Op 2-3 maart 2018 wordt in Graz, Oostenrijk, voor de negende keer het Concours Mondial du Sauvignon gehouden. Het concours is ingesteld om een van de bekendste druivenrassen te eren, de sauvignon blanc. Ter voorbereiding op het jureren proefde ik, samen met Ingrid Larmoyeur en onze partners, een groot aantal Sauvignons. Ingrid schreef een mooi verslag over deze leuke, lekkere en leerzame avond↴↴↴
Concours Mondial du Sauvignon
Vanuit Nederland doen enkele juryleden mee aan dit prestigieuze concours, waaronder Anne-Wies van Oosten (anne-wies.nl) en ondergetekende (vinissima.nl). Het evenement wordt dit jaar gehouden in Graz, in de Oostenrijkse deelstaat en tevens wijnregio Steiermark. Wat doen we daar? In het kort: enkele dagen tientallen wijnen van sauvignon blanc blind proeven om te beoordelen of ze goed genoeg zijn om een medaille te krijgen. De wijnen komen uit alle delen van de wereld. In de editie van 2017 deden wijnen uit zestien verschillende landen mee: Bulgarije, Chili, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje Tsjechië, Turkije, de VS, Zuid-Afrika , Zwitserland.
Uiteenlopende stijlen
Zoveel landen, zoveel wijnmakers, zoveel stijlen. Daarom leek het me leuk om in aanloop naar het concours thuis alvast even goed in de stemming te komen. Samen met Anne-Wies proefde ik 24 sauvignon blancs uit tien verschillende landen. Ik deelde ze in zes verschillende flights in, grofweg land bij land, en met mijn partner kookte ik er zes verschillende bijpassende gerechtjes bij. Eerst nog even met onze partners, die mee proefden, doornemen wat nu typisch is aan sauvignon blanc. Daarna gingen we de wijnen binnen per flight proeven, telkens afsluitend met een bijpassend hapje.
Sauvignon, een prima start
We startten met een serie wijnen uit Zuid-Afrika. De vier wijnen zijn minder uitgesproken en stuivend als later de Nieuw-Zeelanders. Wat ingetogener, bloemig en een beetje tropisch. Prima start. We trappen hierbij culinair af met een cocktail van rivierkreeftjes en geitenkaas en een persillade-achtige dressing.
Sauvignon en rillette?
Daarna is het tijd voor de verfrissende stuivende stijl van de Nieuw-Zeelandse sauvignon blancs. De wijnen hebben dat typerende sauvignon blanc-karakter met citrus, grassigheid, veel frisse zuren, Granny Smith en kruisbes. Hierbij de rillette van makreel, een fijn receptje van Sergio Herman’s. De combi klinkt wellicht wat vreemd, vette vis en frisse wijn, maar juist die fraicheur maakt de vis makkelijker verteerbaar en het recept van deze rillette met citroensap en yoghurt is sowieso al redelijk licht voor makreel.
Sauvignon uit Chili en ceviche
Drie jaar geleden waren Anne-Wies en ik samen met een groep Nederlandse vinologen op studiereis in Chili en Argentinië. Tijdens diverse lunches en diners in Chili, werden wij verrast met onwaarschijnlijk mooie ceviches waarbij we steevast een lekker gekoeld glaasje sauvignon blanc kregen. Logisch dat ik bij de flight van Zuid-Amerikaanse wijnen ook ceviche maakte!
Ceviche is ‘koud gegaarde’ vis – denk aan coquilles of witvis als zeebaars en zeebrasem – en is een echte specialiteit van Chili en Peru. Je gaart spartelverse rauwe vis door ‘m te marineren in citrussap, bijvoorbeeld citroen- of limoensap. Het gevolg is dat de eiwitten in de vis stollen en dat lijkt op garen. Gebruik alleen heel verse vis hiervoor! Wij maakte een ceviche van heilbot met roze grapefruit, granaatappel en venkel. Met name de vollere sauvignons van de Chileense wijnhuizen Casa Silva en Montes en het Argentijns-Nederlandse Salentein – die we destijds overigens ook alle drie bezochten! – pasten hier fantastisch bij. Fijne flight, waarbij de Zuid-Amerikaanse sauvignons zich ingetogen, zuiver, fris en vol toonden met een mooie balans.
Sauvignon Blanc en Tour d’Europe
Op naar sauvignon blanc in Europa. We begonnen onze Tour d’Europe in Moldova, Roemenië en Spanje (Rueda). Noem het een restgroepje. Overall een prima balans in deze wijnen met zachte bitters, medium volheid en goede frisse tonen. Een mooie combi met mini-quiche met gegrilde groene asperges en een frisse groene salade.
Daarna naar Frankrijk, dat hier natuurlijk niet mag ontbreken; met onder andere sauvignon blancs uit de Loire naast Gascogne, Languedoc en een sauvignon-semillon blend uit de Bordeaux. Sauvignon blanc uit de Loire en geitenkaas is een bekende wijn-spijs topper en echt een gouden duo. Je ziet het vaker: wijn en gerechten uit dezelfde streek passen vaak verrassend goed bij elkaar. Geen wonder dus dat ik bij deze Franse flight drie mooie geitenkaasjes inzette: Cabécou, Crottin de Chavignol en Valençay.
Sauvignon Blanc met zilver en goud
Dat Frankrijk niet als laatste flight in onze grote overzichtsproeverij ingezet werd, kwam door de opvallende sauvignons uit Italië (Südtirol – Alto Adige) en Oostenrijk (Steiermark). Dat leken me de meest volle en stevige van de hele serie, en ik had gelijk. Dat mag ook wel voor wijnen tussen de €17,95 en €27,95. Maar we hebben enorm genoten van deze bijzondere sauvignons als afsluiter. Twee van deze wijnen zijn (deels) vergist op houten vaten. Dat geeft extra toasted aroma’s en volheid die we niet in de andere sauvignons zagen. Je kunt erover discussiëren of deze wijnen nog typisch sauvignon blanc zijn. Waarschijnlijk niet, omdat het stuivende karakter van de sauvignon blanc wat naar achteren gedrukt wordt door het houtgebruik. Maar het levert ontegenzeggelijk prachtige wijnen op. We sloten ons 6-hapjes diner af met gegrilde coquilles op doperwten-basilicumpuree met affilacress. Een elegant gerechtje met ook stevige smaken, net als de bijpassende wijnen. Had ik medailles mogen uitreiken voor de wijnen, dan hadden de laatste drie 2x zilver en 1x goud opgeleverd! Kijk, daar doen we het voor. En nu binnenkort op naar Graz. Kijken of we daar nog medailles kunnen uitreiken…
LINKS:
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit artikel is geschrven door Ingrid Larmoyeur. Zij is wijn- en culinair schrijver bij vinissima.nl en docent Wijn & Gedistilleerd bij het Wijninstituut. Ze is te vinden als @vinissima op Instagram en twitter.
#cmsauvignon
Geef een reactie