SVH Wijnmeester Jaco van Hensbergen en voormalig sommelier van restaurant De Bokkedoorns** in Overveen en restaurant Parkheuvel** in Rotterdam gooide in 2014 het roer om: samen met zijn vrouw Sandra vertrok hij naar Nieuw-Zeeland om een jaar in de wijngaarden door te brengen. Nu, ruim 3 jaar later, zijn zij daar nog steeds. Jaco deelt zijn ervaringen in en om de wijngaard op Anne-Wies.NL. Vandaag over ‘shoot thinning’ en ‘budrubbing’.

Shoot thinning 

Het voorjaar is al aardig onderweg en wat ik nu zie is dat het officiële schema van werkzaamheden de prullenmand in kan. Deze week maak ik het, uiterst belangrijke, ‘shoot thinning’ af en daarna ga ik eerst de ‘lifting wires’ liften en daarna volgt pas de ‘budrubbing’. Wat dat allemaal inhoudt vertel ik later. Nu eerst…. de ‘shoot thinning’, oftewel het uitdunnen van de scheuten op de planten. Een wijnrank zal veel scheuten produceren. Niet alleen veel scheuten, ook scheuten op verkeerde plekken. Elke plant moet dus geïnspecteerd worden op het aantal scheuten en zo nodig (elke plant eigenlijk) alleen de scheuten behouden die functioneel zijn. Dit kan zijn om fruit te kunnen oogsten, maar ook om opties te hebben voor het snoeien.

Shoot thinning, de basisregels 

Eerst maar even wat basisregels voor het uitdunnen. Ik houd aan dat er maar 2 scheuten tegelijkertijd op mijn hand te zien zijn. Dit is vanzelfsprekend alleen langs de canes die neergelegd zijn op de fruitdraad. Als een bud (oog) meerdere scheuten produceert, moet dit terug gebracht worden naar 1 scheut. Kies degene die recht omhoog groeit, dan wel de sterkste scheut. Op de head van de plant groeien uiteraard ook scheuten. Deze scheuten zullen belangrijk zijn tijdens de snoeiperiode, dus het is belangrijk de best gepositioneerde scheuten te laten zitten. Deze scheuten zullen verhouten en eventueel gebruikt worden om fruit te produceren in 2019.

Jaco Shoot Thinning hand

Over spurs en scheuten 

Op de foto hieronder is een (afgelopen winter) gecreëerde spur te zien met twee scheuten. Deze opzet is ideaal! Een spur is één jaar oud hout. Scheuten die op één jaar oud hout groeien zitten stevig vast aan de basis en zal niet zo snel losraken tijdens het seizoen. Tevens komt er kwalitatief top fruit uit één jaar oud hout en je zorgt ervoor dat de plant scheuten produceert waar jij het wil hebben. De bovenste scheut zal ik in de winter gebruiken om neer te leggen op de fruitdraad (fruit dat in 2019 zal worden geoogst). De onderste scheut zal ik afknippen bij mijn vinger, net voorbij een bud die omhoog kijkt. Hier zal volgend jaar een scheut uit groeien die ik in de winter van 2019 neer ga leggen op de fruit draad en dus top fruit geeft tijdens de oogst van 2020.

Jaco shoot thinning met vinger

Hieronder  een foto van een plant (Pinot gris) vóór de uitdunning en daarna. Tevens heb ik hier de scheuten weggehaald van het onderste deel van de plant. Budrubbing zoals wij dat noemen. Het resultaat mag er zijn. De plant is ontdaan van een te veel aan scheuten zoals op de grond te zien is! Zo gaat alle energie naar de belangrijke delen van de plant.

Jaco shoot thinning grote stokken

Jaco Shoot Thinning 5

Santé,
Jaco

aco Shoot Thinning in de wijngaard

Geen aflevering van ‘Jaco Down Under’ en ander wijn- of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!