Vandaag deel 2 in de serie ‘Rutas del Vino de España’: Zamora. ‘Rutas del Vino de España’creëert in Spanje wijnroutes door het hele land. Op uitnodiging van het Spaans Verkeersbureau, bezoekt Caroline Cocheret voor ANNE-WIES.NL drie ‘Rutas del Vino’ in de provincie Zamora in Castilla Y Leon. Toro, Zamora en Arribes staan op het programma. De start was in Toro, vandaag wordt Zamora aangedaan.
De stad Zamora
Zamora is niet alleen de naam van de provincie Zamora in de regio Castilla y Leon, waar onder andere ook Toro en Arribes onder vallen, maar ook van de stad Zamora. Na aankomst in Zamora-stad worden we eerst getrakteerd op een lunch met lokale specialiteiten (over de gastronomie van deze regio zal ik later wat meer vertellen) en lokale wijnen. Daarna krijgen we een rondleiding met gids door de stad Zamora.
Met ruim 60.000 inwoners is Zamora een stuk groter dan Toro. Het wordt ook wel de ‘Stad van de Romaanse bouwkunst’ genoemd vanwege de vele bouwwerken en archeologische overblijfselen uit de tijd van de Romeinse overheersing. De geschiedenis van Zamora gaat echter nog verder terug. Er zijn aanwijzingen dat er een nederzetting op deze plek was in de bronstijd (3000-800 v. Chr.).
Zamora ligt, net als Toro, aan de rivier de Duero. Je kunt er maar liefst 24 kerken, een kathedraal, twee paleizen, oude stadsmuren en huizen daterend uit de tiende tot dertiende eeuw vinden. Genoeg bezienswaardigheden dus!
Het bekendst is de kathedraal, La Catedral de El Salvador, waarin zich ook een museum bevindt met veel zilverwerk en prachtige Vlaamse wandtapijten. De stadswandeling voert ons verder langs diverse middeleeuwse kerken en het Plaza Mayor del Zamora, het centrale plein in het oude centrum. We eindigen bij het Mirador del Troncoso, het mooiste uitzichtpunt van Zamora, waarvandaan we neer kunnen kijken op de rivier de Duero en de oude bogenbrug Puenta de Piedra.
Workshop chocolade maken
Alvorens we vertrekken naar ons hotel, volgen we een workshop chocolade en bonbons maken bij Refart, een ambachtelijke chocolatier in Zamora. Men laat ons zien hoe de chocolade wordt getempereerd op een marmeren werkblad. Dat is een proces waarbij chocolade druppels gesmolten worden en vervolgens naar de juiste temperatuur worden gebracht. Dat dit een niet zo eenvoudige techniek is, blijkt als we het zelf mogen proberen. Vervolgens wordt er chocoladerepen en bonbons van gemaakt. Een heel bijzondere bonbon, is een bonbon gemaakt van witte chocolade met lokale kaas (Manchego) en lokale wijn (Tinta de Toro). Heel apart om te proeven, maar echt lekker……? Nou nee, niet voor mij!
We dineren en overnachten in Posada Real Castillo del Buen Amor, het kasteel van de goede liefde dus, een werkelijk schitterende accommodatie, met luxe kamers die allemaal verschillend zijn. De huidige eigenaars hebben het kasteel helemaal in oude glorie hersteld en zelfs de wijngaarden weer in gebruik genomen.
Bodegas Viñas del Cenit
De volgende ochtend gaan we op weg naar Bodegas Viñas del Cenit, gelegen in de Tierra del Viño regio van Zamora, en in het bezit van een van de oudste wijngaarden van Spanje. Tierra del Viño, het Land van de Wijn, ligt op beide oevers van de Duero, en is een DO sinds 2007. Er heerst hier een continentaal klimaat met heel koude winters en droge, hete zomers. Gelegen op zo’n 750 meter hoogte en met vrij arme, alluviale bodems, is dit gebied uitermate geschikt voor wijnbouw.
Viñas del Cenit heeft altijd de focus gelegd op het maken van wijnen met tempranillo, maar sinds de komst van wijnmaker José Manuel Benéitez is er meer en meer aandacht voor lokale witte variëteiten, zoals dona blanca, albillo, palomino en godello. Voor de rode wijnen wordt, naast tempranillo, ook gebruik gemaakt van garnacha. De druiven staan in eeuwenoude wijngaarden door elkaar aangeplant, de zogenaamde field blend. Een deel van de wijnen van Cenit zijn ook field blends, gemaakt van de lokale witte en blauwe variëteiten.
Opvallend is ook dat alle wijnen in hele kleine oplagen worden gemaakt, van 900 tot maximaal 15.000 flessen.
In de kelder wijst José ons op een bijzonder project, zijn Blanco GDLL, gemaakt van witte druiven van een historische wijngaard met hele oude stokken, voor het eerst geproduceerd in 2021. De wijn is deels (spontaan) vergist in Frans eiken en deels in een zogenaamde tinaja, een soort amfora, die in Spanje al eeuwenlang wordt gebruikt voor het maken van wijn. Daarna rijpt de wijn nog 8 maanden op Frans eiken.
We proeven eerst samples uit het vat en uit de tinaja van de oogst van 2022 en daarna de, al gebottelde, 2021. Een indrukwekkende witte wijn, met veel body en structuur, voldoende frisse zuren, een mooie aromatische complexiteit en groot bewaarpotentieel. Er zijn slechts 940 flessen van gemaakt. En twee daarvan zijn in mijn koffer mee naar huis gegaan!
https://www.bodegascenit.com/en/
Bodega Viña Ver
Na een rondleiding en een proeverij in kaasfabriek La Antigua, een zeer uitgebreide lunch (we komen pas om 17.45 uur van tafel) bij Café de Quintana én ook nog een workshop koekjes bakken bij bakkerij Coomonte, bezoeken we de traditionele Bodega Viña Ver, waar de wijnkelders zich onder het familiehuis bevinden. In deze regio wordt al eeuwenlang wijn gemaakt. Vaak op een kleinschalige manier, door familiebedrijven die, net als Viña Ver, een wijnkelder onder het huis hebben.
Langs een steile trap dalen we af naar de kleine kelder, waar eigenaar Ramiro Morán ons een aantal vatmonsters laat proeven. Er wordt hier behalve rode en rosé wijn van tempranillo, ook witte wijn gemaakt van lokale druiven, allemaal in de traditionele stijl van Tierra del Vino. Eenmaal weer boven nemen we plaats aan een lange tafel in de huiskamer van de familie, waar we een aantal wijnen proeven en getrakteerd worden op enorme schalen met lokale kazen, vleeswaren, brood en, als afsluiter, koekjes voor bij de dessertwijn. Een aantal van de wijnen draagt de naam Atleta. Die heten zo omdat Ramiro een in de regio bekende atleet is en nog steeds trainer is van jonge atleten. De Atletico tempranillo is een stevige rode houtgerijpte wijn met mooie tannines, vrij veel alcohol en zuren, en met voldoende body en structuur. Verder proefden we nog de Malvasia Barrica, met behalve malvasia ook verdejo en moscatel. Een mooie, 12 maanden in hout gerijpte (de naam zegt het al) witte wijn, en tenslotte een zoete wijn gemaakt van moscatel.
Al met al mooie wijnen, met liefde en passie gemaakt!
Buiten deze regio is Viña Ver nog niet zo bekend en de wijnen zijn helaas ook (nog) niet in Nederland verkrijgbaar.
Het laatste, derde deel, gaat over de ‘Ruta del Vino’ in Arribes.
Wil je dat niet missen?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Meer over de wijnregio TORO op deze website met bezoeken aan de topwijnhuizen Numanthia, Teso La Monja en garage-winery Quinola lees je hier.
wineroutesofspain.com/en/home-en/
*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde). Wijneducatienederland.nl. Lees hier alle artikelen van Caroline
#caroline
Geef een reactie