Een bijzondere sherry: de Manzanilla sherry En Rama van het bekende sherryhuis La Guita. Maar ‘En Rama’…. wat is dat nou eigenlijk? En ‘Manzanilla’? En waarom is dat zo bijzonder? En… wat is daar lekker bij? 

Fino en Manzanilla

En Rama is een fino sherry. Dat is een sherry waarop zich tijdens de rijping flor (een dikke deken van diverse gistsoorten) heeft gevormd. Deze flor sluit de wijn af van zuurstof. Daardoor blijft hij licht van kleur en krijgt hij zijn specifieke aroma’s van noten (amandel), gist en appel. Manzanilla is een fino sherry die slechts in een klein afgebakend gebied rondom het dorpje Sanlúcar de Barrameda gemaakt mag worden. Doordat dit plaatsje aan de kust ligt is het daar koeler en vochtiger dan de andere gebieden waar sherry wordt geproduceert. De gistsoorten ontwikkelen zich daardoor anders waardoor ook de uiteindelijke sherry zich onderscheidt. De smaak is vaak verfijnder en ziltiger.

sherry flor

Sherry En Rama

En Rama is een sherry die eerder wordt gebotteld dan alle andere sherry-soorten. En Rama betekent ‘rauw’. Hij wordt zo uit het vat gebotteld, dus zonder filtering, klaring en andere kunstmatige ingrepen. Je zult dus vaak wat depot of andere ‘onregelmatigheden’ in de fles aantreffen. Maar dit geeft de sherry juist zijn speciale, complexe karakter. Hij wordt gebotteld in halve flesjes, omdat hij, eenmaal geopend, snel zijn spanning verliest.

La Guita Manzanilla En Rama

La Guita En Rama sherry De Spaanse keldermeester Eduardo Ojeda heeft voor de La Guita En Rama een strenge selectie gemaakt van een aantal uitzonderlijke vaten Manzanilla. Deze komen uit de soleras van de Bodegas Misericordia en Pago Sanlúcar Viejo. Volgens de wijnmaker is deze En Rama geheel in de ‘La Guita stijl’ gemaakt. “Manzanilla La Guita staat bekend om de onmiskenbare mineraliteit. Hij heeft bijna een delicaat zout karakter en dat maakt dat deze wijn veel finesse en complexiteit biedt”, aldus Ojeda. Op het flesje dat ik proef staat ‘saca de octubre 2015’, wat wil zeggen dat hij in die maand gebotteld is. Overigens betekent La Guita ‘koord’ of ’touw’, vandaar het touwtje dat je op elke fles terug ziet.

Mijn proefnotities van La Guita Manzanilla En Rama

De La Guita Manzanilla En Rama is niet zo bleek als je van een Manzanilla zou verwachten. Hij heeft een heel frisse neus met op de achtergrond iets nootachtigs en koffie. In de mond is hij ook heel fris met milde flortonen (gist), hazelnoten, amandel, een pepertje en een tikje fris citrusfruit. Hij is licht ziltig en heeft ook een heel frisse, opwekkende afdronk. Luis Gutierrez bekroonde deze En Rama voor Robert Parker met 93 punten. Ik geef niet zoveel om Parker-punten, maar achter deze kan ik me zeker scharen.

Wat eet je bij de La Guita En Rama

Het advies is om deze sherry gekoeld te serveren, zo rond de 10°C. La Guita En Rama Sherry de Groene OlijvenDrink deze sherry als verfrissend aperitief met wat (manzanilla-)olijven en licht gezouten (Spaanse) amandelen. Maar ook met zeevruchten is hij heerlijk. Denk dan aan kokkeltjes, langoustines en oesters. Volgens de wijnmaker doet hij het ook goed bij gegrilde en gerookte vis en de Japanse keuken. Dat ga ik nog eens uitproberen, want deze En Rama smaakt naar meer!

 

De La Guita En Rama moet je puur drinken. Wil je eens een ander leuk aperitief met ‘gewone’ Manzanilla- sherry uitproberen? Kijk dan eens op REBUGUITA!

LINKS:

Wil je meer weten over sherry? Klik op mijn artikel daarover.

Verkoopadressen: Oud Reuchlin & Boelen

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!