Op vrijdag 6 mei 2016 is het ‘World Sauvignon Blanc Day’. De druif sauvignon blanc is geen onbekende. Hij wordt wereldwijd verbouwd en er wordt wijn van gemaakt in allerlei stijlen. Maar het eerste wat in me opkomt als ik denk aan Sauvignon Blanc, dan is dat toch altijd Nieuw-Zeeland. En andersom.

SB day Sauvignon BLanc day 2016

Sauvignon blanc, snelle groei

Wijnbouw in Nieuw-Zeeland heeft een enorm snelle groei doorgemaakt. Rond de jaren 60 van de vorige eeuw waren er nog geen 400 hectaren beplant met druivenstokken. Toen in de jaren 80 Marlborough, gelegen in het noorden van het zuider-eiland, ontdekt werd als uitermate geschikt gebied voor de verbouw van wijndruiven, werd de wijnbouw steeds populairder. Inmiddels zijn van de ‘New Zealand Winegrowers Association’ (NZW), de nationale organisatie voor druiven en de wijnsector uit Nieuw-Zeeland, al 1000 telers en 700 wijnmakers lid.

Nieuw-Zeeland een uniek wijnland

Dat Nieuw-Zeeland een bijzonder wijnland is omschrijft wijnmaker en oprichter van Yealand Estate Pete Yealand als volgt: “New Zealand is a land like no other and our wine is a reflection of our unique climate and commitment to sustainable wine production. Our unique combination of soil, climate and water, our innovative pioneering spirit and our commitment to quality, all come together to deliver pure, intense and diverse wines brimming with flavor”.

yealands_whiteroad_01-2

Single Block Organic Sauvignon Blanc

De druiven voor de ‘Single Block’ Organic Sauvignon Blanc van Yealand Estate komen uit een speciaal perceel in Awatere Valley, waar het bedrijf gevestigd is. Het is het meest zuidelijke, koelste en droogste stukje van de wijnbouwregio Marlborough. Doordat de wijngaarden aan de kust liggen hebben de ze maximaal profijt van de koele zeewinden en behouden de druiven hun natuurlijk frisse zuren. Om die frisheid en het aromatische karakter staan de Sauvignon Blancs uit Nieuw-Zeeland bekend.

SB Yealands Gall

“Fris, tropisch fruit, vol en rond” 
A-W 8/10

Waar is die Sauvignon Blanc lekker bij?

De meesten ‘stuiven’ je glas uit, zoals ook deze. De wijn is fris, met tropisch fruit (perzik, passievrucht) en een hint van asperge. Hij heeft een lange afdronk met een prettig (grapefruit-) bittertje. Hij is vol en lijkt niet helemaal strakdroog, wat hem, naast een verfrissend aperitief, ook goed inzetbaar maakt bij verschillende gerechten. Denk aan een zomerse salade met verse geitenkaas. Maar hij zal het zeker ook goed doen bij zeevruchten, een witvisje zonder al te romige saus en… sushi! En vergeet hem vooral ook niet bij traditioneel bereide Hollandse asperges. En, wat een toeval: laat het nou 6 mei ook Nationale Aspergedag zijn?!

asperges met doek

Deze Sauvignon Blanc is niet een van de goedkoopste, € 16,99 bij Gall & Gall, maar zeker het proberen waard!

LINKS:

Wil je meer weten over asperges, hoe ze groeien bijvoorbeeld? Klik op Anne-Wies over Asperges

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!