Na mijn bezoek aan het ‘slakkendorp’ Cherasco in Piëmonte had ik het even gehad met slakken. Maar in die Nederlandse ben ik toch wel bijzonder geïnteresseerd. Ik vond het dan ook heel jammer dat ik zelf niet aanwezig kon zijn bij de inauguratie bij Euro-Toques van de Nederlandse slakkenkweker Lennard ter Hall. Graag deel ik toch onderstaand bericht. Want bij slakken kweken denken we niet direct aan Nederland. Waarom eigenlijk niet?

Slow Escargots, biologisch en natuurgetrouw

Inauguratie Slow Escargots

vlnr: burgemeester Van den Bosch; bestuurslid Euro-Toques Nederland en Officier Sabreur Daam Scharloo; Lennard ter Hall.

Slakkenkwekerij Slow Escargots is op 30 mei geïnaugureerd als nieuw lid van Euro-Toques Nederland. Hiermee is het bedrijf van slakkenkweker Lennard ter Hall de eerste kwekerij die toetreedt tot Euro-Toques Nederland, de grootste restaurantvereniging van Nederland die staat voor puur en eerlijk eten. Lennard kweekt zijn kwaliteitsslakken namelijk op verantwoorde wijze. Lennart: “Met mijn biologische en natuurgetrouwe aanpak met respect voor het dier deel ik het gedachtengoed van Euro-Toques en het voelt daarom goed om betrokken te zijn bij deze mooie restaurantvereniging die ook nog eens de grootste van Nederland is. Mijn ambitie is om de Rolls-Royce onder de slakken te kweken, waarbij tijd mijn belangrijkste ingrediënt is. Door de biologische en natuurgetrouwe aanpak en met veel geduld kweek ik een slak met heel veel smaak. Slakken zijn het vlees van de toekomst, ze zitten bomvol mineralen en eiwitten en doordat ik zelf de bladgroente en straks ook de kruiden teel die ik ze voer, is de carbon footprint erg laag.”

Over Slow Escargots

Slow Escargots, de kas

Slow Escargots, de kas met kruiden en planten

Slakkenkweker Lennard ter Hall van Slow Escargots kweekt op biologische wijze en met veel geduld drie soorten escargots voor de horeca, kleine groothandels en particulieren. Slow Escargots – de grootste professionele slakkenkwekerij van Nederland – kenmerkt zich door de natuurgetrouwe aanpak waarbij de winterslaap wordt gerespecteerd en geen gebruik wordt gemaakt van kunstmatige licht- of warmtebronnen. De dieren krijgen verse onbespoten bladgroenten en verse kruiden te eten die een natuurlijke bescherming tegen ziekten vormen. Zo worden hormoonvoer, pesticiden en antibiotica buiten de deur gehouden. De bladgroente en kruiden worden door Lennard ter Hall zelf geteeld in het kassencomplex in Nieuwaal (bij Zaltbommel) waarin Slow Escargots is gevestigd. Slow Escargots is, naast Euro-Toques Nederland, ook aangesloten bij Slow Food Nederland.

SlowEscargots, de slakken

Divers eindproduct

De slakken zijn direct afkomstig van het land en worden niet ingevroren. Ze worden geleverd aan (sterren)restaurants, kleinere groothandels als Vanilla Venture en particulieren. Slow Escargots levert rauw ontschaald slakkenvlees, levende slakken en slakken gekookt in bouillon (biologische bouillon van de Kleinste Soepfabriek).

LINKS:

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Lees meer over de Slow Escargots
Het verhaal over mijn bezoek aan het slakkenfestival in Cherasco