Twee keer per jaar organiseert ‘Amici del Vino’ een wijnavond met een Amici del Vino diner & masterclass. Half september was het weer zover. Commercieel manager Thomas Beaucousin van Seña en Viñedo Chadwick kwam speciaal voor deze vriendenclub naar Nederland voor een speciale Seña & Chadwick by Amici del Vino diner & masterclass. Deze unieke avond vond plaats in Restaurant Lemongrass, aan de Dr. Lelykade in Den Haag. Angelique Meulendijks was er graag bij voor Anne-Wies.NL.

Amici del Vino

Amici del Vino is een club wijnvrienden, veelal ondernemers uit Den Haag en het Westland, maar ook uit andere delen van het land. Elk lid legt een geldbedrag in wat het mogelijk maakt om gezamenlijk wijnen in te kopen die nog opgelegd moeten worden. Na vijf jaar krijgt de wijnvriend de keuze of hij zijn inleg in geld of in wijn uitbetaald wil krijgen, of dat hij weer een nieuwe investering wil doen.

Seña en Chadwick

De opkomst is groot en dat heeft vast alles te maken met de fantastische wijnen van Seña en Chadwick, waaronder een primeur: de lancering van de Viñedo Chadwick 2021, die van James Suckling 99 punten heeft gekregen. Verder proeven we tijdens de masterclass de Seña 2016 (98 punten), 2017 (99 punten) en de 2021, die de volle 100 punten heeft ontvangen..

Amuses en Franciacorta

Tijdens deze warme zomeravond worden we feestelijk ontvangen op het terras van Lemongrass aan de binnenhaven van Scheveningen met een glas mousserende wijn: Monogram Franciacorta Blanc de Blancs met drie heerlijke amuses:

Franciacorta en amuses compilatie

 • Geitenkaas / grapefruit / tomaat / dragon
 • Eendenlever / groene appel / sjalot
 • Nori / gemarineerde zalm / citroen

Alle drie de amuses hebben romigheid en frisheid in de smaak waardoor ze fantastisch aansluiten bij de frisse en romige Franciacorta van chardonnay en pinot bianco druiven. Een fantastische wijn & spijs beleving, dat begint goed!

Coquille en Alto Adige

Vervolgens nemen we plaats aan tafel en wordt het voorgerecht geserveerd: Coquille met knolselderij, schuim van kreeft, dille en een amandel beurre blanc saus, begeleid door twee verschillende wijnen. Beide wijnen zijn van wijnhuis St. Michael-Eppan* uit Alto Adige: de Sanct Valentin Pinot Grigio en de houtgerijpte Sanct Valentin Chardonnay. Vanwege de amandel beurre blanc saus dacht ik dat de Chardonnay het beste zou passen omdat de houtgerijpte Chardonnay ook een botertje heeft, maar uiteindelijk wint toch de Pinot Grigio het van de Chardonnay voor de beste wijn & spijs combinatie. De Sanct Valentin Pinot Grigio is vol en tegelijkertijd fris van smaak, wat een aangename frisheid toevoegt aan het voorgerecht. (*Wine & Spirits is onlangs de exclusieve importeur van dit wijnhuis geworden voor de Nederlandse markt).

Amici del Vino voorgerecht

 Tussengerecht van eend met Seña wijnen

Het tussengerecht van eend met een rode biet dumpling, XO-jus en nootmuskaat combineert prachtig met de Seña wijnen: Bordeaux-blends van voornamelijk cabernet sauvignon. Maar uiteraard zijn er wel smaakverschillen tussen de drie jaargangen:

 • Seña Valle de Aconcagua 2021: 2021 was het perfecte wijnjaar, alles klopte, deze wijn heeft een ongelofelijke balans, alle smaken zijn in evenwicht.
 • Seña Valle de Aconcagua 2017: 2017 was het warmste jaar, deze wijn heeft meer kracht en structuur.
 • Seña Valle de Aconcagua 2016: 2016 was het koelste jaar en dat proef je terug in de frisheid en elegantie van de wijn.

Amici del Vino Sena wijnen en eend

Klapstuk van de avond: Entrecote met Chadwick wijnen

De volle, complexe en diepgekleurde rode Cabernet Sauvignon wijnen van Chadwick combineren perfect met het hoofdgerecht van Entrecote, trompette de la mort (paddenstoel), crème van boerenkool en cranberry jus. Bij een stukje gegrild rundvlees past een Cabernet Sauvignon natuurlijk perfect. De hoge kwaliteit van de wijnen, 99 punten van James Suckling, sluit één op één aan bij de perfect bereidde entrecote.

 • Viñedo Chadwick Cabernet Sauvignon 2021: Een wijn met een perfecte balans en elegantie.
 • Viñedo Chadwick Cabernet Sauvignon 2015: Deze wijn heeft meer tannines en structuur, maar ook hier vinden we een mooie elegantie en balans in de smaak terug. 

Entrecote en wijnen Amici del Vino

Dessert met Vintage 2007 Calem Port

Alsof het allemaal nog niet genoeg is, wordt ter afsluiting van dit heerlijke feestmaal een dessert geserveerd met een brownie, chocolade en rood fruit, geserveerd met een glaasje superzachte Vintage port van Calem uit 2007. Een waardige afsluiting van deze fantastische avond.

Amici del Vino port en dessert

Tijdens deze avond proefden we onderstaande waanzinnige selectie van Seña & Chadwick:

 • Rocas de Seña 2021 – 96/100 punten James Suckling
 • Seña Valle de Aconcagua 2021 – 100/100 punten James Suckling
 • Seña Valle de Aconcagua 2017 – 99/100 punten James Suckling
 • Seña Valle de Aconcagua 2016 – 98/100 punten James Suckling
 • Viñedo Chadwick Cabernet Sauvignon 2021 – 99/100 punten James Suckling
 • Viñedo Chadwick Cabernet Sauvignon 2015 – 99/100 punten James Suckling

Alle info over de geproefde wijnen en de wineries vind je onder deze link.

Aan het eind van de avond kunnen de enthousiaste leden van Amici del Vino intekenen op diverse jaargangen van Seña & Chadwick en meer prestigieuze wijnen. Denk daarbij aan wijnen van Bodegas Dominio de Atauta uit Ribera del Duero, Premier Grand Cru’s uit Bordeaux, een bijzondere Sfursat, wijnen van het top wijnhuis Château Beaucastel uit Châteauneuf du Pape en van Domaine de la Romanée-Conti in de Bourgogne.

Over Viña Seña

Viña Seña is een van de grootste iconen binnen de wijnwereld. Het wijngoed van 42 ha is gevestigd in Valle de Aconcagua in Chili. Het werd in 1995 opgericht door twee bekende wijnmakers: de Chileen Eduardo Chadwick, de eigenaar van Viña Errazuriz en de Californische wijnmaker Robert Mondavi, met als doel een wereldklasse wijn in Chili produceren. De samenwerking met Robert Mondavi werd in 2005 beëindigd.

https://www.sena.cl/

Over Viñedo Chadwick

Viñedo Chadwick is een eerbetoon aan Don Alfonso Chadwick en een toonbeeld van de traditie en expertise van de Chadwick-familie bij het produceren van nieuwe wijnen. De wijngaard, oorspronkelijk het persoonlijke poloveld van Don Alfonso, wordt beschouwd als de bakermat van Cabernet Sauvignon van wereldklasse in Chili. De wijngaard van 15 ha is gelegen in Puente Alto D.O. Maipo-vallei en produceert ongeveer 10.000 flessen per jaar. Zowel de Seña wijnen als de Viñedo Chadwick wijnen worden verkocht via La Place de Bordeaux.

https://vinedochadwick.cl/

Over Amici del Vino

Amici del Vino verbindt passie voor wijn met het investeren in wijn. Amici del Vino selecteert bewust welke wijnen, jaargangen en gebieden in de wereld het meeste rendement kunnen opleveren. Amici del Vino richt zich op Frankrijk (Bordeaux, Champagne, Bourgogne), Italië (Piemonte en Toscane), Spanje (Rioja en Ribera del Duero), Amerika en mogelijke nieuwe vondsten. Importeur Wine&Spirits regelt de gehele inkoop van de vriendenclub.

Over World Wine Index

World Wine Index is opgericht door Winston van Eijkelenborg, Diederik Leerentveld, Menno Lieuwens, Chris Brosius, Mick Kok, Damiano Piacenza, Duco Wansink en Jack Mesters. World Wine Index is beheerder van Amici del Vino en heeft het netwerk en de expertise om kansrijke wijnen te kunnen aankopen. De participanten van Amici Del Vino kunnen op deze wijze beleggen in wijnen, die anders moeilijk of duurder te verkrijgen zijn.

Restaurant Lemongrass: beetje Frans met veel wijn

Restaurant Lemongrass is prachtig gelegen aan de 2e binnenhaven van Scheveningen en is een wijnrestaurant met eigen smaak, karakter en eerlijke prijzen. Zonder een enorm bedrag uit te geven kunt u er een heerlijk glas wijn drinken. Ook serveren zij 30 wijnen per glas. De eigenaar is Cor Roeleveld.
https://www.lemongrass.nl/

Meer informatie over Amici del Vino en de geproefde wijnen: Wine & Spirits

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

* Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier alle artikelen van Angelique.