Tijdens een geanimeerde en druk bezochte bijeenkomst op de Wine Professional in de Amsterdamse RAI werden op dinsdag 8 januari de diploma’s uitgereikt aan de geslaagden voor het tweede examen voor de SommelierOorkonde van de Wijnacademie® dat eind november plaatsvond.

In 2018 lanceerde de Wijnacademie deze cursus die gericht is op het werken met wijn in de horeca. In de Nederlandse tophoreca is vaak een sommelier aanwezig en is het op wijngebied meestal goed geregeld. Maar juist in het middensegment van de horeca ontbreken de nodige kennis en vaardigheden betreffende wijn nogal eens bij de medewerkers in de bediening. Voor hen is deze cursus, die inclusief het examen zes avonden beslaat, dan ook bedoeld.

Kennis en vaardigheden

In totaal namen in 2018 bijna zeventig personen deel aan de cursus, van wie er vijftig ook het (facultatieve) examen aflegden. Een examen dat onder auspiciën staat van de SDEN. Uiteindelijk mochten 43 kandidaten het felbegeerde diploma in ontvangst nemen.

“Want een sommelier kan de lunch of het diner voor elke gast maken of breken. Iemand met de juiste kennis en vaardigheden aan je tafel kan dan ook voor een extra dimensie van je restaurantbeleving zorgen,” benadrukte Frank Jacobs, bestuursvoorzitter van de Wijnacademie, nog maar eens in zijn speech.

SommelierOorkonde van de Wijnacademie®

Onderdelen die tijdens de cursus aan de orde komen zijn onder meer:  wijn & spijs combinaties, analyse van wijn en producten, samenstelling van een wijnarrangement, menu-opbouw, wijnbehandeling, serveertemperatuur, glaswerk, gastheerschap, wijnadvies aan gasten en de financiële kant van wijnmanagement in het restaurant. De cursus wordt gegeven door Anja Vondenhoff (oud-sommelier met internationale ervaring en wijndocent) en Edwin Raben (voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers en wijndocent).

Geslaagden SommelierOorkonde

Niet alleen de geslaagden van het examen in november waren voor deze bijeenkomst uitgenodigd, ook de geslaagden voor het allereerste examen in juni verleden jaar, die hun diploma al eerder ontvingen, werden als deelnemers aan deze pilot nog eens extra in het zonnetje gezet.

Examinatoren SommelierOorkonde 

Het laatste examen werd mede afgenomen door Arjen Pleij, F&B manager en sommelier van Kasteel Engelenburg in Brummen, dat onlangs van het toonaangevende wijnblad Perswijn de prijs voor de Beste Wijnkaart van het Jaar ontving. En voor het komende examen in juni a.s. heeft ook Peter Bruins, al veertig jaar maître-sommelier van het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant de Bokkedoorns in Overveen, toegezegd als examinator te willen fungeren.

Deelnemen aan deze opleiding?

De eerstvolgende cursus voor de SommelierOorkonde start op 4 maart a.s. en de inschrijving hiervoor is geopend. Alle informatie is te vinden op: www.wijnacademie.nl/sommelier. De Wijnacademie biedt opleidingen op het gebied van wijn en gedistilleerd voor beginners tot professionals van het allerhoogste niveau, o.a. de opleiding tot Vinoloog (SDEN 4) het begeleidingstraject Magister Vini (SDEN 5) en de Liquoristenopleiding. Ook organiseert de Wijnacademie examens op alle niveaus. Deze examens worden afgenomen door de SDEN (Stichting DrankenExamens en Normering) en zijn landelijk erkend door de hele wijnbranche.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!