Wijnproeverijen zijn leuk en interessant. Zelfs nu we het met online proeverijen moeten doen. Maar weet je dat er ook leuke online bierproeverijen worden georganiseerd? Zoals deze met bier van Scheldebrouwerij. Titia Boxma* schoof aan voor Anne-Wies.NL

Scheldebrouwerij

In 1994 startte Peter van den Eijnden een huisbrouwerij met kleine hobbyketels in de keuken onder de rook van het bourgondische Krabbegat (Bergen op Zoom). Inmiddels worden er 12 verschillende bieren gebrouwen in een professionele brouwerij in de plaats Meer in België. Iedere slok Scheldebier komt uit hun eigen brouwerij. Door bewust niet te pasteuriseren en met hergisting op de fles streven zij naar het puurste resultaat. Er wordt veel aandacht besteed aan bier en spijs en je kunt op hun website allerlei tips en leuke recepten vinden. Echt een aanrader.

Tijdens de proeverij krijgen we uitleg over:
* de samenstelling van bier
* hoe proef je bier
* de 4 te proeven bieren

De samenstelling van bier 

Bier bestaat uit 4 hoofdingrediënten:

*Water
*Gist, wordt gebruikt voor het omzetten van suiker in alcohol, het vormen van koolzuur en voor de
smaak.
*Mout. Wordt gebruikt voor de kleur en de smaak. Des te zwaarder gebrand, des te meer kleur zie je in het bier.

scheldebrouwerij-5 granen

*Hop, voor de smaak en houdbaarheid van het bier. Beetje vergelijkbaar met tannines in wijn.

scheldebrouwerij-3

Hoe wordt bier gebrouwen?

Scheldebrouwerij bier maken

Hoe proef je bier? 

Het proeven van bier lijkt in grote lijnen erg op wijnproeven en bestaat uit de volgende stappen:

  1. Wat voor kleur heeft het bier en hoeveel koolzuur zit erin? Zit er een goede schuimkraag op het bier? Schuim beschermt het bier tegen zuurstof. Eigenlijk gaat hier nog een luisteren aan vooraf want goed bier geeft een ferme sistoon als je het flesje open maakt!
  2. Wat voor aroma’s ruik je en waar komen deze vandaan?
  3. Wat voor soort bier is het? Is het door drinkbaar? Met andere woorden, lust je er nog wel een flesje van? En waar kun je het bij drinken?
  4. Af- of nadronk.

De 4 bieren 

Als eerste bier proef ik Krab, een American Pale Ale. Dit is een amberkleurig, fris en fruitig bier met
5, 2% alcohol. Je ruikt en proeft citrustonen (afkomstig van de hop), rood fruit (van de gist) en wat biscuit (van het mout) In de smaak is het bier medium bitter en heeft een medium afdronk.
Voor de kaas en bier liefhebbers Het schijnt goed te combineren met Appenzeller en Britse Cheddar.  De brouwers raden ook de combinatie aan met gerookte ham en droge worst.

500_krab-flesglas2019

Het tweede bier is de Strandgaper, een frisblond /Golden Ale. Dit bier oogt veel lichter dan het vorige bier maar heeft wel iets meer alcohol (6,2%). Blijkbaar is hier een moutsoort gebruikt die minder gebrand is. Ik ruik weer citrus en proef minder bitter in de afdronk dan bij bier 1. Persoonlijk zou ik eerder met dit bier de proeverij starten maar vermoedelijk heeft men gekozen voor opbouw in het alcoholpercentage.
Het bier is vernoemd naar de oeroude bewoner van het Scheldegebied met en witgele schelp en schreeuwt om een mosselpan. Wat betreft kaas vormen brie en camembert een goede combi.

strandg-flesglas2019

We vervolgen de proeverij met de Zeezuiper, een goudblonde Tripel van 8%. Zeezuiper is een moerasgebied vlakbij Bergen op Zoom. Ik ruik rijpe bananen die afkomstig zijn van het huisgist van de Schelde Brouwerij maar ook wat karamel aroma’s en kruidnagel. Aan dit bier is koriander toegevoegd. In tegenstelling tot wijn mag je aan bier wel ingrediënten toevoegen. Qua bitterheid proeft dit bier ongeveer hetzelfde als het eerste bier maar het komt wel voller en krachtiger over. Met kaas zitten we hier in de oude kaas en Comté hoek en men adviseert ook de combinatie met mild Indonesisch. Schelde Zeezuiper werd tijdens de World Beer Awards 2020 verkozen tot beste Tripel van België.

zeezuiper-flesglas2019

Als laatste proef ik de Oesterstout, een Belgische stout. Echt een behoorlijke mond vol bier. Bijna zwart van kleur door de sterk geroosterde mout met 8,5 % alcohol. Ik ruik koffie, chocolade, drop en geoosterde tonen maar ook een beetje ziltigheid. Normaal wordt voor het maken van oesterstout gemaakt door het bier te filteren door een bedje van schelpen maar in dit geval heeft men een beetje zeekraal en lamsoor bij het kookproces toegevoegd. Lekker bij blauwe kazen zoals Stilton en Gorgonzola. Ik kreeg pure chocolade in het proefpakket om bij dit bier te proeven en dat ging inderdaad erg goed. De oesterstout is ook dé combi bij oesters maar helaas zaten die er niet bij.

Scheldebrouwerij Oester-fles+glas 2019

Conclusie

Scheldebrouwerij maakt lekkere, toegankelijke bieren waarbij de makers balans tussen de gebruikte gist, hop en mout belangrijk vinden. Daar zijn ze wat mij betreft goed in geslaagd. Met hun bieren winnen ze regelmatig prijzen. Mijn voorkeur ging uit naar bier 3 en 4 maar ik zou het ook niet erg vinden om op een zomerse dag te genieten van bier 1 of 2. Kortom, een geslaagde proeverij!

Meer info:

Scheldebrouwerij: www.scheldebrouwerij.com/
MissPublicity: www.misspublicity.nl

*Dit artikel is geschreven door Titia BoxmaTitia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten?  Kijk op haar website www.keytowine.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Titia