Fino en Manzanilla, Amontillado en Oloroso hebben de revue gepasseerd. Op de vierde dag van de ‘International Sherry Week’ gaat het over de zoetere versies van sherry. Pedro Ximénez, oftewel PX en Cream Sherry. Hoe worden die gemaakt? En wat smaakt daar lekker bij?
Ingedroogde druiven
Sherry met op het etiket PX, voluit Pedro Ximénez, is een bijna zwarte sherry. De pedro-ximénez-druiven die voor deze sherry worden gebruikt, worden na de oogst enige tijd in de zon te drogen gelegd. Dit geeft de druiven extra concentratie en ze bevatten daardoor in verhouding meer suikers dan de vers geperste druiven. De natuurlijke zuren blijven hierbij behouden. In de neus én de mond dadels, krenten en vijgen. Hij is dik, romig en heel zoet! Een waardige afsluiter van een mooie avond met vrienden. Zoals wij die eens besloten met een goddelijk chocolade-dessert en PX.
Een plezierige blend met PX
Bij het woord Cream Sherry denk je al snel aan een ‘gekunstelde’ sherry. En eigenlijk is dat ook zo. Maar dat maakt hem niet minder lekker! Het is een blend van Oloroso en de donkere, zoete PX. De kleur is diep donkerbruin en je proeft er veel verschillende smaken in. Naast de noten en tabak van de Oloroso proef je de krenten, dadels en rozijnen van de PX. Door de concentratie en de zoetheid is het een prima sherry om ‘on the rocks’ te serveren. Serveer hem dan in een tumbler met een schijfje sinaasappel: een heerlijk aperitief! Serveer er wat rauwe ham bij en/of wat Spaanse olijfjes. Ietsje minder gekoeld is deze sherry ook heerlijk bij nagerechten als pudding, ijs en bavarois met nootachtige caramel-tonen.
Lees hier mijn artikel over een bijzondere food-sherry pairing bij restaurant Zardo in Eindhoven
Morgen weer meer over #sherry tijdens deze International #SherryWeek #desherryweekvanAnneWies
LINKS:
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Alle artikelen over Sherry en Jerez op Anne-Wies.NL vind je hier.
Meer weten over de International Sherry Week? Kijk op Sherry.Wine
Geef een reactie