Het blijft bijzonder: om 7.00 op Rotterdam Centraal in de trein stappen en om 11.30 uitgerust op een beurs middenin Parijs: een uitvinding, die Thalys! Behalve soms enig oponthoud (vandaag in België i.v.m. koperdiefstal aan het spoor) is dit een supersnelle en comfortabele verbinding.

De Salon du Fromage

Dus dit is het: de Salon du Fromage, de beurs die draait om…. KAAS. Met een 5-tal collega’s en mede-bestuurders van het branchebestuur Kaas- en Delicatessen van het Vakcentrum levensmiddelen bezoeken wij dit jaar deze beurs. De beurs is klein en overzichtelijk opgezet. Verrassend nieuwe producten komen wij niet tegen. Wel is het leuk te zien hoe de branche bezig is. Hoe men vernieuwingen tracht door te voeren. Wat de trends zijn. Niet meer gewoon die kaas-op-de-boterham (voor de Fransen wellicht “avec-le baguette”) maar kaas combineren met (gedroogd) fruit, koekjes, kaas in koekjes.

The Fine Cheese Company

In dat laatste is de Engelse Fine Cheese Company goed. Dit bedrijf maakt crackertjes met diverse kruiden waardoor dat crackertje special goed smaakt bij die ene kaas. Bijvoorbeeld een cracker met sellery gecombineerd met een blauwe kaas of een basilicumcracker met gatenkaas. Ook presenteren zij hier een nieuw assortiment “Toast for Cheese”, flinterdunne crackertjes met dadels, abrikoos of kersen die elk weer perfect smaken bij diverse kaassoorten. Hier gepresenteerd, maar (blij!) reeds te koop bij Gransjean in Den Haag!

Nog meer Engels: Niels Yard

Ook aanwezig uit Engeland is Niels Yard. Deze kaaswinkel is een begrip in Londen en wijde omgeving. In Londen keken wij onze ogen uit, net zoals in Bra vorig jaar, waar Niels Yard flink uitpakte tijdens het Slow Food kaas-evenement “Cheese“. Katy Gunn en haar collega’s ontvangen ons hartelijk en laten ons proeven van hun prachtige kazen: Lancashire, Colston Bassett Stilton en de geweldige Stichelton, het rauwmelkse broertje van de Stilton, dus zo mogelijk nog lekkerder!

De trend: de stolp!

Onze aandacht wordt ook getrokken door de presentatie van producten onder een stop. Een ogenschijnlijk onbelangrijk kaasje wordt ineens een juweeltje als men hem in zijn eentje presenteert onder een glazen stolp. Maar met die stolpen kun je nog meer. Complete kunstwerken zijn hier te zien. Salon du Fromage Parijs kaas, stolp

We proeven hier en daar kazen, luisteren naar de enthousiaste verhalen van producenten, maken afspraken met leveranciers en verlaten de beurs om nog wat inspirerende winkels te bezoeken.

Grande Epicerie de Paris

Als eerste bezoeken wij de Grande Epicerie de Paris. Ik had deze winkel onlangs bezocht en ben benieuwd naar de mening van mijn collega’s. Zij zijn, net als ik, onder de indruk, maar dan vooral over de prijzen die men daar rekent: € 6,25 per 100 gram voor een bakje brokjes Parmesan Reggiano is dan ook best prijzig! En toch vult iedereen om ons heen zijn boodschappenmandje zonder enig probleem. Dat doen ze goed daar!

Een prachtige kaaswinkel!

Vervolgens bezoeken wij een kaaswinkel in Parijs waar “in de branche” lovend over wordt gesproken. Dat dat niet voor niets is blijkt na een lange wandeling over de bld Saint Germain. Daar bevindt zich aan een van de pleintjes de winkel van Laurent Dubois. Deze winkel maakt deel uit van een rij zelfstandige verswinkels met elk hun eigen identiteit.

Salon du Fromage Parijs kaas Laurent Dubois
Wij zijn zeer onder de indruk van de open en ambachtelijke uitstraling van deze winkel als ook van de manier waarop de kazen zijn uitgestald. Niet voor het grijpen, maar echt geëtaleerd. Daar is over nagedacht. Als een van mijn collega’s een (verpakt) kaasje pakt om op de onderkant naar de houdbaarheid te kijken wordt hij dan ook direct op de vingers getikt: dat is niet de bedoeling. Dat brengt de zorgvuldig geëtaleerde collectie in de war. Maar, eerlijk is eerlijk, het assortiment kazen is geweldig!

En dan weer die Thalys…

Na een verfrissend glas en een snelle maar overheerlijke maaltijd bij Terminus tegenover het Gare du Nord ben ik om 22 uur ’s avonds gewoon weer thuis. Nog eerder dan mijn lief, die nog aan het vergaderen is.
Het blijft heerlijk, die Thalys.

 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!