In Nederland heeft sherry een niet al te beste reputatie. We kennen het vooral uit de tijd van het sherrydieet (niet eten maar drinken). Het was het favoriete drankje van koningin Juliana en sherry was het drankje wat huisvrouwen dronken in de jaren ‘70. Niet erg hip dus. Maar hip of niet, er zijn uitstekende sherry’s te krijgen met een fantastische prijs kwaliteit verhouding. Zo (her)ontdekte Jennifer Jernberg* tijdens een Sherry Masterclass bij de kookboekenwinkel van Mevrouw Hamersma.

Sherry… Ook ik drink het zelden. Tijd voor een hernieuwde kennismaking. Tijdens deze masterclass proeven we diverse Sherry azijnen verwerkt in een heerlijk 3 gangen diner waarbij elke gang begeleid wordt door bijpassende Sherry wijnen. Maar eerst…

Waar komt sherry vandaan?

D.O. Sherry is het oudste wijngebied met beschermde oorsprongsbenaming in Zuid-Spanje. Het is er heet  en er waait een drogende warme wind ‘de Levante’. De dorpjes waar sherry vandaan komt hebben prachtige namen zoals: Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria. Sherry is heel veelzijdig en is er in delicate droge varianten die gemaakt worden van de Palomino druif.  Maar er zijn ook dikke stroperige zoete sherry’s die gemaakt worden van de Pedro Ximenez of de Muscat druif.

We beginnen de avond met een lekker fris drankje met Fino sherry en mint.

  • Vul een glas met 3 ijsklontjes
  • Schenk er 60 ml Fino in
  • Schenk er naar smaak wat tonic bij
  • Maak het af met een schijfje limoen en een paar muntblaadjes.

MANZANILLA

De eerste gang bestaat uit Gazpacho met in Sherry Azijn ingemaakte komkommer en Haring in Gran Reserva Sherry Azijn. We drinken er een Manzanilla bij. Manzanilla komt uit het kustplaatsje Sanlucar de Barrameda. Deze sherry lijkt op de Fino qua kleur en smaak maar heeft een zilte toets wat heerlijk past bij de zoute haring.

FINO

Daarna drinken we een Fino sherry met: Tostadas met Jamon Serrano, groene asperges, olijf, kappertjes en Reserva Sherry Azijn. Fino is een sherry die bleek van kleur is met aroma’s van citrus, amandelen, kruiden en zuurdesembrood. Het droge en frisse van de sherry past heel goed met het zuurtje van de azijn.

Fino en Manzanilla

Dit zijn 2 droge stijlen van sherry, gemaakt van de Palomino druif.  Ze zijn licht van kleur met aroma’s van citrus, noten en kruiden. Deze sherry’s rijpen onder een laag flor. Flor is een schimmel die een soort van deken over de sherry legt waardoor er tijdens het verouderen geen zuurstof bij kan komen. Deze sherry’s kan je het beste zo jong mogelijk drinken. De Manzanilla komt uit het gebied van Sanlucar de Barrameda dicht bij de kust. Het zout uit de lucht dringt door de houten vaten en geeft de sherry een zilte toets mee. Heerlijk met gedroogde ham, gazpacho, en gezouten noten.

OLOROSO en AMONTILLADO

Voor het hoofdgerecht gaan we over op de wat intensere sherry’s. We eten een eendenborstfilet met honing en Moscatel Sherry Azijn. Salade met Gran Reserva Sherry Azijn en ovengebakken krieltjes. We drinken er een Amontillado en een Oloroso bij. Beide sherry’s passen maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Amontillado. Deze is iets delicater en subtieler dan de Oloroso.

Oloroso en Amontillado

Deze 2 sherry’s zijn eveneens droog van stijl en gemaakt van de Palomino druif, maar zwaarder en donkerder van kleur dan Fino en Manzanilla. Dit komt door de oxidatieve veroudering: zuurstof bij de wijn. Ze zijn amber tot bruin van kleur met aroma’s van koffie, leer, kruiden en noten. Deze sherry’s passen goed bij een gerecht van eend of wild.

Kazen en sherry

Kazen en sherry zijn een gouden combinatie. We sluiten dan ook af met een selectie kazen en gedroogd fruit, geweekt in Pedro Ximénez Sherry Azijn. We drinken er een zoete Cream sherry bij en een Pedro Ximénez.

Pedro Ximénez (PX) en Muscat

Dit zijn de zoete varianten van sherry. Ze zijn stroperig zoet en kunnen wel 500 gram restsuiker per liter bevatten. Je ruikt aroma’s van gedroogd fruit, koffie, dadels en drop. De muscat heeft wat meer aroma van gedroogde citroenschil. Deze sherry’s zijn heerlijk met een dessert, bittere chocolade en blauwe kazen.

SOLERA SYSTEEM

Sherry wordt gemaakt via het Solera systeem. Dit systeem bestaat uit een aantal rijen vaten boven elkaar. Dit kan wel oplopen tot 14 rijen. De rijen vaten bevatten wijn van verschillende leeftijden. De onderste rij bevat de oudste wijn. De bovenste rij de jongste wijn. De sherry wordt uit het onderste vat getapt waarna de sherry weer wordt bijgevuld met sherry uit jongere vaten. De vaten raken nooit helemaal leeg en het onderste vat heeft misschien nog wel een drupje sherry die al decennia oud is.

Meer weten over hoe sherry wordt gemaakt? Check SHERRY op Anne-Wies.NL

*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!

🍷🍇🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#jennifer