Flessenpost: “Een rijpe verleidelijke neus van steenfruit en wilde perzik, de frisheid van citrus en een fijne mineralitiet”. En dat alles blijft lang na in deze wijn uit de Loire-streek: Saumur Elegance van Domaine de Vieux Pressoir. Heerlijk bij de Russische salade van Marie Louise Schipper uit de Volkskeuken van de Volkskrant! 

Saumur: Loire Valley Wines logo horizontaal lang

Domaine du Vieux Pressoir

De rivier de Loire is de langste rivier van Frankijk. Hij ontspringt in de Ardèche in het Centraal Massief en mondt uit in de Atlantische Oceaan bij de stad Saint-Nazaire in Bretagne. In het Loire-dal vind je langs de rivier een grote verscheidenheid aan heuvels, plateaus en bergen met wijngaarden die een grote diversiteit aan wijnen voortbrengen. Het wijngebied Anjou-Saumur begint bij het stadje Saumur. De streek staat vooral bekend om zijn prachtige witte droge en edelzoete wijnen van chenin blanc. Domaine du Vieux Pressoir ligt net t ten zuiden van het stadje Saumur. De in Zuid-Afrika geboren eigenaar François Prinsloo heeft een moderne visie op wijnmaken. Zo bewerkt hij zijn wijngaarden zo natuurlijk en duurzaam mogelijk en houdt hij de rendementen in zijn wijngaard laag. In zijn kelder werkt hij met moderne apparatuur. Alles is bij hem gericht op het maken van pure kwaliteit. Zijn wijnen oogsten zowel nationaal als internationaal veel lof.

Domaine de Vieux Pressoir, Saumur Elegance, 2015

Registervinoloog en Liquorist Annita ’t Hoen proeft de wijn voor Anne-Wies.NL. En daar is zij blij mee, lees maar mee: “ Wat ben ik een boffer! Aan het genieten van deze Loirewijn. Deze wijn uit Saumur is echt geweldig! Zeker met de salade die we erbij eten, een geweldige combinatie!  Het recept uit de Volkskeuken van de Volkskrant moet eigenlijk met rundertong, maar ik had rauwe ham genomen en in plaats van de parelhoen aten wij hem met tamme eendenborst. Evengoed een top-combi!” .

Rijp fruit en een minerale toets

De wijn van 100% chenin blanc is bleekgeel van kleur. Een rijpe verleidelijke neus van steenfruit, met ook  iets fris van citrus en wilde perzik. Ook in de smaak rijp steenfruit, citrus en een minerale toets die lang na blijft in de afdronk.  Echt een geweldig aangenaam glas. Volgens de gegevens te drinken tot 2019. Annita vindt hem nu al perfect op dronk.

Saumur Elegance

“Rijp fruit, fris en een minerale toets”
Annita: 9/10 

Wat eet je bij de Saumur Elegance

Heerlijk met schelpdiertjes zoals bijvoorbeeld geroosterde coquilles, bij baars of zalm. En natuurlijk het nostalgische recept voor een Russische salade van Marie Louise Schipper uit de Volkskeuken van de Volkskrant. “Het vakantiegerecht bij uitstek!” Dat recept vind je hier: http://bit.ly/2uhp2mc

Saumur Elegance en Russische salade

LEUKE LINKS: