Vandaag deel 2 van het wijnmaak-avontuur van Monique Breuer. Nadat ik haar Zuid-Afrikaanse wijn Serendipity Pinot Noir had geproefd (die is erg lekker!) werd ik nieuwsgierig naar haar verhaal. Het hele verhaal. Want hoe komt een Nederlandse marketing- en communicatieadviseur terecht in Zuid-Afrika? Waarom koos zij voor Pinot Noir? Heeft ze een eigen wijngaard? Hoe vindt de vinificatie plaats? Lees maar mee…

Waarom koos je specifiek voor Zuid Afrika en voor die plek? 

Dat heb ik eigenlijk niet bewust gekozen. Dat is zo ontstaan. Ik ontmoette David Nieuwoudt (Cederberg Wines, Zuid-Afrika) via een contact en vroeg hem of ik bij hem stage kon lopen. Ik had namelijk een heel romantisch idee van wijn maken en wilde weten hoe het echt was. Nou dat heb ik geweten, dat is buffelen.

Vrouwelijk en elegant

Ik heb niet minder dan 80 Pinot Noirs uit de Nieuwe Wereld geproefd op Prowein om een bepaalde stijl te vinden die ik graag zelf zou willen maken. Ik proefde van New Zeeland tot Chili en tot Zuid-Afrika. Ik raasde alle stands voorbij en proefde heel snel. Vaak wist ik al meteen, ‘nee!’ Totdat ik de Pinot Noir van Newton Johnson Family Vineyard op de WOSA stand proefde. Ik kende Newton Johnson als wijnhuis totaal niet. Die wijn had voor mij het ‘wauw effect’. Daar was ik naar op zoek: het ‘wauw effect’. En dat had deze. Geen blockbuster, maar vrouwelijk en elegant. Een wijn waaraan alles klopt. Dit was de stijl die ik wilde maken.

Newton Johnson stijl Pinot Noir

Toen David Nieuwoudt op zijn promotietour naar Nederland kwam begeleide ik hem naar zijn afspraken. We hadden het erover dat ik hem kon helpen met zijn promotie en hij vroeg me hoe ik betaald wilde worden. Ik zei dat ik mijn geld verdien als interim marketeer maar dat hij me wel kon helpen mijn eigen wijn te maken. En vertelde over de Newton Johnson stijl Pinot Noir. David reageerde meteen positief: “Oh, maar ik ken wel een kleine plot vlak bij Newton Johnson. Dan kopen we daar de druiven en kom je bij mij in de kelder de wijn maken”.

Serendipity Monique Breuer in wijnmakerij met slang

Wijn maken via barterdeal

Ik wilde 600 flessen Serendipity Pinot Noir maken, maar David zei: “Het wordt iets meer. Duizend flessen, 3 houten vaten”. Oké, daar kon ik geen nee tegen zeggen. Zo werd een barterdeal gesloten: Ik doe de promotie voor Cederberg in Nederland en David helpt mij met het maken van mijn eigen wijn. En zo is het feest begonnen. In 2014 zijn de eerste 1000 flessen Serendipity Pinot Noir gemaakt en op 19 augustus 2015 gelanceerd in de wijngaard van Zeist. Dat was het startpunt van mijn verhaal. 

Waarom koos je voor pinot noir?

Pinot Noir is de moeilijkste druif – ik ben een moeilijke druif, dus dat is een match. En ik dacht aanvankelijk in de Bourgogne of in de Elzas mijn wijn te maken, zodat ik dan toch een beetje binding met Nederland zou houden. Een hoek van 600/700 kilometer, dat is behapbaar, dacht ik. En in Rheingau dacht ik aan een mogelijke samenwerking met Georg Breuer. Maar goed, dan beland je zomaar ineens in Zuid Afrika…

 

Meer lezen over het wijnmaak-avontuur van Monique Breur? Hoe ze haar wijn maakt en wat haar toekomstplannen zijn? Houd dan deze website in de gaten! Volgende week deel 3!

#serendipity