In de Amsterdamse ArenA vond maandag 19 september de 14e editie van Riesling & Co plaats. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd door het Informatiebureau voor Duitse wijn. Riesling & Co is internationaal uitgegroeid tot een waar begrip en biedt een afspiegeling van de heersende trends in het Duitse wijnlandschap.

Boeiende selectie Duitse wijnen

Op één dag kan bij een 40-tal standhouders een boeiende selectie wijnen geproefd worden. Alle Duitse wijngebieden zijn vertegenwoordigd door producenten en/of importeurs. Riesling is het meest prominent aanwezig, maar er zijn ook pareltjes te proeven van o.a. weiss- grau- en spätburgunder, elbling,chardonnay, müller thurgau, scheurebe, rivaner en huxelrebe (wie ken hem niet…). En silvaner, grüner en blauer. Op de proeverij staan niet veel Silvaners, maar tijdens de masterclass eraan voorafgaand proeven we een brede selectie.

rieslingcovoorsellen

Alain Jacobs (Wines of Germay) heet ons welkom en stelt Caro Maurer MW (links)
en Romana Echensperger MW (midden) aan ons voor.

Silvaner, een lage zuurgraad

Romana Echensperger, Master of Wine uit Duitsland, leert ons tijdens haar masterclass van alles over silvaner. Of sylvaner, dat mag ook. Het is een kruising tussen traminer x Österreichisch-weiss. De druif is niet heel spannend, maar als hij in het juiste terroir groeit en goed wordt behandeld in wijngaard én -kelder kan hij prachtige wijnen opleveren. Dat zullen we later proeven. Silvaner heeft een lage zuurgraad. Het is dus oppassen dat hij niet te zoet wordt omdat er anders een flauwe wijn ontstaat: zuur en zoet moeten goed in balans zijn. Zaak is dus om de druiven op tijd te plukken. Als de wijn toch te zoet dreigt te worden voegt men tijdens de fermentatie soms wat extra gist toe zodat er zo weinig mogelijk restsuiker overblijft.

Nieuwe silvaner-klonen

Er is inmiddels al veel vooruitgang geboekt in de kwaliteit van Silvaners. Zo zijn er nieuwe kloons onwikkeld die sterker zijn en minder overdadig druiven geven. Dit geeft meer geconcentreerde wijnen. Links op foto hieronder zie je een oude kloon, rechts een nieuwe. De eerste is heel compact. Als het regent blijft er teveel water binnen in de tros waardoor hij van binnenuit gaat schimmelen. De tros is ook heel groot, waardoor de uiteindelijke wijn minder geconcentreerd zal worden.

riesling co silvaners dia druiven

Limestone en keuper in Franken

Ondanks de mooie Silvaners die op de markt zijn is Riesling nog steeds de ‘koning van de Duitse wijnen’ en bijft Silvaner in diens schaduw staan. Meestal worden de beste wijngaarden voor riesling gereserveerd en moet silvaner het met een mindere helling doen. Plant je echter de silvaner op die speciale plekken dan kan ook hij zich tot een grootse wijn ontwikkelen. Vooral in Franken gedijt hij goed. Het continentale klimaat zorgt voor droge zomers en vaak heel koude winters. In een bodem van limestone en keuper die daar volop aanwezig is voelt silvaner zich op zijn best.

rieslingcofranken

Silvaner, de proeverij

De proeverij begint met een sprankelend glas Silvaner Sekt brut uit Franken. Ik zal de wijnen niet uitgebreid beschrijven, maar volstaan met enkele kanttekeningen.

1) Franken, Silvaner Sekt brut, Fürstlich Calstell’sches Domänenamt

Fris, lichtvoetig, licht bloemig. Een mooi begin.

Vervolgens proeven we drie flights Silvaners, allemaal uit 2015.

2) Pfalz, Grüner Silvaner Kabinett trocken, Weingut Tina Pfaffmann
Een wijn van alluviale bodem. Deze ‘basic wine’ is volgens Romana gemaakt door een ‘power-woman’. Hij is lekker, makkelijk, fris, mooi aperitief.

3) Rheinhessen, Silvaner trocken, Binger Quarzit, Weingut Riffel
Kwartsiet bodem, eco, wide fermentatie. Veel vuursteen in de neus, later fijne bloemigheid.

4) Baden, Silvaner trocken, VDP Erste Lage, Ihringer Winklerberg, Weingut Dr. Heger
Vulkaanbodem, 50 jaar oude stokken, neus nog gesloten, bloemig, bittertje, iets stroef. Eetwijn.

5) Franken, Silvaner Spätlese trocken, ‘Steillage’, Weingut Jürgen Rebhann
Heel kleine winery, gemaakt van de nieuwe kloon WÜ0115 (zie foto hierboven) geplant op een bodem van keuper. Het is nog onbekend hoe de wijn van deze kloon zich zal gaan ontwikkelen, maar hij is nu heel mooi! Zeer frisse neus, heel schoon karakter.

6) Rheinhessen, Grüner Silvaner trocken, Hohen Sülzen, VDP Ortswein, Weingut Battenfeld-Spanier
‘Organic’, bodem, limestone, grote houten vaten. Hout licht in de neus, afrdronk fris en bittertje.
7) Franken, Silvaner trocken ‘Eigenart’, Weingut Max Müller
Heel gesloten nog. Veelbelovend.

8) Franken, Silvaner ‘Charakter F’, Retzbacher Benediktusberg, Divino Nordheim
Romana: “Coöperatie, maar een heel goede. Begeleidt de wijnbouwers voortdurend en geeft bonussen voor de mooiste druiven. Topteam van wijnmakers”. Abrikozen in neus en mond. Komt ietsje zoetig over, fijne lichte kruidigheid.

9) Franken, Silvaner trocken, Kallmuth ‘Asphodill’, Grosses Gewächs, Weingut Fürst Löwenstein.
Van een terrassenwijngaard met wel 12 km muurtjes om die te verstevigen. Proberen krachtige wijnen te maken die lang te bewaren zijn. Deze nog piepjong. Bloemig, aromatisch, vol, rond, kruidig, bittertje na.

10) Franken, Silvaner trocken ‘Der Held’, Weingut Weigand
Een nieuwkomer in de wijnwereld, ‘Funky Winestyle’ volgens Romana. Houtgebruik minimaal maar dat  maakt de wijn juist ietsje rond en vol.

rieslingcoglas silvaner

 

Goede maatijdbegeleider

Conclusie: er zijn Silvaners in veel stijlen. Van een makkelijk aperitief tot een wijn die nog jaren te bewaren is. En, niet onbelangrijk: de meeste Silvaners zijn heel goede maaltijdbegeleiders. Ze zijn namelijk niet dominant voegen voegen zich graag naar het gerecht. “Dus niet alleen Silvaner drinken tijdens het aspergeseizoen!” Drukt Romana ons op het hart.
Veel tijd om na te genieten hebben we niet want de volgende masterclass is al gepland. Caro Maurer, ook een Master of Wine uit Duitsland, staat al klaar om ons alles te vertellen over VDP-wijnen en hoe goed die kunnen ouderen. Wordt vervolgd.

Veer info over Duitse wijnen en vragen over de importeurs van de wijnen ga je naar de website van het Informatiebureau voor Duitse wijn 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook