Niet vaak kent een proeverij zo’n sprookjesachtige locatie als deze van het Oostenrijkse wijnhuis Schlumberger. Wijnleverancier Walraven Sax koos namelijk het Droomvlucht Paleis: middenin de Efteling. Voor deze proeverij was vertegenwoordiger Holger Hügelsberger naar Nederland gevlogen. Hij werkt al zestien jaar bij het wijnhuis en ziet het bedrijf als zijn tweede thuis. Manon de Boer* schoof voor Anne-Wies.NL aan.

Geschiedenis Schlumberger

Schlumberger is ruim 175 jaar geleden opgericht door Robert Schlumberger. Een Duitse man die de kunst van het champagne maken leerde bij dé grootmeester: Ruinart. Hij verhuisde voor de liefde naar Oostenrijk waar hij net buiten Wenen in Bad Vöslau zijn eigen wijnhuis begon. Liefst 150 jaar lang was hij de enige in het land die mousserende wijnen maakte. En omdat hij ruim voor de strenge regelgeving begon met het produceren van champagne, mocht hij zichzelf Champagner noemen. Op het statige monumentale pand waar de kelders van Schlumberger zitten is Champagner nog altijd te lezen op de muren. Sinds jaar en dag worden de Schlumberger-wijnen gemaakt volgens de Méthode Traditionelle. Leuk detail: dat is ook op de fles te zien door een duimafdruk op de onderkant.

Schlumberger Holger Hugelsberger

Enthousiaste Holger Hügelsberger vertelt volop over ‘zijn’ Schlumberger

Samenwerking met wijnfamilies

Schlumberger vind je net buiten Wenen. Het wijnhuis heeft zelf geen wijngaarden, maar koopt het druivensap in. Daarvoor werken ze samen met zo’n 400 wijnfamilies uit Oostenrijk. De druiven worden ieder jaar gezamenlijk geoogst, vervolgens vlakbij de wijngaard geperst en daarna gaat het sap naar Schlumberger voor de productie van de wijnen.

Herkomst druiven Schlumberger 

De witte druiven (welschriesling, pinot blanc, chardonnay en grüner veltliner) komen uit Niederösterreich. Kenmerkend voor deze streek zijn de warme dagen en koude nachten waardoor de druiven fruitige tonen krijgen. Ook wordt er bijtijds geoogst zodat de druiven minder suiker bevatten en het uiteindelijke alcoholpercentage van de mousserende wijn laag blijft (rond de 12%). De rode druiven (pinot noir, St. Laurent, zweigelt, blaufränkisch) komen uit het zuidoosten van Oostenrijk: Burgenland.

De rijping van de wijnen

Schlumberger maakt enkel vintagewijnen om zo de frisheid van de wijn te behouden. De wijnen liggen minimaal 12 maanden, in plaats van de gebruikelijke 9 maanden. Om zo nu en dan bijzondere uitgaven op de markt te brengen, heeft het wijnhuis een eigen archief. Daar is onlangs bijvoorbeeld de Kristall uit gehaald: een 9 jaar oude brut van chardonnay en pinot noir waarbij de fles bekleed is met ruim 2.000 Swarovski-kristallen.

Schlumberger met de Kristall

In Oostenrijk werkt men overigens met een kwaliteitsrangschikking die als volgt is:

Klassik: de druiven moeten voor 100% uit Oostenrijk komen en de wijn moet minstens 9 maanden rijpen.

Reserve: de druiven moeten voor 100% uit Oostenrijk komen en de wijn moet minstens 18 maanden rijpen.

Große Reserve: deze rang wordt in oktober 2018 geïntroduceerd en heeft als eis dat de druiven van de wijn uit slechts 1 Oostenrijks dorp en de wijn moet minstens 30 maanden rijpen. 

Schlumberger, de wijnen

Bij de ontvangst drinken we eerst een glas Sparkling Brut, 100% welschriesling. Een frisse wijn met een vrije droge smaak, zacht mondgevoel en frisse zuren. Na de presentatie van Holger begint de proeverij waarbij we opbouwen: van de frisse grüner veltliner via de Reserves door naar de wijnen met een hoger suikergehalte.

De Grüner Veltliner is een lichte, groenige wijn die vooral bloemig ruikt. In de smaak heeft hij fijne (appel)zuren en vooral een prettig lange afdronk. Een toegankelijke wijn die het karakter van de druif weergeeft. Als tweede Reserve wordt de Pinot Blanc Brut Nature geschonken: fruitige tonen in de neus, maar ietwat vlak van smaak.

Door naar de Chardonnay Brut Reserve, deze heeft 3 maanden langer gerijpt (21 in totaal) en heeft de typische chardonnay-geur: vanille en brood. En dat proef je ook terug in de wijn, die ook een licht bittertje heeft en tonen van peer. De vierde wijn is de eerste met blauwe druiven, de Pinot Noir Brut Reserve. De wijn is zacht roze van kleur, als gegaarde zalm. Hij ruikt heerlijk zacht en naar rood fruit. In de smaak is dat goed terug te proeven: bosvruchten, een zacht bittertje en lichte tannines. De laatste reserve tot slot, de Prestige Cuvée Brut (mijn favoriet). De wijn heeft vier jaar in de fles gerijpt en is het meest complex van geur (tropische vruchten, gist, toast) en smaak (honing, kruiden, lichte oxidatie).

Schlumberger Ch PN Prestige Gold

Na deze vijf Reserves is het even overschakelen naar de Klassik-wijnen, die meer suiker bevatten en daardoor commerciëler in de markt liggen. Gold is een blend van welschriesling, chardonnay en pinot blanc. De wijn rijkt en smaakt naar vlierbloesem en appel en heeft een vrij korte afdronk. De White Secco daarentegen is in geur en smaak zoeter en heeft tonen van geel fruit zoals banaan. De proeverij sluiten we af met de Rosé Secco (100% pinot noir), wellicht de meest herkenbare van allemaal. De wijn ruikt naar aardbeien en rozen en zo proeft hij ook precies. Lichtzoet, veel bubbels, maar toch een droge afdronk.

Lunch, Dom Schlumberger en ‘On Ice’

Na de proeverij worden de magen gevuld met een driegangenlunch in het Droomvlucht Paleis. Daarbij krijgen we ook de voorganger van Prestige Cuvée te proeven krijgen, Dom Schlumberger, en de feestelijke On Ice Classic, uiteraard geserveerd met flink wat ijs (geïnspireerd op Moët Ice).

Schlumberger GV, DOM en On Ice

Schlumberger, het menu en de wijnen:

Schlumberger Vitello Tonnato

Vitello tonato: gebraden kalfsvlees met crème van tonijn
&
Schlumberger Grüner Veltliner Brut 2015

Schlumberger Zalm en asperges

Gebakken zalmfilet met gekookte witte asperges en krieltjes
&
Schlumberger Dom Chardonnay Brut 2011

Schlumberger dessert

Macaron met merengue, mango-ijs en kersensaus
&
Schlumberger On Ice Classic

*Manon de Boer is een freelance journalist, tekstschrijver, videovrouw, échte Brabantse bourgondiër en food- en wijnliefhebber. Ze heeft haar eigen bedrijf waarin ze bezig is met teksten, video en fotografie en bij voorkeur met eten en drinken. Neem eens een kijkje op haar website: manonmediaproductions.nl

LINKS:

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Importeur Schumberger: Walraven Sax

#manon