Zeg je saperavi dan denk je aan Georgië. Maar weet je dat dit druivenras ook in Australië in populariteit toeneemt? En in aanplant? En dat er zeer diverse wijnen van worden gemaakt? Ik las dat in een artikel van Dan Traucki, directeur van Wine Assist wine industry consultants.

Dan Traucki ontmoette ik tijdens het jureren bij de World Bulk Wine Competition in 2019. De in Australië woonachtige Dan begon zijn werkzame leven als accountant maar heeft inmiddels meer dan 35 jaar ervaring in de wijnindustrie. Om maar eens een paar functies te noemen: sales support manager bij Orlando-Wyndham, C.E.O. bij Thompson Fruitgrowers & Thompson Vintners, Chairman of the Exporters Association of South Australia etc. Daarnaast jureert hij bij wijncompetities, reviewt hij wijnen voor wijnbedrijven en is hij freelance journalist voor twee Australische wijntijdschriften: Wine Business Magazine Australia en Wine Showcase Magazine.

WBWC juryteam 2019 met rechts Dan Traucki

Saperavi groeit en bloeit in Australië

Sinds de eeuwwisseling is  de aanplant van saperavi wereldwijd met bijna 2.000 hectare gegroeid, waarbij Australië een van de landen is waar het echt een vlucht heeft genomen. Er zijn 32 producenten in Australië, tegen 19 in 2017 en dat aantal is nog steeds stijgend. De wijngaarden met aanplant van saperavi vind je van de koele klimaten van de Alpine Valley, Granite Belt en Adelaide Hills tot aan de warme van Rutherglen en het Riverland.

Je kunt het volledige (Engelstalige) artikel hier lezen↴↴
Saperavi by Dan Traucki: Saperavi Surprise!

Eerste publicatie van het artikel was in Wine Business Magazine Australia Nov/Dec 2022 edition.

Meer over Dan Traucki lees je hier

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook