Ondanks de kleinere oogst, zijn er kwalitatief zeer goede wijnen geproduceerd. Uit het jaarlijkse South African Wine Harvest Report blijkt dat Zuid-Afrika’s jaargang 2022 consumenten gaat verbazen met uitzonderlijke kwaliteitswijnen, ook al is het een kleinere druivenoogst dan in 2021.

Een koel seizoen en in de meeste regio’s tijdens de oogsttijd gematigde weersomstandigheden vertraagden de rijping, maar gaf wijnstokken de mogelijkheid om een verrassend goede smaak en kleur te ontwikkelen in de wijndruivenoogst van dit jaar“, zegt Conrad Schutte, consultatiedienstmanager van de wijnindustrieorganisatie Vinpro. De oogsttijd werd gemiddeld met 10 tot 14 dagen vertraagd.

Vinpro logo

De oogst van 2022 wordt geschat op 1.378.737 ton, volgens een schatting van brancheorganisatie SAWIS (South African Wine Industry Information & Systems) op 25 mei 2022. Dat is 5,5% kleiner dan de oogst van 2021, maar nog steeds groter dan het vijfjarig gemiddelde van 1.346.024 ton.

De kleinere oogst kan worden verklaard aan een afname van het totale wijngaardareaal als gevolg van ontworteling van wijngaarden, ziektedruk veroorzaakt door vroegtijdige regenval net voor of tijdens de oogsttijd en geïsoleerde gevallen van zonnebrand als gevolg van hittegolven in bepaalde regio’s.

De wijnindustrie van Zuid-Afrika is verspreid over een breed scala aan teeltgebieden met verschillende klimatologische omstandigheden die de oogst in elke regio anders beïnvloeden,” zegt Conrad. De meeste wijnbouwgebieden leverden een kleinere oogst op, behalve de regio’s Cape South Coast en Stellenbosch.

Uitzonderlijke wijnen

Wijnliefhebbers kunnen zich voorbereiden op een ware traktatie bij het kopen van wijnen uit de jaargang 2022,” zegt Conrad. “We zien echt opvallende kleur- en smaakextractie van druiven in de kelder, dankzij een koeler seizoen dat de rijping vertraagde en de mogelijkheid bood voor deze componenten om zich optimaal te ontwikkelen.

Vroege cultivars werden geoogst met goede smaak- en suikerconcentraties, met een lagere zuurgraad en een hogere pH waarde. Latere cultivars profiteerden van droge, gematigde temperaturen tijdens het rijpen, wat leidde tot volledige rijping bij een goed suiker- en alcoholgehalte.

De wijnproductie voor 2022 – inclusief sap en concentraat voor alcoholvrije doeleinden, wijn voor brandewijn en distillatiewijn – zal naar verwachting 1.072,4 miljoen liter bedragen bij een gemiddelde terugwinning van 778 liter per ton druiven.

Ondanks dat de oogst 2022 iets uitdagender is voor onze wijnmakers, hebben we al de kans gehad om enkele van de eerste releases van witte wijnen te proeven, die een uitstekende kwaliteit hebben laten zien en waarschijnlijk de premiumisatie van de categorie zullen helpen,” zegt Siobhan Thompson, CEO van WoSA (Wines of South Africa).

WOSA logo

Hoewel we nog steeds een aanhoudende interesse zien in Zuid-Afrikaanse Sauvignon Blanc en Chardonnay, zijn de aanhoudende uitdagingen waarmee exporteurs worden geconfronteerd als gevolg van de wereldwijde beperkingen van de scheepvaartketen enigszins een domper, die de industrie te zijner tijd hoopt te verzachten.”

Zuid-Afrika is de achtste grootste wijnproducent ter wereld en produceert ongeveer 4% van de wijn ter wereld. De wijnindustrie draagt meer dan R55 miljard bij aan het bruto binnenlands product (bbp) van het land en biedt werk voor bijna 269 000 mensen in de het hele proces, waarvan er meer dan 80 000 op boerderijen en in kelders werken.

2021/22 Groeiseizoen

De meeste regio’s hadden voldoende water om irrigatie en kunstmest na de oogst toe te passen. Bladval vond plaats rond de normale tijd in mei en de meeste producenten plantten hun dekgewassen iets later dan normaal. Wijndruivenproducenten pasten fungiciden toe na de oogst waar valse en echte meeldauw voorkwam.

De winterse omstandigheden waren uitstekend, gekenmerkt door meestal bovengemiddelde koude eenheden en frequente sneeuw op hooggelegen gebieden van de Kaap Foude Mountains. In de meeste wijnbouwgebieden veel meer regenval dan normaal, die de grondwaterstanden aanvulde, met uitzondering van de Noord-Kaap, een zomerregen gebied.

Door een koel, nat voorjaar was de ontluiking in het algemeen 7 tot 14 dagen later dan normaal, maar altijd goed en gelijkmatig. Het koele weer vertraagde ook de eerste scheutgroei. De meeste wijnstokken maakten deze vertraging goed tijdens de bloei, die ongeveer vijf dagen later dan normaal plaatsvond.

Vruchtzetting verliep in een goed tempo en was grotendeels aan elkaar gewaagd. Scheuten en bladeren groeiden krachtig naarmate de temperaturen in december toenamen. Dit vereiste afhankelijk van de groei per regio, cultivar en wijndoel, extra wijnstok management zoals bladverwijdering, kantelen en toppen.

De koele aanloop van het seizoen resulteerde in plotselinge hittepieken in december en januari, met als resultaat zonnebrand schade op druiven in bepaalde regio’s. Tegelijkertijd ondervonden andere regio’s onverwachte regenval, wat leidde tot hoge ziektedruk die problemen veroorzaakte bij het minimaliseren van de effecten van echte en valse meeldauw.

De oogsttijd werd in het algemeen met 10 tot 14 dagen vertraagd. Omdat de temperaturen de rest van het seizoen gematigd bleven, namen wijngaarden de tijd om optimale rijpheid te bereiken.

Overzicht van regio’s:

Breedekloof
Het seizoen 2022 was laat en uitgespreid en zal worden herinnerd voor extremen, waaronder een koel groeiseizoen en een plotselinge hittepiek in februari. De oogst zal waarschijnlijk iets kleiner zijn dan de recordoogst in 2021.

Kaap Zuidkust
Beschikbaar water, in combinatie met ideale winterse omstandigheden, legde de basis voor een uitzonderlijk seizoen, ondanks uitdagingen als gevolg van schimmels en koel, nat weer tijdens de zomermaanden. De wijndruivenoogst zal naar verwachting iets groter zijn dan in 2021.

Klein Karoo
De oogst van 2022 in de regio Klein Karoo zal worden herinnerd vanwege de bijzonder late oogst en hoewel de oogst kleiner kan zijn dan in 2021, verwachten producenten wijnen van goede kwaliteit.

Noord-Kaap
Het was één van de zwaarste seizoenen in jaren voor wijndruivenproducenten langs de Oranjerivier, gekenmerkt door bovengemiddelde regenval, hoge ziektedruk en overstromingsrisico’s. De opbrengsten zijn veel lager dan normaal, maar producenten blijven hoopvol dat ze in 2023 een grotere oogst zullen produceren.

Olifants Rivier
Een uitdagend seizoen als gevolg van hoge ziektedruk, hittegolven en ongelijke rijping, waarbij alle producenten die goede managementpraktijken volgden, aanzienlijk minder uitdagingen hadden en kunnen pochen met goede opbrengsten.  De wijndruivenoogst in de regio was kleiner dan in 2021.

Paarl
De jaargang 2022 zal worden herinnerd als een koel seizoen, gevolgd door een plotselinge temperatuurpiek vanaf januari, die bijdroeg aan een kleinere wijndruivenoogst dan vorig jaar. Hier werden goede wijngaardpraktijken gevolgd, wijngaardblokken leverden uitzonderlijke druiven en wijnkwaliteit.

Robertson
Hoewel kleiner dan de recordoogst van 2021, heeft deze jaargang nog steeds een bovengemiddelde opbrengst en kwaliteit.  Het seizoen was extreem langdradig met verschillende uitdagingen, maar producenten hadden het geluk dat ze voldoende irrigatiewater hadden.

Stellenbosch
Ideale winterse omstandigheden die de waterreserves aanvulden en bijdroegen aan een gelijkmatige groei vormden een uitstekende basis voor de oogst van 2022, die naar verwachting groter zal zijn dan de oogst van 2021. De regio verwacht een klassieke Stellenbosch-jaargang, vergelijkbaar met de kwaliteit van wijnen die momenteel in de kelders liggen.

Swartland
De oogsttijd begon later dan normaal vanwege koele weersomstandigheden tot eind december, gevolgd door extreem warm weer tijdens de oogst dat de rijping versnelde en de keldercapaciteit onder druk zette. De gemiddelde opbrengst is lager dan het jaar ervoor, maar er zijn veelbelovende wijnen op komst.

Worcester
De oogst van 2022 begon later dan normaal door een koel groeiseizoen. Daarnaast was de oogst kleiner dan in 2021, maar nog steeds bovengemiddeld voor deze regio. De wijnkwaliteit lijkt veelbelovend en consumenten kunnen uitstekende rode wijnen verwachten.

Bron: persbericht

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!