Flessenpost! Drie wijnen van het Italiaanse wijnhuis Sella & Mosca vielen op de mat. De op Sardinië gevestigde winery Sella & Mosca staat vooral bekend om de cannonau, het authentieke Sardijnse druivenras, maar koestert ook andere variëteiten.

Sella & Mosca werd in 1899 opgericht door twee Piemontese ondernemers, Sella (een ingenieur) en Mosca (een advocaat), die verliefd werden op  het land en het grote potentieel voor het maken van kwaliteitswijnen inzagen. Tegenwoordig is Sella & Mosca een van de grootste wijnmakerijen in Italië, met meer dan 500 hectare aan wijngaarden en een breed scala aan wijnen, geproduceerd van zowel inheemse als internationale druivensoorten.

Sella & Mosca, diversiteit in bodemsoorten

In het ongerepte landschap in het noord-westen van Sardinië, ‘Nurra’ genaamd, bestaat de ijzerrijke bodem vooral uit kalk, klei en zand. Samen met de zon en een frisse zeebries (die de typische geuren van mirte, oleanders en zeedennen met zich meevoert) is dit de plek waar de rode wijnen van Sella&Mosca vandaan komen. Hier vind je de DOC’s Alghero en Cannonau di Sardegna. De indrukwekkende wijngaard die de wijnmakerij in I Piani omringt, is de bakermat van een rijke biodiversiteit. Elk gebied verschilt van de andere en deze kenmerken beïnvloeden het sensorische profiel van elke wijn, waardoor elke wijn een uniek karakter krijgt.

Het bedrijf bezit ook wijngaarden in het noord-oosten van het eiland, waar de bodem vooral uit graniet bestaat. Daar produceert men witte wijnen onder de Docg Vermentino di Gallura.
Van wijngaarden in het zuiden van het eiland, met een mineraalrijke, zanderige bodem, komt de DOC Carignano del Sulcis, een wijn van het authentieke druivenras carignano.

 

Sella Mosca etiketten (2)

Ik proef drie wijnen uit de eerstgenoemde regio, ‘Nurra’

 

Sella & Mosca, de wijnen

Cannonau di Sardegna Riserva DOC 2020

Een wijn van 100% cannonau druiven, minimaal 24 maanden gerijpt waarvan 12 maanden in grote eiken vaten.
Helder robijnrood. Kruidige neus, spicy, donker fruit, zwarte kersen. Fris. In de mond rond, sappig, elegant, donker fruit, bosbessen, hint van koffie. Rijpe tannines. Frisse, fruitrijke spicy afdronk.

Tanca Farra Sardegna Alghero Rosso DOC 2019

Een blend van cabernet sauvignon en cannonau. De wijn rijpte 12 maanden in eiken, deels in 2e jaars Frans eiken, deels in grotere vaten, gevolgd door drie maanden in de fles.
Diep robijnrood, kruidige neus, blauwe bessen, nootmuskaat, stro. Sappige aanzet in de mond, ronde tannines, later spicy. Donker fruit, pruimen, donkere kersen, materie, ook iets onrijps, paprika-achtig. Maar donkerder. Mokka, koffie. Spicy afdronk.

Marchese di Villa Marina Alghero Cabernet Riserva 2017

Een wijn van 100% cabernet sauvignon. Koele schilinweking van 24 uur bij 10°C voor de fermentatie. De wijn rijpte gedurende 18 maanden voor 50% in nieuw Frans eiken barriques en voor 50% in 2e jaars, gevolgd door 12 maanden in de fles.
Kleur diep donker paars. In de neus blauwe bessen, tikje potlood en rode paprika, mild (ouder) eikenhout, rode pruimen. Rond en vol in de mond. Tannines fris en rijp, sap, donker fruit, complex met een medium body, kruidige wijn met elegante stijl.

N.B: Naast de wijn staat Sella & Mosca ook bekend om zijn prachtige landgoed met een grote wijngaard, tuinen en een historisch landhuis. Én een heerlijk hotel! De wijnmakerij staat open voor bezoekers voor rondleidingen en proeverijen, en het is een populaire bestemming voor wijnliefhebbers en toeristen die Sardinië bezoeken.

sellaemosca.com

Sella & Mosca valt  onder de terra moretti groep.

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook