Tijdens een wijnstudiereis naar de Duitse wijngebieden ontmoet ik de goedlachse Willie Oosterbaan. Ze is vinoloog in opleiding en hard aan de studie om het door haar felbegeerde ‘speldje’ te verkrijgen. We raken aan de praat en zij blijkt een heel leuk bedrijf te hebben: Sâlt & Zucchero.

Sâlt & Zucchero, Culinaire zaken

Je hoeft geen talenwonder te zijn om te weten dat Zucchero Italiaans is voor suiker. Maar Sâlt? Dat blijkt het Friese woord voor zout! ‘Italiaanse wijnen, delicatessen en meer’, is de ondertitel. Niet alleen verkoopt Willie via een webshop haar (uiteraard Italiaanse) producten, ook biedt ze culinaire activiteiten aan. Zo behoren ‘Culinair Sloepvaren in Friesland‘ en een ‘Culinaire Kunstwandeling door Koudum‘ naast haar wijnproeverijen tot de mogelijkheden. Zelfs een palingroker is bij haar in te huren!

De wijnen van Sâlt & Zucchero

Tijdens een van haar reizen door Piëmonte heeft zij op de weg van Alba naar Barolo een nieuw wijnhuis ontdekt: Mauro Sebaste. Haar enthousiaste verhalen maken mij onmiddellijk nieuwsgierig. Ze belooft me een paar proefflessen op te sturen als we weer thuis zijn. En die zijn er nu. Ik maak snel de doos open. ‘Een paar’ blijken er niet minder dan vijf! In de doos tref ik bovendien een leuk handgeschreven kaartje aan. ‘Dat doen we bij elke bestelling’, had Willie mij verteld. Ziet er heel verzorgd, gastvrij en gezellig uit. En nu proeven…

kaartje Sâlt & Zucchero

Gavi DOCG 2014

Lichtgoudgeel met een groene zweem. In de neus bloemig, amandelspijs en fris citrusfruit (grapefruit). Dit komt allemaal in de mond terug, met de citrustonen er bovenuit. Een serieuze Gavi die speelt met je zintuigen. Mooie zuren! Strak en schoon. Wij dronken hem als aperitief en later bij de visjes, courgette en paprika van de grill. Die combinatie was heerlijk, met name bij de paprika door de frisheid die ze beiden hebben.

Gavi Mauro Sebaste Sâlt & Zucchero

Roero Arneis 2014

Heel lichtgeel van kleur. In de neus bloemig en licht aromatisch. Rozenblaadjes. In de mond proef je direct frisse zuren. Hij is rond, bloemig met een zachte kruidigheid. De afdronk is fris, redelijk lang en heel aangenaam. Zachte zuren en heel licht bittertje. Smaakte heerlijk bij onze kip uit de oven met groene asperges van de gril.

Roero Arneis Mauro Sebaste Sâlt & Zucchero

Langhe Freisa ‘Sylla’ 2013

Transparant rood. In de neus kersenfruit, bosbessen, frambozen. In de mond heel licht sprankelend. Rood fruit, mooie zuren. Hij is droog en heel verfrissend, wat je bij rode mousserende wijn niet snel zou verwachten. Lekker als zomers aperitief met wat charcuterie.

FullSizeRenderq

Barbera d’ Alba ‘Santa Rosalia’ 2013

Robijnrood met in de neus rood fruit, beetje medicinaal. Hij is wat gesloten. In de mond sappig, droog, kruidig, laurier, kruidnagel, beetje minty. Fluweelzacht. Zo ook de  tannines. Wij dronken hem bij een pasta met kalfsvlees en wat rozemarijn.

IMG_1468

Nebbiolo d’Alba ‘Parigi’ 2012 

Transparant roodbruin. In de neus een beetje aards, nat bos, een bijzondere combinatie van bosaardbeitjes en zure kersen, ziltig. In de mond aanvankelijk wat hard, met donker fruit, maar al snel fris, met redelijk stroeve tannines. Bittertje.  Behoorlijke tannines in de afdronk, maar die afdronk blijft wel heel fris. Lekker bij onze entrecôte van de Big Green Egg!

FullSizeRenderee

Ik ben blij dat ik Willie heb ontmoet, want ik word blij van deze wijnen.

Jij ook?

Neem contact op met Willie

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏  voor onze wekelijkse nieuwsbrief!