Op deze vijfde dag van de #sherryweek laten we twee bijzondere sherry-soorten de revue passeren: En Rama en Palo Cortado. Twee soorten die je in Nederland niet vaak ziet. En dat is eigenlijk best jammer want ze zijn beiden heerlijk!

Sherry En Rama

En Rama is een Fino sherry. Dat is een type sherry waarover ik op dag 2 van de #sherryweek schreef. Een sherry die onder flor rijpt. Een En Rama wordt eerder gebotteld dan alle andere sherry-soorten. En Rama betekent ‘rauw’. Hij wordt zo uit het vat gebotteld, dus zonder filtering, klaring en andere kunstmatige ingrepen. Je zult dus vaak wat depot of andere ‘onregelmatigheden’ in de fles aantreffen. Maar dit geeft de sherry juist zijn speciale, complexe karakter. Hij wordt gebotteld in halve flesjes, omdat hij, eenmaal geopend, snel zijn spanning verliest. Het advies is om deze sherry gekoeld te serveren, zo rond de 10°C.

laguitaenramahorizontaal En Rama Palo Cortado

Wat is lekker bij sherry En Rama

Drink deze sherry als verfrissend aperitief met wat (manzanilla-)olijven en licht gezouten (Spaanse) amandelen. Maar ook met zeevruchten is hij heerlijk. Denk dan aan kokkeltjes, langoustines en oesters. Of probeer hem bij gegrilde en gerookte vis en de Japanse keuken. Genieten!

Palo Cortado

Over hoe Palo Cortado wordt gemaakt doen verschillende verhalen de ronde. Er zijn in de DO Jerez-Xérès-Sherry slechts summiere regels voor deze soort sherry vastgelegd. Geen ingewikkelde technische eisen, maar meer een omschrijvng van een stijl. Palo Cortado moet de aromatische kenmerken (de neus) hebben van een Amontillado samen de structuur en body (de mond) van een Oloroso. Hij wordt op dezelfde manier gemaakt als een Amontillado, dus beginnend onder flor. Als blijkt dat de flor dreigt te verdwijnen is het aan de keldermeester te bepalen of hij de sherry merkt als een Amontillado of een Palo Cortado. Dat vergt behoorlijk wat vakmanschap en een jarenlange ervaring. Uitsluitend de allerbeste en allerfijnste Fino’s komen voor de classificatie Palo Cortado in aanmerking. Door het fino-teken, de palo, schrijft hij een diagonale lijn, de cortado. Nu zie je ook gelijk hoe deze sherry aan zijn naam komt. De Palo Cortado rijpt verder net zoals een Amontillado.

 

En Rama Palo Cortado sherrywines-palocortado-glassandbottle-small

Wat is lekker bij Palo Cortado

Eet bij een Palo Cortado wat ongebrande noten, belegen kaas, geconcentreerde consommes, stoofschotels, ossenstaart of varkenswangetjes. Ook heerlijk bij wildpaté. Een lekker stap-voor-stap recept daarvoor vind je op de website LekkerTafelen.nl.

 

Vind je deze blog leuk? Deel hem dan met de hashtag #sherryweek en/of #sherrylover en/of #desherryweekvanAnneWies !

Morgen deel 6 van #desherryweekvanAnneWies in deze International Sherry Week met de sherry-weetjes, serveertemperaturen en meer! 

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Alle artikelen over Sherry en Jerez op Anne-Wies.NL vind je hier.

Meer weten over de International Sherry Week? Kijk op Sherry.Wine