Vandaag het derde en tevens laatste deel in de serie ‘Rutas del Vino de España’: Arribes. ‘Rutas del Vino de España’ creëert in Spanje wijnroutes door het hele land. Op uitnodiging van het Spaans Verkeersbureau, bezoekt Caroline Cocheret voor ANNE-WIES.NL drie ‘Rutas del Vino’ in de provincie Zamora in Castilla Y León. Toro, Zamora en Arribes staan op het programma. De start was in Toro, gevolgd door Zamora. Vandaag wordt Arribes aangedaan.

Arribes is een relatief onbekend gebied met een eeuwenoude wijntraditie. Het heeft in 1998 erkenning gekregen als ‘Vino de la Tierra de Arribes del Duero’ en in 2007 de DO status. De wijnbouw dateert al uit de tijd van de Romeinen. Ook hier is, net als in Zamora en Toro, de rivier de Duero een bepalende factor. Veel wijngaarden zijn aangelegd op terrassen aan de oevers van de rivier. Ook de naam Arribes refereert daaraan, want die is afgeleid van het Latijnse woord arribes, wat ‘aan de oevers’ betekent.

DO Arribes map

Er zijn in totaal slechts 400 ha aan wijngaarden, vaak op kleine percelen en met zeer oude wijnstokken.
De DO Arribes verenigt twee gebieden met een lange wijntraditie, gelegen tussen Zamora en Salamanca,
en geografisch verbonden door de rivierroute van de rivier de Duero. De bodega’s hier maken wijnen van bekendere en onbekende druivenrassen als juan garcia, brunal, bastardo en rufete voor rode en rosé wijn en dona blanca, albilla en puesta en cruz (in Portugal bekend onder de naam rabigato) voor witte wijn.

Mermeladeria

Maar voordat we wat van deze wijnen gaan proeven bezoeken we eerst Mermeladeria Oh Saúco. Eigenaresse Teresa Cotorruelo Rodríguez maakt daar op ambachtelijke en duurzame wijze van ecologische en (veelal) lokale producten jam en chutney. Ze maakt onder meer Kiwi-jam met citrus, Bittere sinaasappelmarmelade en Uienchutney met rode wijn. Deze laatste proeven we op een stukje Manchego-kaas, wat een heerlijke combinatie oplevert.

Arribes mermeladeria

mermeladeriaohsauco

Boottocht tussen Spanje en Portugal

Daarna brengt de bus ons naar Miranda do Douro, op de grens van Spanje en Portugal, waar we met een (elektrische) boot een tocht over de rivier maken. De tocht gaat langs indrukwekkende, steile rotswanden, waar arenden hun nesten hebben, met aan de ene kant van de rivier Portugal en aan de andere kant Spanje. Deze boten worden ook gebruikt om ecologisch onderzoek te doen naar alles wat er leeft in de rivier.

Arribes boottocht Duero

Fermoselle wijnkelders

We bezoeken deze dag ook de ondergrondse wijnkelders van Fermoselle, die eeuwenlang werden gebruikt om wijn te bewaren. Door hun natuurlijke vochtigheid en constante temperatuur zijn die daar heel geschikt voor.

Fermoselle Arribes. Foto's- Anne-Wies

bodegasfermoselle.com

Bodega el Hato y el Garabato

Bodega el Hato y el Garabato ligt in het ‘Arribes del Duero Natural Parc’ en bewerkt in totaal 8 ha wijngaarden, allemaal beplant met lokale druiven. Ook hier vinden we weer heel oude stokken van tussen de 80 en 120 jaar oud. We komen een oude bekende tegen, mijn favoriete wijnmaker Jose Beneitez Lopez, die we al ontmoetten bij Bodega Cenit. Hier is hij niet alleen wijnmaker maar ook eigenaar. Hij runt het bedrijf samen met zijn vrouw Liliana vanuit hun eigen woning. De proeverij vindt dan ook plaats in de sfeervolle woonkamer, waar al een reeks flessen voor ons klaarstaat.

Wijn Bodega Arribes 1

Ecléctico, puesta en cruz 2021
Gefermenteerd in rvs en enige tijd gerijpt op de lees, met aroma’s van appel, peer en barstenvol fris citrus fruit. Fruitig dus, maar met voldoende body en structuur door de rijping op de gistcellen. We proeven ook Ecléctico barrique, dezelfde wijn maar dan met houtrijping, wat de wijn iets rokerigs geeft en nog wat meer complexiteit.

Otro Cuento 2022
Een blend van witte druiven van 100 jaar oude stokken, waaronder ongeveer 50% dona blanca. De bodem met graniet zorgt voor de mineraliteit. Verder ruik ik steenfruit, bloemen. Door korte rijping in eiken heeft de wijn ook een mooie romige structuur.

Li. Rosé 2021
Gemaakt van de lokale druif juan garcia, met mooie aroma’s van rood fruit en peer en een subtiele frisse en fruitige afdronk.

Cotexa, 2020
Juan garcia, brunal, tinta jeromo, bastardo, rufete, gajo arroba, dona blanca en godello, wederom van zeer oude stokken. Deze blend bevat dus zitten twee witte druiven. De wijn ondergaat een spontane vergisting, en wordt – overigens net als alle wijnen hier – niet geklaard of gefilterd. Vervolgens rijpt de wijn 7 maanden in Frans eiken. Het resultaat is een fruitige wijn, met mooie zuren en een iets aardse en kruidige afdronk.

Sin Blanca 2018
Van dezelfde druiven, maar dan zonder de witte variëteiten. Rijping 11 maanden op hout. Sappig en fruitig met aroma’s van kersen, bessen en pruimen. De mineraliteit komt ook hier van de granieten bodems waarop de druiven staan aangeplant.

De Buena Jera 2018
Afkomstig van een 100 jaar oude wijngaard (single vineyard), rijpt 14 maanden in hout. De wijn heeft mooi rijp fruit en een complexe, lange afdronk. Bijzonder nog te vermelden is dat deze wijngaard een van de hoogste is van deze streek (780 meter) en dat het de enige wijngaard is die in bezit is van de familie, de rest wordt gehuurd. Ze zijn dan ook – met recht – heel trots op deze wijn.

Een deel van de wijnen van de wijnen van Bodega El Hato en van Bodega Cenit worden met voeten getreden, en aangezien ze altijd handjes (in dit geval dus voetjes) nodig hebben is iedereen welkom om te helpen.

Altijd zoiets willen doen? Grijp je kans zou ik zeggen!

elhatoyelgarabato.com

Bodega Frontio

De laatste wijnmaker die we deze reis bezoeken, is Thyge Benned Jensen (Chus) van Bodega Frontio/Raw Wine en een goede vriend en (collega) van Jose. Chus is van Deense afkomst en gaf zijn baan in de IT op om (natuur)wijn te gaan maken in Spanje!

Wijnen Arribes Bodega 2

In een pas aangelegde wijngaard proeven we enkele van zijn wijnen, zoals Puesta en Chus 2022, een orange wine van puesta en cruz, Deldoma 2022 van dona blanca, Follaco 2022 gemaakt van juan garcia en Bingo 2022 van verschillende lokale rode variëteiten van 100 jaar oude stokken.  Allemaal natuurwijnen dus, of zoals hij het zelf noemt, “Low-intervention wines which you can DRINK and DRINK”.

Gastronomie in Castilla y León

Zoals eerder gezegd, de wijnroutes in Castilla Y León zijn óók interessant voor liefhebbers van cultuur en gastronomie. Doordat er geen zeeën in de nabijheid zijn, staat er niet veel vis op het menu, met uitzondering van de lokale specialiteit Bacalao (kabeljauw) en inktvis. Vlees daarentegen kom je in heel verschillende vormen tegen, worsten als chorizo en bloedworst, de beroemde Iberico ham, lam en gevogelte. Verder pulpo (gemarineerde inktvis) vaak geserveerd met aardappelpuree, Hornazo de Salamaca (met vlees gevulde pie) en croquetas. En kaas natuurlijk, veel kaas. En dan gaat het voornamelijk om Manchego, een kaas gemaakt van de melk van lokale schapen. Er wordt hier ook olijfolie geproduceerd en men is dol op lokale zoete specialiteiten als periquillos en perronillas.

In de meeste restaurants bestaat de maaltijd uit ham, worst en kaas om mee te beginnen. Dan gefrituurde (tempura) groenten en pulpo, een salade van tomaten met kaas, vlees (of vis) en dessert. Dat wordt dan meestal in grote schalen – en grote hoeveelheden – op tafel gezet zodat iedereen zelf kan opscheppen. Voor eten wordt, en dat is natuurlijk typisch Spaans, ruim de tijd genomen. Vaak eindigt de lunch pas om een uur of vijf! Het diner is op zijn vroegst vanaf negen uur ’s avonds en duurt vaak tot middernacht.

De keuken is niet verfijnd, maar eerlijk en smakelijk: er wordt gewerkt met lokale, ambachtelijke producten en dat proef je!

Gastronomie Arribes Food

Over ‘Rutas del Vino’ in Castilla y León

Castilla y León telt in totaal 9 wijnroutes. Behalve de door ons bezochte wijnroutes in Zamora, Arribes en Toro zijn dat Arlanza, Bierzo, Cigales, Ribera del Duero, Rueda en Sierra de Francia.

Zamora en Arribes (en Toro in mindere mate) behoren tot de onbekendere wijnregio’s, maar er valt hier genoeg te ontdekken. Wat het voor wijnliefhebbers vooral aantrekkelijke maakt zijn de avontuurlijke wijnen van lokale en heel zeldzame druivenrassen, de lange wijntraditie en de oude wijngaarden met stokken van soms wel meer dan 100 jaar oud!

En laten we vooral de gepassioneerde wijnmakers niet vergeten,
die in dit ruige en dunbevolkte gebied
vol inzet en met respect voor de natuur hun wijnen maken.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

wineroutesofspain.com/en/home-en/

doarribes.es

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline

#caroline