Skaap Wines. Als je achternaam ‘Schaap’ is en je vindt de plek van je dromen op een heuvel aan het eind van een route die ‘The Skaapberg Wine Route’ heet, dan weet je: dit kan geen toeval zijn!

Van bankier tot wijnmaker

Het was Thierry Schaap, een jonge, succesvolle bankier uit Huizen, die deze plek tijdens zijn vakantie vond in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Het Mediterrane klimaat, de relaxte ‘lifestyle’, de mensen, de geschiedenis waarin Nederland een belangrijke rol speelde… Hij voelde zich direct thuis. Zo thuis zelfs dat hij er in 2005 een hotel kocht, omringd door wijngaarden. Dat was het begin van SKAAP WINES. Thierry wilde wijn maken. Mooie wijnen die er toe doen. Een droom kwam uit.

Skaap Wines, de mensen

Als wijnmaker werd Riaan Oosthuizen aangetrokken, een van Zuid-Afrika’s meest gelauwerde wijnmakers. Riaan begon een studie ‘computer sience’  in Stellenbosch maar na een tour met medestudenten door de wijngaarden van De Kaap ging zijn hart open en veranderde hij subiet van studierichting: viticultuur en wijnmaken werd zijn toekomst! Samen met Jaco Mouton, de wijngaardmanager, en Thierry Schaap zelf is hij verantwoordelijk voor de mooie wijnen van Skaap Wines. Het hotel, ‘Lalapanzi Lodge’, wordt gerund door Marie-hélène, Thierry’s zus. Daarnaast is zij de ‘general manager’ van Skaap Wines.

Skaap Wines, ‘Wines that make a difference’

Niet alleen voor de eigen mensen zorgt Skaap Wines goed, ook veel aandacht is er voor de lokale bevolking en het in stand houden van de biodiversiteit van De Kaap. Zo is Skaap Wines lid van de Biodiversity & Wine Intiative (BWI) en ondersteunt de familie de plaatselijke bevolking. Dat doet Skaap Wines onder meer door de etiketten van de wijnen. Daarop laat Skaap Wines het werk van lokale ‘township’ artiesten zien. De afbeeldingen zijn foto’s van kunstwerken van ‘locals’ gemaakt van ijzerdraad, kralen en andere materialen ‘van de straat’. De originele werken van de straat-kunstenaars worden tentoongesteld en ten gunste van de artiesten verkocht in het Lalapanzi hotel. Skaap Wines, de artiesten aan het werk Skaap-SB-06 Skaap Wines-artiest

Zorgvuldige selectie voor de beste wijnen

Skaap Wines gaat voor kwaliteit en dat begint in de wijngaard. De druiven worden tros voor tros op het perfecte moment geplukt. Door deze selectie is de productie van Skaap Winery laag. Druiven die niet voldoen aan de strenge kwaliteitseisen worden voor de wijnen niet gebruikt. Slechts zo’n 14.00.000 flessen wit en 9.000 flessen rood worden gemaakt, naast een kleine hoeveelheid rosé.

            “You can’t make a great wine from poor grapes”

De wijnen zijn puur. In elke wijn is het eigen karakter van de gebruikte druif te proeven. In de wijnkelder wordt getracht de expressie van het druivenras zoveel mogelijk te laten spreken. Skaap wines veel

Skaap Wines, de wijnen

De witte wijn van Skaap Wines is van 100% sauvignon blanc. Hij is  elegant, droog en heeft een subtiele exotische geur. De Skaap White heeft mooie zuren. Een heerlijke wijn als aperitief, bij frisse salades of mooie gerechten met schelp en schaaldieren. De rosé heet Okuphinki en is een blend van sauvignon blanc en merlot. Ook de stijl van deze wijn is elegant. Hij is droog met fris rood fruit. Een lekker aperitief en multi-inzetbaar bij gerechten met kip, kalfsvlees of vis. De rode is gemaakt van shiraz. Het is een rijke wijn: vol, fris en kruidig. Een mooie begeleider van rood vlees, stoofschotels en wild. LINKS: De wijnen van SKAAP WINERY worden in Nederland geïmporteerd door Siersma Wijnadvies Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkste nieuwsbrief!