Geef je feestdagen een smaakvolle twist met snelle en stijlvolle hartige hapjes! Van luxe blini’s met zalm of kaviaar tot verfijnde amuseglaasjes, deze recepten zijn perfect om je gasten te verrassen zonder uren in de keuken te staan. Laat je inspireren en maak van jouw Oud en Nieuw of ander feest een culinair succes!

Blini’s met…

Blini’s zijn altijd handig om in huis te hebben want je maakt er in een handomdraai een feestelijk hapje van. (Tip: bewaar een pakje in je diepvries, ze zijn heel snel ontdooid). Een paar voorbeelden… Besmeer de blini met een frisse kruidenkaas zoals Heks’nkaas en top af met knoflookgarnalen. Of bouw er een torentje op met (kant- en klare) krabsalade. Of, lekker luxe, besmeer de blini met crème fraîche en lepel er wat kaviaar op. O.k., kan ook met ‘gewone’ zalm-eitjes. Of gerookte zalm in plaats van kaviaar.

blini's hartige hapjes compilatie

Amuseglaasjes met…

Een amuse in een amuseglaasje ziet er altijd heel feestelijk uit. Ik maakte er een snelle versie van ‘vitello tonnato‘ van: drapeer in stukjes gescheurde rucolablaadjes onderin het glaasje. Erop in reepjes gesneden fricandeau plakjes en daarover smeer je naar smaak (ik deed een volle eetlepel per glaasje) wat tonijnsalade. Garneren met een paar kappertjes. Ze vonden zo gretig aftrek, dat ik er geen foto van heb kunnen maken maar je snapt het idee?

Een fijne vega-amuse? Hak gekookte bietjes fijn en roer er een dressing door van wat olijfolie, balsamico azijn, een ragfijn gesneden sjalotje en wat fijn gerapte of in kleine blokjes gesneden appel. Op smaak maken met peper en zout. Kruimel eroverheen eventueel wat vega feta-stijl kaas.

Ook leuk en lekker: een amuseglaasje vullen met quacamole (een mousse van avocado) met daarop een paar garnalen. Die kun je heel laten of, in stukjes gesneden, met een beetje crème fraîche mengen.
Tot slot de tartaar van coquilles van vinissima.nl. Ingrid combineert het met een tartaar van tonijn. Iets meer werk, maar ook zeer de moeite waard. Dat recept vind je op vinissima.nl.

Kleine kinderen in het gezelschap? Vul een glaasje met reepjes komkommer en kaas. Dat laatste eventueel gesneden in een leuke vorm: een kerstboompje, sneeuwpopje of zoiets. Of doe op de bodem wat roomkaas en steek er een paar pepsels of kaasstengels in. Succes verzekerd.

Amuseglaasjes hartige hapjes compilatie

Uit de frituur of airfryer…

Lekker makkelijk zijn natuurlijk kant-en-klare bitterballen. Maar je kunt ook deze risotto-balletjes eens maken.

Of frituur inktvisringetjes. Die kun je  kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken door een pijlinktvis in ringen te snijden, door bloem en ei te halen en dan te frituren. Lekker met tartaarsaus en/of citroen- of knoflookmayonaise.

Vega-ringetjes maak je door hetzelfde te doen, maar dan met ringen die je hebt gesneden van uien.

Een ander leuk en lekker idee: empanada’s! Deze hapjes komen oorspronkelijk uit Spanje, en staken vandaar de oceanen over om in Zuid-Amerika beroemd te worden. Je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is natuurlijk leuker. Een fijn recept vond ik bij eefkooktzo.nl.

Hartige hapjes gefrituurd

Aan een prikkertje…

Gevulde hamrolletjes: smeer verse kaas (naar keuze met of zonder kruiden) op een plak ham, rol die op. snijd in hapklare stukjes en steek er een cocktailprikker doorheen.

Geitenkaas op slablaadjes: Leg op een klein blaadje little gem een klein plakje verse geitenkaas en besprenkel met wat honing. Strooi er wat versgemalen peper en gebroken walnoten over. Garneer eventueel met een eetbare bloemetje en steek door de sla en geitenkaas een cocktailprikker.

Spaans Tapas hapje: Druppel wat olijfolie op een sneetje stokbrood. Leg daarop een plakje Spaanse rauwe ham (Iberico, Serrano of een andere hartige). Steek er met een prikkertje een blokje manchego-kaas bovenop en maak af met een druppel px-sherry of (als je dat niet in huis hebt) balsamico. Nog meer lekkere tapas hapjes? Kijk hier even rond!

Mozzarella prikkertjes: Doe aan een cocktail- of saté prikker mini mozzarella bolletjes met om en om een kersttomaatje en/of een olijf en basilicum blaadje. Of om en om een partje mandarijn of druif en een blaadje munt. Of wissel de bolletjes af met rauwe ham, een stukje meloen en een blaadje basilicum. De keuze is reuze!

Meloen met rauwe ham: wikkel om een blokje meloen een plakje rauwe ham. Garneer met een blaadje basilicum.

Op een prikkertje hartige hapjes

En… welke wijn is lekker bij hartige hapjes?

Tja, die vraag is niet zo 1-2-3 te beantwoorden. Er zijn immers zoveel verschillende hartige hapjes! Maar als ik één wijn zou kiezen dan zou dat toch een mousserende zijn. Liefst een Champagne, maar een fijn glas Cava, Crémant, Prosecco, Vonkelwijn of een andere mousserende kan natuurlijk ook altijd. Kies een niet te strak-droge, maar zeker ook geen zoete. Behalve dat een mousserende wijn feestelijk is, is een ‘brut‘ veelzijdig en past hij bij veel hartige hapjes. Bij gefrituurde hapjes bijvoorbeeld verfrist hij je mond na de ‘vette hap’, bij vis voegt hij zich naar het hapje. Bij het zoet van de meloen gaat hij ook goed omdat dat wordt begeleid door het zout van de kaas en de ham.

Wat je ook kiest:
ik wens je alvast een gezellige jaarwisseling toe
en alle goeds voor 2025🥂!

 

🍇🥂Geen enkel culinair of travel nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook