Verschillende stijlen sherry heb ik de afgelopen dagen met je gedeeld. Er zijn nog een paar zaken onvermeld gebleven. Zoals het type Medium sherry, serveer- en bewaar temperaturen. Die komen op deze een-na-laatste dag van de #sherryweek ter sprake.
Medium sherry
Een Medium sherry is, net als Cream sherry, een blend. Volgens de regels van de DO Jerez-Xérès-Sherry is elke sherry wijn met een suikergehalte van 5 gram per liter tot aan 115 gram per liter een “Medium”. Tot een suikergehalte van 45 gram per liter is spreken we van “Medium Dry“. Wanneer het suikergehalte tussen 45 en 115 gram per liter bedraagt, dan kan het geclassificeerd worden als “Medium Sweet“of “Pale Cream“. Bij een Cream sherry is het suikergehalte tussen 115 en 140 gram. Waar de basis voor Cream sherry meestal een Oloroso is, is dat voor een Medium sherry een Amontillado. Die wordt gemengd met PX, een natuurlijk zoete wijn of ontzuurde geconcentreerde druivenmost.
Hoe lang kun je sherry bewaren
Voor het bewaren van sherry vind je hieronder enkele richtlijnen*. Let er bij aankoop op of er een datum van botteling op de fles staat. Als dat niet zo is: koop je sherry dan bij een vakhandel waar je erop kunt vertrouwen dat de sherry niet al jaren op de plank staat. Het is niet zo dat de sherry bij overschrijding van die richtlijnen direct niet meer goed is. De kracht en daarmee de smaak gaat er echter na enige tijd wel flink op achteruit. Bewaar geopende flessen het liefst koel.
- Fino/Manzanilla ongeopend 12-18 maanden, geopend slechts een week
- Amontillado/Medium ongeopend 18-36 maanden, geopend 2-3 weken
- Oloroso/Cream ongeopend 24-36 maanden, geopend 4-6 weken
- Pedro Ximénez ongeopend 24-48 maanden, geopend 1-2 maanden
Serveertemperaturen voor sherry*
- Fino/Manzanilla serveer je heel koud, zo’n 7-9 graden
- Pale Cream/Medium Sweet iets minder koel, op 10 graden
- Medium Dry koel je licht, 10-11 graden
- Cream sherry serveer je op 13 graden. Of natuurlijk lekker koud ‘on the rocks’
- Amontillado/Oloroso serveer je het best op 13-14 graden
- Pedro Ximénez ten slotte komt op zo’n 15 graden het best tot zijn recht
Ik zeg: zet maar een mooi flesje koud, want morgen, op de 7e en laatste dag van de International Sherry Week deel ik heerlijke ‘shapas’ -tips van Cas Leenders van Tapasbar Pinchos 21 in de Rotterdamse Markthal!
Vind je deze blog leuk? Deel hem met de hashtag #sherryweek #sherrylover #desherryweekvanAnneWies
*Data: presentatie Karel Klosse, tijdens Gastvrij Rotterdam
LINKS:
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Alle artikelen over Sherry en Jerez op Anne-Wies.NL vind je hier.
Meer weten over de International Sherry Week? Kijk op Sherry.Wine
Voor een aantal cocktails gebruik ik een Tio Pepe Dry Fino. ‘Los’ drink ik hem niet. Dat betekent dat een fles soms maanden in de koelkast staat, terwijl hierboven maximaal een week wordt aangegeven. Ik kan toch geen ¾ volle flessen weggooien? Wat raden jullie me aan?
De kracht en daarmee de smaak gaan achteruit als de fles langer open staat, maar dat betekent niet dat je hem niet meer voor je cocktails kunt gebruiken. Ik zou hem gewoon even proeven voordat je hem mixt. Als er bijna geen smaak meer aan zit doet hij ook niets voor je cocktail.
Hartelijk dank voor de snelle en duidelijke reactie. Waardeer het!