Vandaag het laatste (hoewel…) deel van het wijnmaak-avontuur van Monique Breuer. Nadat ik haar Zuid-Afrikaanse wijn Serendipity Pinot Noir had geproefd (die is erg lekker!) werd ik nieuwsgierig naar haar verhaal. Hoe ze begon lees je hier . Hoe ze haar dromen waarmaakte en wat haar toekomstplannen zijn? Lees maar mee… 

Heb je wijnplannen in de toekomst en hoe zien die eruit?

Jazeker een 20-jaren plan! Ik wil graag 6 Pinot Noirs maken in zes verschillende landen. Eigenlijk het project van de samenwerking met David Nieuwoudt van Cederbergwine kopiëren naar andere landen. Klein beginnen met 3 houten vaten en dan uitbouwen. De volgende landen zijn USA: Oregon / Chili: Bio Bio / Frankrijk: Bourgogne / Duitsland: Ahr / Nieuw-Zeeland/ Zuid Afrika: Hemel-en-Aarde Vallei. In Zuid-Afrika is nu na 5 jaar alles wel een soort van geregeld. Contracten met druivenleveranciers lopen, mijn eigen houten vaten zijn er, het loopt goed in de wijnkelder en met het verzorgen van mijn wijn als ik er niet ben, dus ik kan nu naar het volgende land. Bij Domaine Serene in Oregon zou ik graag starten als volgende land.
Als alle 6 pinots gelukt zijn, dan wil ik dat vieren met het maken van een 100% Pinot Noir champagne gemaakt in Frankrijk. En dan een wijnbar beginnen met alle wijnen van de producenten met wie ik dan heb samen gewerkt en mijn eigen wijnen. En dan ga ik met pensioen. Het is nogal wat en ook nog wel een uitdaging. Vooral financieel denk ik. Maar goed, dromen kun je waarmaken. Dat is tenslotte gelukt met mijn eerste wijn, dus dit zal ook wel lukken.

En dan komt die Serendipity flow die je verder helpt en daar ineens: je droom is waar gemaakt.

Dromen waarmaken en de Serendipity flow

Mijn droom waar maken vond ik een hele mooie reis en heeft me veel geleerd. Ik weet nu welke 3 ingrediënten je nodig hebt om er te komen en eigenlijk is het niet zo moeilijk.
Het is een stip op de horizon zetten van waar wil je naartoe en het iedereen vertellen. Waarom? Omdat je dan geen excuus hebt voor jezelf om het niet te doen en ook niet naar anderen toe, want die gaan je vragen…Hoe staat het met je plan? Geen way back om het zo maar te zeggen.
Tweede is dat je gewoon moet starten en klein beginnen. Wat moet je allemaal doen om er te komen, een soort van projectplan maken. En begin gewoon. De beren op de weg komen toch wel en die tackle je wel als ze er zijn. Dikke businessplannen schrijven is absoluut goed, maar klamp je er niet volledig aan vast. Het loopt altijd anders dan dat plan en de risico’s die je had voorzien, zijn altijd anders.
En derde is focus. Je kan soms met heel veel goede dingen bezig zijn, maar dragen die ook bij tot die droom. Soms totaal niet en dan moet je keuzes maken. Keuzes die wel bijdragen tot die droom.
Oh en er is nog een vierde: volhouden. Soms zit het tegen en wordt je enorm uitgedaagd en zou je willen opgeven, omdat je denkt het lukt toch niet. Of dat het financieel niet lukt. Niet opgeven maar volhouden. Als je er doorheen komt, dan ontstaat die flow en ik noem dat de Serendipity flow. Dan gaat het stromen en komen de toevalstreffers op je pad en dan ga je vlammen. Maar je moet door die struggle heen! Het is de challenge om te meten of je wel committed bent en soms heb je die struggle nodig om zelf te ervaren, ga je er ECHT voor.
En dan komt die Serendipity flow die je verder helpt en daar ineens: je droom is waar gemaakt.

En dit verhaal zit in de fles Pinot Noir Serendipity……

pinot noir serendipity (1)

Een volgende Pinot krijgt het verhaal, ‘Get into your girl power’. Ik wil vrouwen meegeven dat ze zoveel meer kunnen en dat ze moeten durven om in hun vrouwenkracht te gaan staan. Girl Power.

Serendipity Monque Breuer in de wijngaard

Wordt vervolgd dus …….

🍇🍷🍴Dit vervolg en geen enkel ander culinair en wijnnieuws missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#serendipity