Op de sociale media zag ik een foto voorbijkomen van een prachtig gerechtje.  Een heel weekend (!) vrij inspireerde Sibrecht Benning, eigenaresse en chef de cuisine van het Nijmeegse restaurant De Sjalot. Maar ik was natuurlijk ook nieuwsgierig naar de wijn erbij! En hoe ze die had uitgekozen. Lees maar even mee, Sibrecht legt het uit…

Logo De Sjalot

Sibrecht Benning: een heel weekend vrij!

Sibrecht Benning Restaurant De SjalotVoor mij de horror maar voor mijn brein is het soms wel goed. Zo kom ik weer tot nieuwe gerechtjes en smaken. Want het begin, het ontstaan, dat gebeurt altijd in mijn hoofd….en dat hoofd moet soms wel eens niksen…… Met dit hete weer van afgelopen dagen is het wel lekker om met frisse gerechtjes te komen. Zo is dit gerechtje dan ook ontstaan.

Twee wijnen

Met de theorie van mijn professor Peter Klosse van de Academie voor Gastronomie in het achterhoofd houdende ben ik gaan koken met een bepaalde gedachte, een bepaalde smaak. Daarbij had ik twee wijnen gekozen die volgens de theorie goed zouden passen bij het gerecht.

Strak of een zoetje

In eerste instantie koos ik zelf voor een wat strakkere wijn om de strakheid in het gerechtje meer te benadrukken maar toen we eenmaal aan het proeven waren kwam onze Maitre Sommelier Charissa Hendrikx (samen met de assistent Maitre Sommelier Sander van Haeren) met een een wijn met een zoetje erin die volgens haar goed zou passen bij het zoetje in de coquille.

Smaakexplosie!

De eerste wijn was een mooie combinatie, precies zoals ik in mijn hoofd had maar de tweede wijn……oeiiiiii…wowwww….smaakexplosie!!! De frisheid van het gerecht bleef overeind met de wijn en het zoetje van de coquille proefde je nu extra goed. Mooi om te zien dat wijn dat met gerechten kan doen. Bijzonder ook dat het zo’n invloed op elkaar heeft.

Chateau Ste. Michelle Riesling Sibrecht Benning restaurant De Sjalot

Chateau Ste. Michelle Riesling

De wijn die wij uiteindelijk gekozen hebben bij dit gerecht is de Chateau Ste. Michelle Riesling.  Een heerlijke, toegankelijke en verfrissende Riesling, die niet geheel droog gevinificeerd is. Klassieke Washington State Riesling met in de geur en smaak sappige aroma’s van rijpe perzik en subtiele tonen van mineralen.

Sibrecht Benning restaurant De Sjalot gerechtje

En het gerecht:

Coquille

Komkommer

Komkommer gel

Waterkers schuim

Lava zout

Dukkah

Mazhar

Kataifi

Zeewier

Wil je weten hoe dit smaakt? Ga dan gauw proeven bij Sibrecht en haar team!

Restaurant de Sjalot
Frans Arabisch / Fine Dining
Adres: Groesbeeksedwarsweg 304A 6521DW Nijmegen
Telefoon: 024-845 52 77
Email: sjalot@restauarnt@sjalot.nl
Website: www.restaurant-sjalot.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!