Wat zijn de beste matches tussen verschillende schaal- en schelpdieren en wijn? Dat konden we proeven op het Seafood Event dat wijnimporteur Oud Reuchlin & Boelen organiseerde in 2015. Sweet memories!
Welke wijn past het best?
Op een schip in de haven van Yerseke worden we ontvangen met een feestelijk glas champagne: Taittinger Prélude. Terwijl het team van Foodlab Zeeland bezig is met de mis en place van de gerechtjes vertelt Eric Welles, directeur van Oud Reuchling & Boelen, wat het idee is achter deze middag. Het event gaat erom de mooiste combinaties te vinden tussen vis en wijn. Chef-koks Ramon Beuk (bekend van televisie en zijn popup restaurant THWKND) en Mart Scherp (restaurant Scherp) zullen de gerechten presenteren en Corinne Hofland (Purchase en Portfoliomanager van Oud Reuchlin & Boelen) zal alle wijnen van deskundig commentaar voorzien. Vervolgens is het aan de gasten om te bepalen welke wijn het beste past bij Oosterschelde kreeft, scheermessen, oesters, enz. Dat gebeurt door middel van het invullen van stemformuliertjes.
De wijn: klassiek versus modern
Dan gaan we van start. Chef Michiel Hardy, verbonden aan het Foodlab Zeeland, legt uit. We krijgen steeds één bordje met een gerechtje dat klassiek (lees: naturel) is bereid en een waar iets mee is gebeurd. In het eerste geval kreeft. Bij deze gerechtjes krijgen we naast elkaar twee wijnen in geschonken. Een traditionele en een waar je niet zo snel aan zou denken. Aan ons de vraag het stembiljetje na elke gang in te leveren zodat aan het eind van de middag de winnende wijnen bekendgemaakt kunnen worden.
Mijn beste match bij Oosterscheldekreeft is…
Laroche Chablis Les Clos Grands Crus 2011
of
Bouchard Père & Fils Meursault Les Clous 2012
Voor mij won de Meursault bij beide bereidingen. De Chablis is iets te ‘hard’.
Mijn beste match bij Zeeuwse paling is…
Bouchard Père & Fils Saint Véran 2012
of
Fleur du Cap Semillon unfiltered 2014
Beiden de Semillon. De eerste is niet romig genoeg bij de vettigheid van de paling.
Mijn beste match bij Scheermessen is…
Lomond Sugarbush Single Vineyard Sauvignon Blanc 2013
of
Laroche Chablis Saint Martin 2013
De Sauvignon blanc. Die is fris, rond en ietsje groenig. De Chablis heel mooi maar iets te strak hierbij.
Mijn beste match bij Noordzee Krab is…
Bouchard Père & Fils Chassagne Montrachet 2013
of
Laroche Chablis Premier Cru Vaudevey 2012
Bij beide bereidingen de tweede. Met name voor het overheersende sesamkoekje heeft de Chassagne teveel zuren.
Mijn beste match bij Venusschelpen is…
Viña San Pedro Castillo de Molina Sauvignon Blanc 2013
of
Fleur du Cap Chenin Blanc Wooded 2014
Dit is een lastige, want hier is de koriander toch wel een ‘dingetje’. Ik kies uiteindelijk overall voor de Chenin Blanc. Hoewel… de Sauvignon….
Mijn beste match bij Roodbaars is…
Fleur du Cap Chardonnay Unfiltered 2014
of
Bouchard Père & Fils Montagny Premier Cru 2013
De roodbaars is netaan gaar een heel zacht en romig. De Montagny is daar iets te strak bij en heeft teveel zuren. Mijn keuze hier is dus de Fleur du Cap. Met excuses voor de overbelichte foto, maar gelukkig kwam de zon te voorschijn.
Mijn beste match bij Platte Zeeuwse Oester en Creuse is…
Laroche Chablis Premier Cru Les Fourchaumes, VV 2011
of
Borgo Conventi Friulano, Isonzo Del Friuli 2013
Voor mij zonder twijfel de eerste. Heerlijk fris, ziltig en heel mooie zuren.
Welke wijn bij schaal- en schelpdieren
Ik weet niet of iedereen het met mijn keuzes eens is, want de uitslag ging mij iets te snel. Wat ik echter zeker weet is dat alle gasten het met me eens zullen zijn dat dit een geweldige middag was. Met stuk voor stuk prachtige wijnen, heerlijke gerechtjes, enthousiaste proevers en een supergoede organisatie! Chapeau!
Importeur: Oud Reuchlin & Boelen
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie