Elke maand zet het Nederlands Visbureau één vis in de spotlight. In de maand januari is dat de schar. Schar, niet te verwarren met tongschar, is een platvis en familie van de schol. Wist je trouwens dat platvissen niet altijd plat zijn geweest? Ze beginnen hun leven als ‘gewone’ vis, maar na een aantal weken ondergaan zij een gedaanteverwisseling, waarbij een van de ogen naar de andere kant groeit en zij zich tot platvissen ontwikkelen. 

pays-d-oc-semillon-vermentino

Domaine de la Provenquière Sémillon – Vermentino 2015

De wijn die we erbij drinken is er een uit de Collection 2016 Pays d’OC IGP waar ik gisteren over schreef. Hij wordt gemaakt door Brigitte en Claude Robert Robert die met hun familiebedrijf over 155 hectare wijngaarden beschikken. Door de verschillende bodemsoorten in deze wijngaarden kan men voor elk druivenras de juiste ‘terroir’ vinden. Deze wijn is helder lichtgeel, in de neus licht bloemig met tropisch fruit, ananas, peer. Hij is lekker sappig en fris, licht. In de afdronk een piepklein bittertje wat hem wat body geeft. Hij blijft ook lekker fris na.

Waarom bij de Schar met Hollandse Garnalen

Het gerecht is niet al te zwaar, daar past een wat lichtere wijn bij. En dat is deze van Domaine de la Provenquière. Het aromatische van de kerrie in het gerecht past goed bij de bloemige, licht tropische smaken van de wijn. Ook het zoetje van de gele paprika sluit er mooi bij aan. Het mondgevoel van de wijn is strak noch filmend, meer ergens daar tussenin. Dat gaat goed met de schar, die hetzelfde mondgevoel heeft. De garnalen zijn ietsje stroever, dat geeft de combinatie juist iets meer pit.

Waar is deze wijn ook lekker bij

De Domaine de la Provenquière is een heerlijk aperitief, maar past zeker goed bij veel andere lichte visgerechten. Probeer hem ook eens bij een salade met kip en/of wat wit fruit. Kip en kalfsvlees zonder al te vette sauzen kunnen ook goede partners zijn.

Schar met Hollandse garnaaltjes, het recept

Schar is een goedkoop visje, dus een goed alternatief voor schol of een andere witvis als die aan de dure kant zijn. (De garnalen die ik gebruikte waren duurder dan de schar!). Het recept schrijft 1 schar per persoon, maar die van mij waren zó klein dat we er 3 pp hadden. Houd er dan wel rekening mee dat je je in verhouding wél door meer graatjes heen moet werken. Tip: het handigst begin je in het midden, dan schraap je de filetjes er zo af. Eet bij dit gerecht bijvoorbeeld bloemkool en (kriel)aardappeltjes.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 hele scharren, schoongemaakt (of iets meer als ze heel klein zijn)
  • 4 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel kerriepoeder (ik had Madras)
  • 4 eetlepels zonnebloemolie of rijstolie
  • 1 bosui, in dunne ringetjes
  • 1 kleine gele paprika, in reepjes
  • 100 g Hollandse garnalen
  • 2 eetlepels verse basilicum, in dunne reepjes
  • zout en peper

Wat je gaat doen

  • Meng op een groot plat bord de bloem met het kerriepoeder en wat zout en versgemalen peper en spreid het bloemmengsel over het hele bord uit.
  • Dep de vissen goed droog en wentel ze door het bloemmengsel.
  • Verwarm 3 eetlepels olie in een grote koekenpan en bak de vissen op matig hoog vuur in 8-10 minuten mooi bruin en gaar. Als je kleinere visjes hebt bak je ze natuurlijk korter.
  • Haal ze uit de pan en houd warm.
  • Verwarm 1 eetlepel olie in de pan en bak de bosui en paprika in 2-3 minuten zachtjes gaar.
  • Haal de pan van het vuur en de garnalen en basilicum erdoor.
  • Leg elke schar op een warm bord en schep het garnalenmengsel in het midden op de vissen.

gebakken-schar-met-hollandse-garnalen

Eet smakelijk!
Geniet ervan, samen met de
Sémillon-Vermentino van Domaine de la Provenquière!

Meer visrecepten? Kijk op Visrecepten.nl

De wijnen van Domaine La Provenquière zijn o.a. te koop bij Topido Slijterij