September is niet alleen de maand van ‘weer naar school’, het is ook de maand van ‘weer eens schol’. Althans, volgens het Nederlands Visbureau. Schol. Ken je dat visje nog? Of is hij ook in jouw geheugen ondergesneeuwd door de pangasius- en tilapia-filets uit de supermarkt. Ik praat je even bij. En… welke wijn bij SCHOL?
Gedaanteverwisseling
Schol is een platvis die veel voorkomt aan onze Noordzeekust, maar ook aan de Oostzee en het westelijke deel van de Middellandse Zee. Hij voelt zich het fijnst op de zeebodem, niet ver uit de kust. Weetje: een platvis is nooit geboren als platvis! Jonge platvissen zwemmen namelijk gewoon rechtop na hun geboorte. Zo ook onze schol. Na een aantal weken echter ondergaat hij een gedaanteverwisseling, waarbij een van de ogen naar de andere kant groeit en hij zich tot platvis ontwikkelt. Mooi hè, moeder natuur.
Schol: grijs met oranje stippen
Eigenlijk raar dat schol, met name door de jongeren onder ons, nog niet echt ontdekt is. Wellicht komt dat door zijn uiterlijk: het grauw-grijze vel met de onnatuurlijk ogende oranje stippen. Laat je daardoor echter niet afschrikken. Schol is een witvis met een heel milde smaak en ontzettend makkelijk te bereiden. Door wat bloem halen en kort in een klontje boter in een anti-aanbakpan bakken is wel de eenvoudigste manier. Maar ook het recept dat ik hier deel heb je in een handomdraai op tafel. Wel even je visboer vragen de scholletjes te fileren. Maar dat doet hij graag voor je.
Welke wijn bij schol met kerrieroom
Bij dit gerecht schenk ik een Pinot Gris uit de Elzas. De druiven komen van een speciale Grand Cru wijngaard met de naam ‘Steinert’, gelegen iets ten zuiden van Pfaffenheim. Zijn naam dankt de wijngaard aan de bodem, die vooral bestaat uit kalksteen. Door deze bodem zijn de Pinot-Gris-wijnen van hier weelderiger en minder droog dan veel van hun soortgenoten. Het ‘zoetje’ in de wijn maakt hem, naast zijn ronde en kruidige karakter, goed geschikt bij een aromatisch, licht pittig en licht kruidig gerecht zoals deze scholrolletjes met kerrieroom. Serveer hem wel goed gekoeld, zodat hij zijn frisheid bewaart.
Schol in een kerrieroomsaus uit de oven, het recept
Bereidingstijd: 35-40 min
Wat je nodig hebt voor 2 personen
Ingrediënten
- 4 scholfilets
- sap van ¼ citroen
- zwarte peper, versgemalen
- stuk winterwortel van 100 gram
- stuk prei van 100 gram
- 1 rood pepertje
- 1,5 el olijfolie voor het bakken van de prei (en wat om de ovenschaal in te vetten)
- 1 ½ el kerriepoeder (ik had Madras)
- 200 ml kookroom
- 1 el verse gehakte koriander (of als je daar geen fan van bent kies je voor platte peterselie)
Wat je erbij kunt serveren
- al dente gekookte sperzieboontjes
- witte rijst
Koel wegzetten
- de Pinot Gris uit de Elzas
Wat je gaat doen
- Verwarm de oven voor op 200 °C
- Snijd de wortel julienne en de prei en rode peper in dunne ringetjes (de peper zonder de zaadjes als je het niet al te scherp wilt)
- Besprenkel de scholfilets met citroensap en strooi er wat zout en peper over
- Blancheer de wortel maximal 1 minuutje in ruim kokend water met een snufje zout
- Verhit de olijfolie in een steelpan met dikke bodem en roerbak de preiringetjes 1-2 minuten
- Schep ze eruit en bewaar het bakvet in de steelpan
- Vet een lage ovenschaal in met olijfolie en leg er 2 scholfilets
- Verdeel ¾ van de wortel, prei en rode peper over de filets
- Leg de overige twee scholfilets precies op de vorige, zodat een soort sandwiches ontstaan. Verdeel de rest van de wortel, prei en rode peper erover
- Bak de kerriepoeder zachtjes in het bakvet van de prei tot het gaat geuren en roer de room erdoor. Klop met een garde de eventuele klontjes kerrie goed los
- Breng de sause op smaak met zout en peper en schenk over de vis
- Strooi de gehakte koriander (of peterselie) over het gerecht en schuif de schaal 20-25 minuten in de oven tot de scholfilets gaar zijn
- Serveer met de sperizieboontjes en witte rijst
Foto: Nederlands Visbureau via Visrecepten.nl
LINKS:
🍇🍷🍴Geen enkel recept, wijn-spijsadvies, proefnotitie, cocktail of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier ✏️in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Meer visrecepten met wijnadvies op Anne-Wies.NL? Kijk hier even rond!
Meer visrecepten vind je via de site van het Nederlands Visbureau
De wijn is te koop Domainealsace.nl
#visrecepten
Geef een reactie