Samen met vrienden een Lazy Sunday Afternoon doorbrengen met sherry en tapas. Hoe fijn kan dat zijn. Beginnen met een knisperfrisse Fino of Manzanilla en via een Oloroso of Amontillado de middag besluiten met een mooie, volle PX. Want bij elke sherry pas wel een gerechtje.
Heerlijke middag, Sherry-spijs-tips
Zo’n middag brachten mijn WvD en ik in het voorjaar door met bevriende #sherrylovers Irma, Bert, Ingrid en Marion. De gerechtjes werden met zorg door Bert bereid en de sherry door Irma met liefde geschonken.
De mis en place…
We worden ontvangen met een verfrissend aperitief: een Rebujito.
Home-made ‘croquetas de bacalao met aioli’, groene olijven en gezouten amandeltjes bij het aperitief
Schol met groene asperges en spinazie bij de Manzanilla Solear van Barbadillo
Coquilles op bloedworst van kalkoen bij een Fino sherry van El Maestro Sierra
‘Pollo de Campo’, oftwel ‘Boerenkip’ bij een 12 jaar oude Amontillado van El Maestro Sierra
Zwezerik met vijg en cabrales bij de Medium sherry van El Maestro Sierra
Gebakken kippenlevertjes en Ibericoham, compote van rauwe biet en een gefrituurd salieblaadje. Dat allemaal bij de 15 jaar oude Oloroso van El Maestro Sierra (met excuses voor de wazige foto)
En bij de warme chocoladecake (nomnomnom…) en het notenijs een heerlijke Pedro Ximénez!
Sherry en Tapas van Pinchos 21
Aan deze gerechtjes is heel wat werk vooraf gegaan. Maar het kan ook makkelijker. En net zo lekker en gezellig! Tijdens Gastvrij Rotterdam gaf sherry-educator Karel Klosse een masterclass-proeverij over en met sherry-wijnen. Bij de verschillende sherry’s bedacht Cas Leenders van Tapasbar 21 Pinchos in de Rotterdamse Markthal een aantal verrassend lekkere tapa. Sherry met tapas: we noemen ze shapas!
Bij de Fino El Maestro Sierra maakte Cas een tapa met ansjovis en zwarte knoflook
Naast de Manzanilla La Guita zette Cas octopus en pulpo uit Galicië met een vinaigrette van paprika en een mousse van zwarte knoflook.
De Amontillado van Bodegas Juan Piñero wordt vergezeld van een tapa met Jamon Iberico de Cebo, waarop een blokje Manchego-kaas met een druppeltje Pedro Ximénez.
Bij de Medium sherry van Osborne wordt een lauwwarme tapa geserveerd met Queso de Cabra (oftewel schapenkaas) en een compote van kiwi, sinaasappel, walnoten, rozijntjes en uitjes.
De Pedro Ximénez van El Maestro Sierra ten slotte wordt niet geserveerd met een dessert, maar met ‘Varkenshaas Solo Mio”, een geflambeerd stukje varkensvlees met een crème van Cabrales en pure chocolade. Kijk. Daar is dan toch die combi PX-chocolade. Fantastische vondst!
Nou, dit was dan het slot van #desherryweekvanAnneWies . Ik hoop dat je voldoende inspiratie hebt opgedaan om eens een sherry te proberen. Met een leuk gerechtje erbij. Want sherry is iets om van te genieten, om te delen: share a sherry!
LINKS:
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Alle artikelen over Sherry en Jerez op Anne-Wies.NL vind je hier.
Meer weten over de International Sherry Week? Kijk op Sherry.Wine
Geef een reactie