Flessenpost – Of ik de wijnen van San Gregorio uit Toscane zou willen proeven, werd mij gevraagd via LinkedIn. Nou, ik ben best nieuwsgierig en houd van Toscaanse wijnen. Dus kom maar door! Met DPD ontving ik ze gewoon op ons boerderijtje in Roemenië (dus importeurs en pr-bureaus, kom ook maar door:-)). En ik ben er blij mee, want ze zijn zeer plezierig! 

Chianti en IGT Toscane van San Gregorio

San Gregorio bevindt zich in Chiusi, een authentiek dorpje in het zuidelijke deel van de Toscaanse provincie Siena. Er wordt al heel lang wijn gemaakt, maar pas sinds 1950 is men begonnen de wijnbouw serieus aan te pakken. Er werden nieuwe wijnstokken aangeplant. Niet, zoals vroeger, de verschillende rassen door elkaar, maar de juiste percelen werden voor de diverse rassen uitgezocht. Ook werd er geïnvesteerd in een nieuwe wijnkelder. De productie bestaat vooral uit Chianti Colli Senesi DOCG en Chianti Colli Senesi Poggio Pagliaio Riserva DOCG. Daarnaast worden er drie wijnen gemaakt met de IGT Toscane. Twee rode: Camars, een blend van barbera en colorino, en Canaiolo, een wijn van 100% canaiolo druiven. En één witte: Vino Bianco, een blend van grechetto en malvasia. Een Vinsanto del Chianti en Olio di Oliva Extra Vergine mogen natuurlijk ook niet ontbreken.

Boutique Winery met 120 ha

Dat San Gregorio zichzelf een ‘boutique winery’ noemt klinkt vreemd als je weet dat de familie 120 hectare in bezit heeft. Daarvan is echter slechts 20 hectare beplant met druivenstokken. Om de authentieke Toscaanse cultuur en natuur in stand te houden staan bij San Gregorio ook olijfoliebomen aangeplant en heeft de familie een fokkerij van Cinta Senese varkens opgezet. In het bos vindt je verder een scala aan andere dieren zoals schapen, geiten, ezels en wilde herten. Wil je genieten van dit alles, dan heet de familie je van harte welkom in een van de 4 appartementen tussen de olijfbomen en sangiovese druivenstokken. Het ziet er in de folders heerlijk uit, met een aantrekkelijk zwembad en een groot natuurlijk meer.

San Gregorio folders Toscane

CAMARS IGT Toscana Rosso

Blend van handgeplukte barbera en colorino druiven. Fermentatie 15 dagen in cement waarna een korte opvoeding op barriques gevolgd door 6 maanden flesrijping. Alc. 14%.
De wijn is medium paarsrood. Heel kruidig in de neus: kruidnagel, nootmuskaat, jeneverbessen, allspice, laurier naast blauw bessenfruit. In de mond heel sappig met bessenfruit, bramen, en een fijne kruidigheid. Tannies niet hard maar wel ietsje stroef. De afdronk is lang en vriendelijk.
Wij dronken deze wijn bij saltimbocca en dat was heerlijk! CAMARS past dus goed bij vlees met zoete mediterrane kruiden maar ook bij gerechten met tomaat (door het zoet en iets stroeve van de tomaat).

San Gregorio camars“Sappig en fruitrijk met een fijne kruidigheid”
A-W 8+/10
Importeur: wordt nog gezocht

Chianti Colli Senesi DOCG 2016

Deze wijn is gemaakt van 90% sangiovese en 10% colorino, eveneens handgeplukt. Fermentatie in cement 8-10 dagen en rijping op rvs. Na 3 maanden flesrijping op de markt gebracht. Alc. 13,5%.
In de neus een zoete kruidigheid, nootmuskaat, en blauw fruit. In de mond heel sappig, soepel en rond. Zwarte kersen, bramen, zoethout, drop, maar alles heel licht en soepel. Tannines aanwezig maar rijp en fris. Afdronk idem.
Wij dronken deze wijn bij pasta met paddenstoelen en creme fraîche en dat paste goed. Geen dikke saus. Ook lekker bij halfharde kazen.

San Gregorio chianti
“Sappig en soepel met een zoete kruidigheid”
A-W 8/10
Importeur: wordt nog gezocht

Chianti Colli Senesi Riserva Poggio Pagliaio 2014

Ook deze wijn is een blend van 90% sangiovese en 10% colorino, handgeplukt. De fermentatie duurde 10-12 dagen en vond plaats in cement. De rijping van 10 maanden vond plaats in grote eikenhouten vaten gevolgd door 4 maanden flesrijpin. Alc. 13,5%.
In de neus tabak, donker fruit, bramen. In de mond ook sappig en soepel. De tannines zijn, hoewel rijp, een tikje stroever dan de wijn hiervoor. Zoete kruidigheid. In de afdronk sappig en mooie zuren.
Deze wijn paste goed bij onze steak van de barbecue die we hadden ingewreven met Mediterrane kruiden en olijfolie. Ook lekker bij halfharde kazen.

San Gregorio chianti poggio-pagliaio-600
“Sappig, fruitrijk, tabak en een zoete kruidigheid”
A-W 8/10
Importeur: wordt nog gezocht

Goede structuur en elegante stijl

Conclusie: de wijnen van San Gregorio zijn fijne wijnen met een goede structuur en een elegante stijl: fris, blauw fruit en een fijne kruidigheid. Een mooi bedrijf om te bezoeken als je in Toscane bent. Enne… San Gregorio zoekt nog een importeur in Nederland. Ik zou gewoon even contact opnemen >>> klik hier

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#samenwerking