In Vliermaal, een dorpje tussen Hasselt en Tongeren in Belgisch Limburg, bevindt zich Schorpion, een wijnbedrijf dat uitsluitend mousserende wijn maakt. Nu ben ik een groot liefhebber van ‘bubbels’, dus ik ben blij dat we er tijdens de wijnreis door België met een van mijn proefclubs, Le Tire Bouchon, langs gaan. 

Schorpion de woning met kelder

Schorpion bevindt zich net buiten het centrum, achter een gewoon woonhuis,
waar in de kelder de flessen liggen te rijpen.

Schorpion Wilfried

Wilfried Schorpion leidt ons rond

Ideaal voor mousserende wijn

In de wijngaard, die zich achter het huis bevindt, wacht Wilfried Schorpion ons op. In 1994 plantten Wilfried en Rob Schorpion hun eerste druivenstokken op een klein stukje grond, inmiddels zijn 2 ha ermee beplant. Wilfried leidt ons rond en vertelt. De wijngaard ligt op een zuidhelling en is voornamelijk in noord-zuid richting aangeplant. “Dat is de beste ligging omdat de druiven dan aan allebei de kanten van de stok evenveel zon krijgen”. De bodem bestaat vooral uit leem met een onderlaag van kalk, “ideaal voor het maken van mousserende wijn”. Door de klimaatverandering dreigt het in de Champagnestreek steeds warmer te worden, maar die langzame verandering is voor dit stukje Limburg juist perfect, aldus Wilfried. Er staat voornamelijk chardonnay aangeplant, “de ideale druif hier”, naast pinot noir, pinot gris en pinot blanc. Meunier heeft snel last van rot, dus die staat hier niet. Het beetje riesling dat staat aangeplant wordt stiefmoederlijk behandeld.

Familiebedrijf Schorpion

Niet alleen de beide broers werken hard mee, ook hun vader (“Schorpion ging niet van vader op zoon, maar van zoon op vader”) en andere familieleden werken mee. Zo wordt ook de pluk uitsluitend en alleen door familieleden gedaan. Wilfried vertelt nog e.e.a. over de manier waarop gewerkt wordt. Bij de zomersnoei worden veel bladeren weggesnoeid zodat de bladeren niet in elkaars schaduw hangen en evenveel zon krijgen. “Dat is belangrijk voor de vorming van de suikers”. Tussen de rijen wijnstokken ligt gras. “Dat is goed voor de bodemerosie én we kunnen er met een tractor doorheen”. Dat laatste gebeurt overigens niet voor de pluk, die wordt helemaal met de hand gedaan.

Schorpion de wijngaard

 

Zelfgemaakte druivenpers

Bovenaan de wijngaard bevindt zich de vinificatieruimte. Trots laat Wilfried hun druivenpers zien. Het is een verticale pers, zoals in de champagne. En… deze hebben ze helemaal zelf gemaakt! Er vinden 4 persingen plaats. Heel voorzichtig, om niet teveel tannines in de wijn te krijgen. Tannines maken een wijn bitter en dat wil je niet in een mousserende wijn: bubbels versterken de bitterheid. De gehele vinificatie vindt plaats op inox. Hout geeft altijd wat aroma’s af en bij Schorpion wil men zoveel mogelijk de wijn houden zoals hij is. Voor de remuage hebben de broers een gyropalette, waarmee veel tijd wordt bespaard en nauwkeurig kan worden gewerkt.

Schorpion de winery

Schorpion de wijnpers

Schorpion, de proeverij

En dan is het tijd om te gaan proeven. Rob Schorpion opent de flessen en voor bijpassende hapjes wordt gezorgd. Het is lekker weer, dus we genieten buiten op het terras, uitkijkend over de wijngaard.

Schorpion Rob

Schorpion Brut Nature 2014
Voornamelijk chardonnay met een klein beetje pinot nor. Groengeel van kleur, in de neus zilte zee. Mousse prikkelend. De wijn is sappig, met mooie frisse zuren, citrus.

Schorpion Brut 2012
Deze wijn heeft een dosage van 8gr/l en lag bijna 5 jaar ‘sur lie’. In de neus wat rijpe tonen, elegante mousse, iets nootachig in de smaak, wat in de afdronk lang na blijft.

Schorpion Brut 2013
Gemaakt van 2/3 chardonnay en 1/3 pinot noir. In de neus vooral limoen. Krachtige mousse, die snel weg is. Ook in de mond en afdronk limoen.

Schorpion Cuvée Houben
Houben is de familienaam van de echtgenote. Het is een blend van verschillende jaargangen van 2011 en ouder. De botteling vond plaats in juli 2012, het dégorgement december 2017. Eveneens een rijpe wijn. Niet heel veel in de neus, een schuimige, romige mousse. Rijke wijn.

Schorpion Cuvée Fibonacci
Genoemd naar de getallenreeks Fibonacci is dit een blend van 10 jaargangen: 1999 t/m 2008 en verschillende druiverassen. De botteling vond plaats in juni 2009 en het dégorgement in oktober 2017. In de neus gesloten, de mousse is schuimig en elegant. Grapefruit, fris, rijp en rijk.

Benieuwd naar mijn artikelen over andere Belgische wijnadressen? Chateau Bon Baron, en de wijndomeinen Aldeneyck en Kitsberg? Check deze link!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!