Als je aan de Portugese Douro denkt, denk je vaak gelijk aan port. Maar weet je dat er in die regio ook ‘gewone’ wijnen worden gemaakt? Vervang dat ‘gewone’ eigenlijk maar voor ‘bijzonder mooie onversterkte wijnen’. In wit, rosé en rood. Stil en mousserend. Ik neem je even mee.

Eind september 2021 vond een boeiende wijntrip  plaats in de Douro regio. Het selecte gezelschap van slechts 8 personen dat was uitgenodigd bestond deels uit wijnimporteurs en deels uit ‘opinion makers‘, waaronder ondergetekende. De trip werd georganiseerd onder de naam ‘Soul Wines‘. In vier dagen tijd bezochten we 10 wineries waar we in totaal ruim 130 wijnen proefden. Rood, wit, rosé én natuurlijk ook de nodige ports. Tussen de bezoeken door waren er lunches en diners met heerlijke typisch Portugese specialiteiten. En natuurlijk bijpassende wijnen.

Soul Wines, wines with a soul

De naam Soul Wines moet je niet verwarren met de naam van een wijnbedrijf in de Douro dat dezelfde naam voert. Soul Wines is de naam van een project met als doel de internationale aanwezigheid van wijnen uit de Douro-regio te bevorderen en daarmee de export van deze wijnen. Inmiddels hebben zich zo’n 50 wijnbedrijven bij het project aangesloten. Naast reizen organiseert de organisatie ook proeverijen over de hele wereld, zoals deze die onlangs plaatsvond in Amsterdam.

De Douro regio

Eerst even kort over de Douro regio. De regio vind je in het noorden van Portugal. Het grenst in het oosten aan Spanje en in het westen aan de Atlantische Oceaan. De rivier de Douro, de naamgever van de regio, komt het land in bij de grens met Spanje, doorkruist het gebied en mondt uit in de Atlantische Oceaan met aan weerszijden de havensteden Porto en Vila Nova de Gaia. Daar zijn vrijwel alle belangrijke porthuizen gevestigd met hun kantoren en opslagruimtes.

Als je vanuit Porto of Vila Nova de Gaia langs de rivier de Douro landinwaarts reist ontwaar je na zo’n twee auto-uren de eerste terrasvormige wijngaarden.

Portregio gekocht Shutterstock

Van west naar oost zijn er drie subregio’s: Baixo Corgo, Cima Corgo en Douro Superior. De wijngaarden liggen tegen steile hellingen langs de kronkelende rivier de Douro. Door die steile hellingen moeten de wijngaarden terrasvormig aangelegd worden. In het Dourogebied staan enorm veel authentieke druivenrassen aangeplant.  Meer over de regio en over hoe port wordt gemaakt lees je hier.

Enkele cijfers:

  • 250.000 ha totaal
  • 43.708 ha wijngaarden
  • 104.622 percelen (plots)
  • 19.633 wijnboeren

Proeverij Val Moreira met de wijnmaker

De reis begint bij het prachtig gelegen hotel Vila Galé Douro Vineyards .

Hotel Vila Galé Douro vineyards

Na een verfrissende duik in het zwembad, met uitzicht over de rivieren Douro en Tejo en de wijngaarden, maak ik kennis met enkele reisgenoten. Officieel begint de Soul Wines trip pas morgen en Val Moreira is geen lid van het Soul Wines project, maar, wijnfanaten als we zijn, dalen we vast af naar de wijnkelder onder het hotel voor een rondleiding en  proeverij waarbij ‘Resident winemaker’ van Val Moreira, Ricardo Gomes, aanschuift. 

Val Moreiro kelder compilatie

De eerste witte wijn die we proeven, de Val Moreira Douro DOC Branco 2019 is een blend van arinto, alvarinho, vioshino, folgosão, sercial, rabigato en vinhas velhas. De fermentatie vond voor 20% plaats in  Frans eiken en 80% in rvs. Geel fruit, florale tonen, mineraliteit en een klein grapefruit bittertje na. Een fijne Portugese wijn.

De tweede wijn die we proeven is de Val Moreira Reserva Douro DOC Branco 2019, een ‘field blend’ van oude wijnstokken. Welke druivenrassen en in welke percentages ze in de fles en daarmee in ons glas terecht zijn gekomen is dus niet duidelijk. De wijn fermenteerde in eiken en rijpte er gedurende 12 maanden in. Frans en Hongaars in dit geval. Ook hier geel fruit, perzik, peer, en een tikje boenwas. Fraai exemplaar.

Nummer drie is de Val Moreira Douro DOC Tinto 2018 van onder meer touriga franca, touriga nacional, tinta barroca en tinta roriz en, even als zijn  voorganger, van oude stokken. Fermentatie vond plaats in rvs vaten, de opvoeding deels (30%) in rvs en deels in Frans eiken vaten van 500 en 225 liter. Veel donker en rood fruit, ‘zoete’ impressie (alc. 14,5%), zachte, ronde tannines. Een vrolijke wijn.

De Val Moreira Douro DOC Reserva Tinto 2018 is een blend van touriga franca, touriga nacional, tinta roriz en sousão. De wijn rijpte 12 maanden op Frans eiken vaten; deels van 500 liter, deels van 225. Hij  is nog behoorlijk gesloten, dus even in een karaf overschenken zou raadzaam zijn geweest. Donker fruit en mooi hout. Veelbelovende wijn.

De vinhas velhas druiven voor de Val Moreira Douro DOC  ‘Altitude 734’ 2018 komen van wijngaarden die zich op een hoogte van 734m boven de zeespiegel bevinden. Van de oogst werd 60% van de druiven ontsteelt en vervolgens gefermenteerd en 40% van de fermentatie vond plaats door maceration carbonique. De wijn rijpte 12 maanden deels in Frans en deels in Portugees eiken gebruikte barriques. Slechts 2.000 flessen zijn ervan gemaakt. Heel andere wijn dan de voorgaande wijnen: in deze wijn veel sap en fruit en een hint van tabak.

Tot slot proeven we nog een witte ‘extra dry’ port (die toch nog altijd een zoetje heeft) en een fruitrijke ruby.

Douro Val Moreira wijnen compilatie

Na een ‘diner met een view’ maken we het niet te laat, want morgen begint de Soul Wines wijntrip met een boeiend bezoek: Alves de Sousa staat op het programma! Wordt vervolgd…

🍇🥂Wil je dat en geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier invoor onze wekelijkse nieuwsbrief
en/of
volg Anne-Wies op InstagramLinkedIn ofFacebook

Meer over dit wijnhuis: valmoreira.com

Meer over het Soul Wines project: nervir.pt

Hotel Vila Galé Douro Vineyards vind je ook op booking.com

#SoulWines