Tijdens een spannende finale op 12 mei in de schitterende entourage van Hotel De L’ Europe in hartje Amsterdam, is Saskia Smeenk, sommelier bij Restaurant Daalder* (Amsterdam), uitgeroepen tot winnaar van de allereerste Prix Joseph Perrier. Met haar indrukwekkende kennis, presentatie en technische vaardigheden wist zij de jury te overtuigen. Saskia mag zich vanaf vandaag officieel Champagne Sommelier van het jaar 2025 noemen. Caroline Cocheret was voor Anne-Wies.NL aanwezig bij deze feestelijke bekendmaking.
De tweede en derde plek gingen respectievelijk naar Jeffrey van der Beek van Restaurant Merlet* (Schoorl) en Jisca Wiersema van Restaurant De Kromme Dissel* (Heelsum), die eveneens uitblonken in creativiteit, expertise en natuurlijk hun liefde voor champagne.
De finalisten stonden voor een paar moeilijke opdrachten. Zo moesten zij een korte, bondige presentatie geven over het thema Effervescence en een aantal vragen beantwoorden. Vervolgens een pairing maken met de champagnes van Joseph Perrier bij een voor- en een hoofdgerecht én daarbij een keuze maken in wat voor glas deze champagnes zouden moeten worden geserveerd. Tenslotte moesten ze de fouten ontdekken die opzettelijk in de lijst met champagnes van Joseph Perrier waren gestopt.
Eerbetoon aan champagne en vakmanschap
De Prix Joseph Perrier is een initiatief van Brouzje in samenwerking met champagnehuis Joseph Perrier. De wedstrijd is opgezet om het vakmanschap van sommeliers in de schijnwerpers te zetten en hen te inspireren om hun kennis over champagne verder te ontdekken én uit te dragen in hun werk. Het thema van deze eerste editie was ‘Effervescence – de magie van belletjes en bruis’.
“Het is inspirerend om te zien hoeveel passie en kennis er in Nederland leeft voor champagne. Deze competitie is niet alleen een ode aan het vakmanschap, maar viert ook de rijkdom van ons erfgoed. Juist in dit jubileumjaar – waarin Joseph Perrier 200 jaar bestaat – voelt het bijzonder om deze nieuwe traditie te starten met zulke getalenteerde sommeliers,” aldus Paul Edgar Bredar, exportmanager Joseph Perrier.
De finalisten werden beoordeeld op drie onderdelen: de presentatie, kennis van het thema en de sommeliersvaardigheid met champagne. De jury bestond uit voorzitter Frank Jacobs (wijnjournalist), Anja Vondenhoff (Champagne Ambassadeur, Weinakademiker) en Heleen Boom (sommelier – eigenaar Restaurant Bouwkunde en voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers).
Een bruisende hoofdprijs
De winnaar ontvangt niet alleen de titel Champagne Sommelier van het Jaar 2025, maar ook de officiële wisseltrofee, de oorkonde, de topcuvée Joséphine van Joseph Perrier, een overnachting in de Champagne, een uitgebreide keldertour met proeverij bij Joseph Perrier en een luxe diner voor twee personen.
Over Brouzje
Brouzje is al meer dan 10 jaar toonaangevend als het gaat om het importeren van kwalitatief hoogwaardige champagnes die ook veel worden geschonken in de Nederlandse gastronomie. De producenten zijn met persoonlijke aandacht geselecteerd door Hinke de Jong, in 2016 uitgeroepen tot Champagne Ambassadeur door Comité Champagne. In 2024 werd Joseph Perrier, dat dit jaar zijn 200-jarig jubileum viert, aan het assortiment toegevoegd.
Over Joseph Perrier
Zoals gezegd bestaat dit champagnehuis, gevestigd in Chalons-en-Champagne, al 200 jaar. Joseph Perrier heeft maar liefst 10 verschillende wijnen in het assortiment. Alle aanwezigen bij de finale van de Prix Joseph Perrier kregen bij binnenkomst een glas van de Cuvée Royale Brut, een blend van 35% chardonnay, 35% pinot noir en 30% pinot meunier (inclusief 20% reservewijn). Met 7 gram dosage een heerlijk frisse, lichte en elegante wijn.
En toen bekend werd gemaakt dat Saska Smeenk de winnares is geworden hebben we geproost met de Cuvée 200, een speciale cuvée ter gelegenheid van het 200-jarige bestaan. Het is een vintage uit 2015, gemaakt van 50% chardonnay en 50% pinot noir, die maar liefst 8 jaar rijping sur lattes heeft gehad. Die lange rijping zorgt voor een prachtige goudgele kleur, mooie complexe aroma´s en een hele lange afdronk.
*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde). Wijneducatienederland.nl. Lees hier alle artikelen van Caroline
#caroline
Geef een reactie