Als je eens een bezoekje brengt aan Roemenië vergeet dan Sibiu niet. De Middeleeuwse Roemeense stad Sibiu is zeker een bezoekje waard. Niet alleen op historisch en cultureel gebied heeft de stad iets te bieden, ook zijn er in de oude binnenstad van Sibiu veel leuke restaurants en terrassen te vinden. Anne-Wies.NL keek er eens rond.

Een stukje geschiedenis

Hoewel de inwoners voornamelijk Roemeens zijn, zie je in Sibiu veel Duitse en Hongaarse invloeden. De stad werd immers als ‘Hermannstadt’ in de 12e eeuw gesticht door Duitse immigranten uit het Moezelgebied op uitnodiging van koning Géza II van Hongarije en is steeds een van de belangrijkste zogenaamd Saksische nederzettingen in Zevenburgen (Transsylvanië) gebleven*. Die invloeden zie je niet alleen terug in de gotische en Weens-barokke huizen in de oude binnenstad, maar ook in (de namen van) verschillende horecagelegenheden: Cafe Wien en Hochmeister delikat’essen zijn daar voorbeelden van.

1) Gezellige pleinen

Als je heerlijk hebt geslenterd door de autovrije binnenstad van Sibiu, als je een bezoekje hebt gebracht aan het Bruckenthal National museum, over de ‘Brug van de Leugens’ hebt gewandeld en een van de historische kerken hebt bezocht is het tijd voor een break. Waar kun je dat beter doen dan op een van de twee gezellige pleinen die de binnenstad rijk is: het Piața Mara (het Grote Plein) in het autovrije gedeelte of het Piața Mică (het Kleine Plein), dat je wel met de auto kunt bereiken. Kijk om je heen en geniet van de prachtige gebouwen en bijzondere dakramen die je hier overal in de daken ziet: de zogenaamde ‘ogen van Sibiu’. (bezocht: juli 2018 en mei 2019)

2) Cafe Wien – Wiener Kaffeehaus

Cafe Wien is een ‘Wiener Kaffeehaus mit Österreichischer Küche’. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch, diner en alles er tussendoor en -na. Het restaurant heeft een gezellig terras vanwaar je uitkijkt over de daken van Sibiu. Wij hebben er slechts van een lekker ontbijtje genoten, maar ik heb mij laten vertellen dat de Sachtertorte en Wiener Schnitzels hier de moeite waard zijn. En o ja, er worden geregeld concerten gegeven, zowel klassiek als jazz en rock. (bezocht: juli 2018)
Cafe Wien

3) Hug the Mug – koffie en meer

Een ander lekker ontbijtje deden we bij Hug the Mug in de autovrije straat Calea Dumbrăvi, vlakbij het Grote Plein. Geniet binnen of op het gezellige terras buiten van het uitgebreide aanbod aan bereidingen van koffie, ook ‘iced’, en heerlijke thee. Verse jus d’orange en een croissantje, éclair of carrot cake erbij: je kunt je dag niet beter beginnen. En heb je haast: dan neem je een ‘coffee-to-go’. (bezocht: juli 2018)
Hug the Mug

4) Old Lisbon – echt Portugees

Bij Old Lisbon eet je…. juist ja, Portugees. Voor dit restaurant loop je een paar trapjes naar beneden het autovrije centrum uit. Het ziet er ‘sjiek’ uit: met linnen gedekte tafels en mooie wijnglazen. Op de menukaart authentieke Portugese gerechten als ‘Cataplana de Peixe e Marisco’, ‘Arroz de Marisco’ en Bacalhau à Bras. Op de wijnkaart, naast uiteraard Portugese wijnen, ook een groot aantal leuke Roemeense. (bezocht: juli 2018)
Old Lisbon

5) La Cuptor – uit de steenoven

Bij La Cuptor komen we via een aparte ingang op het achter het restaurant verborgen terras terecht. La Cuptor is Roemeens voor De Oven en een grote steenoven prijkt dan ook niet alleen op het terras maar ook binnen, zo zien we als we daar later op de avond een kijkje nemen. We genieten van de ambiance en onze gerechtjes: beenmerg in het bot met Maldon zout en lamskoteletjes. Heerlijk bereid in de steenoven! De wijn erbij? Een Pinot Noir van Crama Lechburg en die bevalt prima. Btw: mooie Roemeense wijnen op de kaart. Naast die van Lechburg o.a. van Crama Știrby, Bauer, Serve Ceptura, Avincis, Liliac en Gitana uit Moldova. (bezocht: juli 2018)
La Cuptor

6) Hochmeister delikat’essen

Een poortje door op het Grote Plein en je vindt Hochmeister deliat’essen. Rondom het hoekpand een klein terras met bistrostoelen- en tafels en binnen een natuurlijke uitstraling met veel hout. Een heel hartelijke ontvangst, home-made pasta’s en mooie wijnen op de kaart. We voelen gelijk: hier gaan we genieten. En dat is zeker gelukt. Met een ragout van lamsvlees en home-made pasta voor mij, een stoofpotje van konijn voor mijn lief en een mooie fles rode wijn (Karakter, Cabernet Sauvignon van Aurelia Visinescu) die wij deelden. (bezocht: mei 2019)
Hochmeister delikat’essen

7) Crama Noastra – wijnwinkel

Een kleine wijnwinkel met een groot assortiment wijnen. Met veel kennis van zaken word je hier niet alleen door de Roemeense wijnwereld geleid, ook uit andere landen is hier wijn te vinden. Maar in Roemenië zoeken wij natuurlijk vooral naar wijnen uit dat land. Met een paar dozen Feteasca Neagra (de druif die we verder willen onderzoeken) verlieten wij dan ook na een uitvoerige rondleiding het pand. Gelukkig ligt deze winkel niet aan een autovrije straat:-). (bezocht: juli 2018)
Crama Noastra

8) Wine Not – wijnwinkel en meer

Als je even het trapje afloopt bij het Grote Plein en om de hoek gaat vind je Wine Not, een wijnwinkel waar je niet alleen wijn kunt kopen, maar waar je ook een fijn glas kunt drinken. Met een stukje kaas, paté of andere zaken die hier te koop zijn voor thuisgebruik. Ik ben onder de indruk van zóveel mooie Roemeense wijnen die hier gewoon te koop zijn! En daar word ik hebberig van. Maar vooralsnog dronken we hier een fijn glas wijn buiten. Op barkrukken die er niet comfortabel uitzien maar het wel degelijk bleken te zijn! (bezocht: mei 2019)
WineNot

9) Chocolate Apartment 

De eerste keer in Sibiu sliepen we in dit Chocolate Apartment. Was top! De (Engels sprekende, zeer gastvrije!) eigenaren houden erg van chocolade, vandaar de naam. En die chocolade… die vind je terug in de vele chocolaatjes waarvan je kunt snoepen in dit zeer ruime appartement. Naast drie manieren om koffie te zetten. Heel bijzonder! Chocolate Apartment bevindt zich geheel op de begane grond op steenworp afstand van de autovrije straat die leidt naar het Grote en Kleine Plein. In de buurt kun je (tegen betaling en hier en daar gratis) parkeren. (bezocht: juli 2018)
ChocolateApartment

10) Vendi Grand Square Residence

In een historisch pand aan het Grote Plein vind je Vendi Residence. Hoewel… vind… Dit is een verborgen pareltje. Een poort links van het Bruckenthal National museum geeft toegang tot een binnenpleintje. Dat ziet er inderdaad historisch uit. Maar twee trappen verder bevind je je in een andere wereld. Design kamers waarin authentieke details prachtig gecombineerd zijn met moderne luxe. Echt super zo midden in de binnenstad wakker te worden door gefluit van vogeltjes. (bezocht: mei 2019)
VendiGrandSquareResidence

Meer hotels in Sibiu: Check Booking.Com 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

*Bron: Wikipedia