Onder de noemer Afkomst in Opkomst deelden twee topchefs samen één fornuis. Dit culinaire spektakel vond plaats in het Rijswijkse restaurant ELEA van Takis Panagakis en Bibi Kuyp waar Soenil Bahadoer (De Lindehof**, Nuenen) op 20 maart gastchef was.
Het 7-gangendiner bevatte een rijke combinatie van smaken. Dat is niet zo gek als je weet dat de roots van Panagakis in Griekenland liggen en die van Bahadoer in Suriname. Veel geuren, kleuren en mooi opgemaakte bordjes kwamen voorbij. Van een Surinaamse pomtayer tot een variatie op de traditionele Griekse kool lahanorizo, van een heerlijke rendang tot een wel heel bijzondere tzatziki: het was een waar culinair festijn. De wijnkeuzes bij de verschillende gerechtjes werden aan tafel door sommeliers Frank Stuyfzand van restaurant ELEA en collega Edgaras Rzaminas van De Lindehof** vakkundig toegelicht waarmee de laatste door zijn optreden de lachers op zijn hand kreeg.
Amuses
- Pita gyros 2018
- Noordzeekrab / kokos / druivenscheuten
Makreel tartaar / Griekse salade / ijs van jalapeño
Achuma 2016, Pedro Ximenez, Elqui Valley, Chili
Wat leuk, een droge witte wijn van Pedro Ximenez uit een ander land dan Spanje. Én lekker!
Coquille / pompoen / pomtayer
Domaine des Cantarelles 2016, Viognier, Pays du Gard, Frankrijk
Een ronde, bloemige en vettige wijn met veel power en alcohol, waar we, na de milde Pedro Ximenez een beetje van schrokken, maar paste perfect bij het gerechtje, met name bij de curry!
Kooltje lahanorizo / rode curry / graviera
Mega Spileo 2015, Moschato, Achaia, Griekenland
Droge, bloemige witte Griekse wijn van de muscat druif.
Ging goed, maar een wijn met een iets minder uitgesproken muscat-karakter zou mijn voorkeur hebben bij dit gerechtje.
Heilbot / tandoori / kokos massala
Schloss Gobelsburg 2016, Grüner Veltliner, Kamptal, Oostenrijk
Deze ‘Groevy’, zoals Edgaras Rzaminas hem lachend noemde, paste prima!
Kwartel stifado / schorseneren / truffel
Weingut Manz 2014, Spätburgunder, Rheinhessen, Duitsland
Deze wijn werd iets gekoeld geserveerd en was heerlijk bij dit gerechtje met truffel.
Rendang / gemberbier / blanke soja
Laya 2016, Garnacha, Tintorera, Monastrell, Almansa, Spanje
Heerlijke kruidige, sappige en fruitrijke wijn die geweldig smaakte bij de zoete kruidigheid van de rendang!
Pré dessert – Zoete tzatziki
Zonder wijn en geweldig lekker!
Tom ka kai
Trentham Estate 2012, Noble Taminga, Murray Darling, Australië
Perfect dessert en even zo perfect in combinatie met de wijn. Top!
Friandises
Rode curry bombe / Pâte de fruit birambi / Bougatsa roll / Cornetje pasteli
Over restaurant ELEA
Takis kookte eerder bij Etrusco in Corfu, Basiliek* in Harderwijk, Brouwerskolkje** in Overveen en Mazie in Den Haag. Zijn partner Bibi werkte eerder bij restaurant De Zwethheul** in Schipluiden (nu Aan de Zweth) en Sea Grill** in Brussel. Anderhalf jaar geleden kwam hun droom uit: samen begonnen ze hun restaurant ELEA aan de Rijswijkse Herenstraat. Elea (Oud-Grieks voor ‘olijf’) is de term die de Griekse filosofen ooit gebruikten voor vernieuwing, vrijheid en uitdaging. Dit sluit naadloos aan bij de moderne en innovatieve kookstijl van Takis Panagakis. De chef-kok kijkt graag voorbij de klassieke gerechten en zorgt voor vernieuwing in de keuken met bijzondere gerechten met subtiele Griekse invloeden.
🍇 🍷🍴 Geen enkel culinair nieuwtje missen?
Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
LINKS:
Ga hier naar de website van restaurant ELEA
Voor de website van Restaurant de Lindehof klik je hier
Geef een reactie