Een garagewinery op valafstand van de Turkse badplaats Antalya, met een naam die doet denken aan legendes en Cappadocia op het etiket…. Hoe steekt dat allemaal in elkaar? Ik neem je even mee…
De provincie Denizli, genoemd naar de stad Denizli in West-Anatolië, staat bekend om haar natuurschoon, opgravingen uit de oudheid, thermale baden en… wijngaarden. De regio ligt op een kleine twee uurtjes rijden van Antalya, de woonplaats van Uğur Aslan en zijn Nederlandse echtgenote Yasemin. Toen Uğur, werkzaam in het bankwezen, in 2017 in Denizli was voor de jacht, ontmoette hij een paar druiventelers en raakte ermee aan de praat. Zij vertelden dat zij hun druiven onder andere verkochten aan een wijnbedrijf in Cappadocia, een wijnregio in het centrum van Turkije, zo’n 500 km ten noord-oosten van Antalya. Uğur raakte geïnteresseerd: “Dat kan ik ook. En dat wil ik ook”. Niet veel later zegde hij zijn baan op en kocht een wijngaard in Denizli.
Goud voor eerste Öküzgözü
Zijn eerste wijn maakte hij in 2020: een Öküzgözü die gelijk goud won bij een wijncompetitie in Hongkong. Öküzgözü is de de naam van een blauw Turks druivenras. Die naam kreeg de druif door zijn vorm, een grote en ronde zwarte druif, die eruitziet als een ossenoog (=öküz-gözü). Inmiddels had hij zijn wijngaard verkocht. Zijn druiven komen nu van wijngaarden in Denizli en Cappadocia die hij huurt. En de wijnen? Die maakt hij in zijn micro-winery in Antalya.
Warm onthaal
Ik breng er een bezoek en word warm onthaald. Uğur en Yasemin pikken ons, samen met een jonge Turkse top-sommelier, op in Antalya. Onderweg vertelt Yasemin van alles over de winery. Hoewel Uğur goed Engels spreekt is het handig, voor de details, dat Yasemin Nederlandse is. Geboren en getogen in Alkmaar en voor de liefde in Turkije gebleven. De winery heeft een maximum capaciteit van 50.000 flessen. Qua hoeveelheid druiven die Uğur ontvangt kan hij er 20.000 produceren, maar hij houdt het voorlopig bij 10.000. De winery bevindt zich in een klein gebouwtje op een industrieterrein. De ouders van Uğur wachten ons op. Naast een wijnproeverij met de laatste jaargangen van de SAGAVIN wijnen staat er een lunch op het programma met authentiek Turkse gerechten, home-made door moeder Aslan.
SAGAVIN, legendarische wijnen
Uğur heeft altijd al belangstelling gehad voor verhalen en legendes. De Engelse betekenis van het woord SAGA is episch en beschrijft Scandinavische verhalen, vooral die over IJsland en de Vikingen. De belangrijkste zijn koningssaga’s, die vertellen over Scandinavische koningen en hun leven. En saga’s, die vertellen over mythologische en legendarische gebeurtenissen. In het IJslands is ‘segia’ afgeleid van de betekenis van ‘zeggen’: iets dat gezegd moet worden. Het zijn over het algemeen volksverhalen die vertellen over deugden als heldendom, eerlijkheid en loyaliteit.
Niet zo vreemd dus dat hij als naam voor de winery SAGA (sage) VIN (wijn) koos. “Hoewel elke wijn vanuit het perspectief van de producent een episch verhaal is, zit er ook een wijnscène in elk legendarisch verhaal. Met als doel wijnliefhebbers een prettige en heerlijke service te bieden, streven wij ernaar wijnen van goede kwaliteit aan te bieden die Anatolië zullen vertegenwoordigen en tegelijkertijd meenemen op deze historische reis”. Met ons motto ‘Eén wijn, één epos’ hebben we in elke fles SAGAVİN een epos bewaard.
In de winery worden op een groot krijtbord de naam van de winery en het logo uitgelegd. Het alfabet zoals wij het kennen is omgezet in het Scandinavische Runen alfabet. Deze tekens vormen de naam en het logo van de SAGVIN winery.
SAGAVIN, de winery
Uğur leidt ons rond in de kleine ruimte die zeer efficiënt is ingericht. In de centrale ruimte staan de fermentatie-tanks en de Frans eiken vaten van elk 100 liter voor de eerder genoemde achterwand. De muur ernaast is niet afgewerkt. “En die wordt ook niet afgewerkt. Het staat symbool voor alles wat nog afgewerkt moet worden. Niets is klaar, alles is een maak-proces”. Aan de muur ook schilderijen van Turkse kunstenaars.
Achter de onafgewerkte muur gaat een trap naar boven waar het ‘laboratorium’ zich bevindt. Heel blij is Uğur met zijn nieuwe ‘kindje’: een apparaat waarmee hij met een druk op de knop van alles over zijn druiven wijn kan aflezen: rijpheid, zuren etc. etc. Op de boekenplank de boeken die hem inspireerden bij de naamgeving van zijn onderneming. Het zal je niet verbazen dat dat, naast wijnboeken, allerhande sages zijn;-).
SAGAVIN, de proeverij en lunch
Als nog enkele andere top-sommeliers uit Turkije zich bij ons hebben gevoegd begint de proeverij. Uğur is zichtbaar blij en trots dat hij ons en zijn goede vrienden deelgenoot maakt van zijn ‘kindje’. Het is de eerste keer dat er bezoek is in de winery en er met een groep wordt geproefd en geluncht. En ik ben blij en trots daar ik daarvan deelgenoot mag zijn.
SAGAVIN Emir Cappadocia 2023
We beginnen de proeverij met de Emir uit Nevsehir, Cappadocia. Voor de fermentatie van deze wijn gebruikt Uğur champagnegist, wat de wijn zijn frisse citrustonen geeft. Emir is, volgens onze gastheer, een lastig druivenras. De druiven zijn heel plakkerig, wat niet makkelijk is tijdens de oogst. De wijn is inderdaad lekker fris en heeft een zilte mineraliteit, vuursteen. Dit komt door de vulkanische bodem in Cappadocia. Alc. 12%. Bij deze wijn wordt sarma geserveerd, met rijst en kruiden gevulde koolbladeren.
SAGAVIN Kalecik Karasi Rosé Cappadocia 2023
Deze rosé is gemaakt van het Turkse druivenras kalecik karasi. De naam komt van het district waar de druif oorspronkelijk vandaan komt: Kalecik in de provincie Ankara. Maceratie slechts 10-15 minuten. Alc. 12,3%. De wijn is fris, droog met grapefruit, aardbei. Spicy en ook hier de zilte mineraliteit door de vulkanische bodem van Cappadocia. Hierbij wordt börek geserveerd. Uğur lacht: “Deze wijn past perfect bij sushi, maar mijn moeder kan geen sushi maken”. Nou, ik zeg: ook heerlijk bij de home-made börek!
SAGAVIN Öküzgözü 2022
De druiven voor deze wijn komen uit Denizli. Dit druivenras komt oorspronkelijk uit Anatolia, maar dat is (te) ver weg van de SAGAVIN winery. De kwaliteit van de druiven zou tijdens het transport van meer dan 15 uur teveel achteruit gaan. Dus plantte Uğur ze aan in Denizli. Het ras geeft vaak stevige, zware wijnen, maar Uğur wild een lichte stijl maken, een zomerwijn die licht gekoeld geschonken kan worden. Om dit te bereiken vond en kortere maceratie plaats dan normaal en rustte de wijn 15 maanden ‘sur lie’ zonder batonnage of ander ingrijpen. Alc. 13%. Het is inderdaad een frisse zomerwijn. Sap, donker en rood fruit, donkere kersen. Hierbij wordt een specialiteit uit Anatolia geserveerd: kleine balletjes (köfte), gemaakt van bulgur, ei en meel, geserveerd in een saus van tomaat en knoflook.
SAGAVIN Boğazkere – Öküzgözü 2022
Dit is een blend van 65% Boğazkere en 35% Öküzgözü. De eerste rijpte 8 maanden in Frans eiken vaten van 100 liter, de tweede alleen in rvs. De Boğazkere voegt aardheid, rokerigheid en, door de dikke schil, kleur toe aan de wijn. De Öküzgözü zorgt voor het fruit, meer de “merlot-style”, volgens de wijnmaker. Alc. 13,3%. Donker fruit, een pepertje, spicy. Ook hier een zilte mineraliteit. Mooi hout maar heel erg op de achtergrond. Een Zuid-Rhone ‘look-a-like’. Bij deze wijn worden licht gekruide dolma’s geserveerd. Wederom een heerlijke combinatie!
Deze blend is hier wat de Bordeaux-blend is voor Frankrijk. Meestal echter is Öküzgözü de dominante druif in de blend. Deze wijn van SAGAVIN won goud tijdens de Turkish Wine Challenge 2024! Welverdiend!
SAGAVIN Syrah 2022
Bij de dolma’s wordt ook een Syrah geschonken. De druiven komen van een 13 jaar oude wijngaard (SAGAVIN heeft syrah op 8 ha kalk- en zandgrond). De wijn kreeg geen houtrijping. Alc. 14%. Donkere kersen in de neus, bijna amarenen. Spigy, tikje aards, vol, krachtig. Mediterrane kruiden. Spicy finish, wit pepertje. Ook deze wijn was goed voor goud bij de Turkish Wine Challenge 2024.
SAGAVIN Mutena unfiltered 2021
Dit is de topwijn van de winery. 100% syrah van in de wijngaard in Denizli, en later in de winery, met de hand zorgvuldig geselecteerde trossen. 18 maanden Frans eiken. Alc. 15%. Het model van de fles wijkt af van de andere wijnen. De flessen worden speciaal geïmporteerd vanuit Italië en zijn donker van kleur zodat er nagenoeg geen invloed is van licht. Op het label prijkt een druiventros met doodshoofden als druiven. Het is een label dat het menselijk perspectief op de dood probeert uit te leggen; het proces waarbij de druiven wijn worden dus eigenlijk. Slechts 750 flessen zijn er van deze wijn gemaakt. Robijnrood van kleur. Donker kersenfruit, eucalypthus, bijna romig maar snel heel spicy en zilt. Veel fruit, hout mooi geïntegreerd. Mediterrane kruidigheid. Stevige, maar aangename tannines. Met recht een ikoon-wijn!
Corvus Blend NO10, 2018
Als ’toetje’ wordt nog een wijn geschonken die een van de sommeliers had meegenomen. Het heet een van de beste wijnen, zo niet dé beste wijn, van Turkije te zijn. Hij komt van het eiland Bozcaada in de provincie Çanakkale, iets ten zuid-westen van Istanboel. (Overigens bracht ik dit voorjaar in die regio enkele bijzondere dagen door. Artikel daarover volgt, dus wil je dat niet missen? Schrijf je dan hier in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!). De wijn is een blend van cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot en syrah. Heel mooi, veel fruit. Elegant, fris, rond, ronde fluweelzachte tannines. Licht spicy. Cederhout, potloodslijpsel. Een echte ‘snuffelwijn’.
Proeven, blenden en bottelen
Hiermee is er nog geen einde gekomen aan deze fantastische middag. Wat volgt zijn enthousiaste, interessante gesprekken en proeven van wijnen uit het vat. We proeven de Kalecik Karasi 2023 en Syrah 2023 uit de tanks en maken er ook nog zelf verschillende blends van. Zonde van de wijnen, vinden de meeste sommeliers. Ze geven mij echter wel gelijk als ik opper dat de (bekende) naam Syrah, toegevoegd aan het authentieke, maar voor velen onbekende druivenras Kalecik Karasi, voor de export wellicht een goed idee zou zijn.
Als kers op de taart mag ik mijn eigen fles Kalecik Karasi vullen uit het vat en, ‘unfiltered’, van een kurk voorzien. Een mooie afsluiting van een bijzondere middag bij SAGAVIN Family & Friends. Ik ben fan. #sagavinlover
Uğur levert zijn wijnen vooral aan de tophoreca in Turkije, maar heeft ook interesse in export. Dus importeurs, doe er je voordeel mee!
En volg Uğur ook op instagram: https://www.instagram.com/sagavinwinery/
Dank aan Serhat Narsap voor de introductie
Meer over Turkije op deze website:
Proeverij van Turkse wijnen van het ‘merk’ ANCYRA, gemaakt door marktleider Kavaklidere
Verslag van mijn bezoek aan Kocabag in Cappadocia vind je hier.
Alles over de Turkish Wine Challenge op deze website vind je onder deze link.
Turkse recepten op deze website? Kijk hier even rond.
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie