Boekenpost! Een bijzonder leuk kookboekje viel op de mat: “Saudades de minha terra – Aan tafel in de Portugese regio”. Snel doorbladerend krijg ik bij het zien van die prachtige, sfeervolle foto’s subiet zin in de lente, zomer, vakantie en vooral… Portugal! 

Maar laat ik bij het begin beginnen. De auteur van het boekje, Joke Scholtens, verhuisde als kind samen met haar vader en zus naar het Portugese Figueira da Foz, een kustplaats in de wijnregio Bairrada, zo’n beetje halverwege Oporto en Lissabon. Van wijn wist ze toen natuurlijk nog niet veel, maar door de liefde voor wijn én koken van haar vader kwam daar snel verandering in.

Portugese recepten met wijnadvies

Samen doorkruisten ze Portugal op zoek naar naar de leukste Quinta’s. Thuis en op reis was er altijd de Portugese, ongecompliceerde sfeer van leven in de zon. Uitgebreide maaltijden aan lange tafels waar de wijn rijkelijk vloeide en waar iedereen kon aanschuiven. Dat leven inspireerde Joke om dit boekje te schrijven, samen met haar zus en Portugese zwager. Een boekje vol authentieke Portugese recepten, voorzien van wijnadviezen. Want als wijnimporteur van kleine, ambachtelijke Portugese wijnhuizen weet Joke waar zij de fijnste wijnen kan vinden.

Saudades de minha terra

Favoriete Portugese wijnregio’s

Met veel gevoel neemt Joke je in “Saudades de minha terra” mee naar haar favoriete Portugese wijnregio’s Alentejo, Bairrada, Dão, Douro, Lisboa en Tejo. Saudades staat immers voor zoete herinneringen, voor heimwee, weemoed en melancholie. Joke deelt haar saudades met informatie over elke regio gevolgd door authentieke recepten en bezoeken aan de Portugese wijnmakers. Caldo Verde, Truta de tomato, Bacalhau à Bras, Empadão de carne… het water loopt je in de mond, zeker bij het zien van die prachtige foto’s. En tussendoor deelt Joke allerlei wijnweetjes.

Kortom: dikke aanrader, dit boek.
Je kunt het kopen via de website www.throughthegrapevine.eu

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!