Eind mei presenteerden Betty van Bokhoven-van Enst en Allard Sieburgh tijdens de Tong Tong Fair in Den Haag hun eerste kookboek: Smaak van De Sawa. Voor Betty en Allard is de Indische keuken vooraleerst een wereld van heimwee, troost en verlangen. Maar de Indische keuken is ook een onuitputtelijke bron van inspiratie waarin zij, met respect voor de tradities, hun passie voor vernieuwing en innovatie uitleven.

“Authentiek Indisch met een moderne twist” zo omschrijft het tweetal hun gerechten die altijd gepaard gaan met zorgvuldig gekozen wijnen.

Smaak van De Sawa: traditie en vernieuwing

“De uitgave bevat een groot aantal recepten van de gerechten die zij in de afgelopen jaren serveerden in Smaakstudio De Sawa in Delft. Met De Sawa verwierven Betty en Allard in de afgelopen jaren een niet geringe faam in de wereld van de Indische gastronomie, alsmede een grote schare trouwe fans. Het fundament voor het succes van De Sawa vormen de recepten van Betty’s moeder Regina. Met liefde geeft het tweetal de familietradities -voorzien van een eigen stempel – door aan nieuwe generaties. Met zijn ervaring als topsommelier (o.a. in De Zwethheul) voorziet Allard de gerechten van De Sawa van de wijnen die vanaf nu eigenlijk niet meer mogen ontbreken in de Indische keuken.” Aldus het persbericht.

“Het zoeken naar spannende combinaties is uiteindelijk toch het allerleukste en onze Indische keuken leent zich daar heel goed voor!”- Allard Sieburgh

Ontmoeting met grote gevolgen

En wát een leuk boek blijkt Smaak van De Sawa te zijn! Na een korte biografie van Betty en Allard nemen ze je mee naar het moment dat ze elkaar ontmoetten bij restaurant De Zwethheul. Allard als sommelier en Betty als gast. En hoe bijzonder dat was: “Het werd een ontmoeting met grote gevolgen”. Niet alleen was het het begin van een culinaire samenwerking tussen deze twee toppertjes, ook werd Betty later Allard’s schoonmoeder.

Kookboek De Sawa

Betty Bokhoven-van Enst en Allard Sieburgh samen in de keuken (foto: Suzanne Liem)

Recepten en adviezen

De (heerlijke) recepten in Smaak van De Sawa zijn voorzien van prachtige foto’s en vaak van kleine stukjes persoonlijke tekst die je meenemen naar het waarom van een gerecht en variatietips geven. Soms ook verwijst Allard stiekum welke wijn erbij te kiezen…zoals bij de Oedang Vence: ” Hoe onze kok Vence erbij kwam om boter en ananas te gebruiken weet ik niet. Maar in combinatie met de sterke laossmaak van dit gerecht gaan de boter en ananas goed samen met de garnalen en de andere smaken. De groene asperges geven net weer even een andere bite. Toen ik het gerecht voor het eerst proefde, dronk ik er een 100% gekoelde Temperanillo bij. Heerlijk! Hoewel dit geen zoete wijn is, haalt de pittige kant van het gerecht toch de suikers die je normaal niet zo in de wijn proeft naar boven.”

Ik krijg trek!

Smaak van de Sawa cover

 

Smaak van de Sawa koop je snel en makkelijk via Bol.com

Foto’s: ©Suzanne Liem

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!