Er zijn van die wijnhappenings die lastig na te vertellen zijn. De door Pitch PR voor ‘Soul Wines’ georganiseerde late lunch met vertegenwoordigers en wijnmakers van 13 wijnhuizen uit de Portugese wijnregio Douro was er absoluut zo een. Het werd een chaotische, maar mooie namiddag. Monique van Kruining* was namens Anne-Wies.NL aanwezig en doet een poging tot verslag.

Plaats van handeling van dit festijn was het in november 2021 door de Portugese topchef Henrique Sá Pessoa geopende restaurant ARCA in Amsterdam. De keuken laat zich omschrijven als modern Portugees met Aziatische invloeden. Op de kaart veel gerechten om te delen, waarvan er een aantal op tafel verscheen tijdens de late lunch: viskoekjes van kabeljauw, ‘La Bomba de Lisboa’ (een soort uit de kluiten gewassen, vlezige bitterbal), diens vegetarische equivalent op basis van groenten en de ARCA slider van buikspek op brioche. Gerechtjes vol intense smaken, passend bij een intense middag.

Soul Wines Arca food

Aan de tafels een gezelschap van ongeveer evenveel Portugezen als Nederlanders en op die tafels, te midden van en over de gerechtjes heen een proeverij van maar liefst 26 wijnen. Waarbij elk van de wijnen aan iedere tafel persoonlijk (en met liefde) werd toegelicht door de desbetreffende wijnmaker of vertegenwoordiger. Een kleine selectie van wat er zoal ter tafel kwam.

Soul wines wijnglazen

D’Origem

Dit familiebedrijf bevindt zich in Casal de Loivos, nabij Pinhão, en produceert naast wijn ook olijfolie en druivensap. Hoewel D’Origem in 2001 werd opgericht, gaat de traditie van wijnmaken in deze familie maar liefst 4 generaties terug. Met hun wijnmerk ‘ Velha Geração’ (‘oude generatie’) eert dit wijnhuis de voorgaande generaties aan wijnproducenten in de familie.

De witte Velha Geração Reserva 2020 (malvasia fina, viosinho, gouveio en moscatel galego) is ietwat ingetogen, met milde aroma’s van meloen en lychee en een klein bittertje in de afdronk.

De rode Velha Geração Grande Reserva 2017 (een blend van touriga nacional, touriga franca, tinta roriz en niet nader gespecificeerde druiven van oude wijngaarden) daarentegen is intens, rijk en aanwezig. Veel florale tonen, cranberry, zoete rijpe kersen, specerijen en een vleugje karnemelk. Medium tannines geven het geheel structuur.

Soul wines Velha Ceracao en Monte Sao

Monte São Sebastião

De wijngaarden van Monte São Sebastião (35 ha in totaal, verdeeld over meerdere estates) bevinden zich nabij Murça, in de subregio Cima Corgo. De druivenstokken staan hier hoog op de hellingen op een bodem van schist en graniet.

De witte Reserva branco 2019 is een blend gemaakt van de druivenrassen rabigato en gouveio. Een vriendelijke, sappige wijn met milde zuren en aroma’s van peer, limoen, bloesem en natte steen.

De rode Grande Reserva 2016 is een blend van touriga nacional, tinta roriz en tinta barocca afkomstig uit oude wijngaarden. De wijn is intens, maar goed in balans. Naast tonen van vanille en cacao ook veel fruitigheid (bramen, bosbes, aardbei, vleug granaatappel) en ontwikkelde tannines

Ceira

Ceira Wines and Vines is gevestigd in Guiães, eveneens in de subregio Cima Corgo. De wijngaarden liggen verspreid over diverse locaties in de vallei van de Rio Ceira, een kleine zijrivier van de Douro. In totaal beschikt Ceira over 20 hectare aan wijngaarden.

De witte Altar do Diablo 2020 (een blend van malvasia fina, codega do larinho, fernão pires, rabigato en viosinho) is hun vriendelijk fruitige ‘instapper’. Prettig droog, milde zuren, meloen, appel en een vleugje zuurstok.

De rode C de Ceira Reserva 2019, een blend van touriga nacional, touriga franca en tinta roriz, is een volle maar opmerkelijk doordrinkbare wijn. Een tikje parfumé in de neus, veel fruit (bosbes, aardbei), cacao en een zijdezacht mondgevoel.

Adega de Favaios

De coöperatie Adega de Favaios, gevestigd in de gelijknamige plaats, bestaat al sinds 1952 en telt zo’n 550 leden. Deze coöperatie heeft een duidelijk specialisme ontwikkeld: wijnen van moscatel.

Een van de meest opvallende wijnen in de proeverij was hun Moscatel Douro 1999 (100% moscatel galego branco). Bijzonder mooi ontwikkeld en gelaagd van smaak. Zoet, maar niet te. Aroma’s van druiven, walnoten en hazelnoten, oudewijvenkoek, vijgen en de geur van een droogboeket. In iets rustiger omstandigheden zouden er ongetwijfeld nog veel meer aroma’s te ontdekken zijn geweest. Een mooie afsluiter van de proeverij en een wijn die ik graag nog eens zou proeven.

Favaios

Meer over ‘Soul Wines’ vind je op Soulwines.com

*Registervinoloog® Monique van Kruining werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#monique

#soulwines