‘Rutas del Vino de España’ creëert in Spanje wijnroutes door het hele land. Op uitnodiging van het Spaans Verkeersbureau, bezoekt Caroline Cocheret voor ANNE-WIES.NL drie ‘Rutas del Vino’ in de provincie Zamora in Castilla Y Leon. Toro, Zamora en Arribes staan op het  programma. De start is in Toro.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, behelst de ‘Ruta del Vino’ in deze gebieden meer dan alleen wijn. Zo brengen we gedurende deze persreis behalve aan wijnhuizen, ook bezoeken aan een kaasfabriek, een ambachtelijke chocolade- en bonbonmaker, een bakker die is gespecialiseerd in regionale koekspecialiteiten, een ambachtelijke jam-maakster. En krijgen we een rondleiding met gids door de historische stadjes Toro en Zamora.

‘Rutas del Vino de España’ staat dus voor gastronomie, cultuur én wijn!

DO Toro

Toro heeft sinds 1987 de DO status. Dat was destijds een erkenning voor de eeuwenoude cultuur van wijn maken in deze wijnregio. Het productiegebied van de wijnen die onder de DO Toro vallen, ligt ten zuidoosten van de provincie Zamora en ten zuidwesten van de provincie Valladolid, aan de westkant van de regio Castilla y León. De DO Toro beslaat 62.000 waaronder ​​8.000 hectare aan wijngaarden. Daarvan zijn er 5.418 geregistreerd bij de Regulatory Council, die toebehoort aan 981 geregistreerde wijnboeren.

Het gebied staat bekend om zijn oude wijnstokken en is voor wijnbouw heel geschikt, door het continentale klimaat, met (vrij korte) hete, droge zomers en koude winters. Dé druif van Toro is de tinta de toro, een lokale variant van tempranillo die zich hier heel goed thuis voelt op de kalkachtige bodems en in het ruige klimaat. Tinta de toro levert hier kwaliteitswijn met een, in vergelijking met Rioja, wat steviger en iets boerser karakter. Andere toegestane druiven in Toro zijn garnacha voor rode wijn en malvasia en verdejo voor witte wijn.

Bodegas Fariña, innovatie, kennis en respect voor het terroir

Op de dag van aankomst bezoeken we wijnhuis Bodegas Fariña in Toro. Voorheen, zo’n 50 jaar geleden, werden er in deze streek heel alcohol-rijke wijnen gemaakt met soms wel tot 17% alcohol. Het was Bodegas Fariña die deze traditie als eerste doorbrak, door druiven eerder te oogsten en in te zetten op een meer elegante stijl wijn.

We worden ontvangen door exportmanager Laurence Colson, een Vlaamse die al meer dan 20 jaar in Toro woont en krijgen een rondleiding door het bedrijf en het net ingerichte ‘Art and Wine Museum’ met een collectie van oude instrumenten om wijn te maken én een kunstcollectie. Daarover later meer.

Bodegas Fariña is een van de grootste producenten in Toro en bezit maar liefst 300 ha wijngaarden, merendeels beplant met tinta de toro. Het huis bestaat sinds 1942 en staat bekend om zijn innovatie, kennis en respect voor het terroir. Hier wordt met passie en toewijding wijn gemaakt.

Zoals gezegd, was én is Bodegas Fariña voorloper als het gaat om een modernere, lichtere, elegantere wijnen met meer fruit en minder tannine en alcohol. Manuel Fariña, de zoon van de oprichter van dit bedrijf, introduceerde deze stijl in de jaren 70 van de vorige eeuw, na zijn studie oenologie, met een wijn genaamd Colegiata. Inmiddels zet kleinzoon Manu het werk van zijn vader en grootvader voort.

Fariña de wijnen

Er worden hier verschillende stijlen wijn geproduceerd. Van fris wit en rosé (Colegiata, 20% van de totale productie), via een moderne stijl wijnen: de ‘Modernas Tradiciones’, tot robuust rood.                                    Heel bijzonder is de ‘Primero’ wijn. Deze wijn is een Novello (oftewel nouveau, primeur wijn) gemaakt van, hoe kan het ook anders, tinta de toro, en volgens demetodo maceriación carbónica’. Hierbij vergisten hele trossen druiven in een afgesloten tank met toegevoegd koolzuurgas. De Primero komt 45 dagen na de oogst op de markt. Leuk detail: de wijn is ontstaan in 1995 omdat een Nederlander aan Manuel Fariña vroeg om een wijn in de Franse Beaujolais-stijl.

Bodegas Fariña organiseert ieder jaar een wedstrijd onder kunstenaars uit heel Spanje en het schilderij van de winnaar prijkt uiteindelijk op het etiket van de nieuwste Primero. Alle winnende kunstwerken zijn tentoongesteld in het ‘Art and Wine Museum’ in de Bodega.

La Fariña compilatie

We sluiten de rondleiding af met twee wijnen:
Colegiata Blanco 2022
100%, malvasia. Een frisse, fruitige wijn, lekker als aperitief, maar mist wat complexiteit om de maaltijd te begeleiden, zoals we ondervonden toen we dezelfde wijn bij de lunch geserveerd kregen.
Primero 2023
Tinta de toro. Mooi sappig en fruitig, zijdezacht en met wat specerijen, een heerlijke wijn om zomers iets gekoeld, te drinken.

Toro, een bezoekje waard

Na dit bezoek rijden we door naar het stadje Toro waar we worden opgewacht door een gids die ons meeneemt voor een rondleiding door Toro.

Toro Compilatie

Toro is een relatief klein stadje met zo’n 9.000 inwoners, maar met een hoog gehalte aan bezienswaardigheden. Zo is er de indrukwekkende oude kathedraal, Colegiata de Santa Maria la Mayor, waarvan de bouw begon in de 12e eeuw. Het Plaza Mayor, een typisch Castilliaans plein met traditionele huizen met houten arcades en balkons. De Torre de Reloj (klokkentoren) en de Mirador del Pinar met prachtig uitzicht op de rivier de Duero.

Pagos del Rey, geen kleine jongen

Na een overnachting in een sfeervolle bed-and-breakfast bezoeken we wederom een wijnmuseum, ditmaal behorend bij Bodega Pagos del Rey. Dit is een van de grootste wijnhuizen van Toro. Pagos del Rey is onderdeel is van het grote concern Félix Solis en is ook in de regio’s Rioja, Rueda en Ribero del Duero actief. Pagos del Rey produceert voornamelijk wijn in het lagere en middensegment. Het wijnmuseum is gevestigd in het oude gedeelte van de wijnmakerij. Je vindt er verschillende voorwerpen uit de wijnbouw-geschiedenis van deze streek, zoals oude betonnen vergistingstanks die zijn bewaard gebleven. Ook buiten, in de prachtig aangelegde tuin, zijn oude wijnbouwattributen te bewonderen.

Pagos del Rey compilatie

Na afloop van de rondleiding proeven we één wijn: Bajoz, Museo del Vino. Het is een eenvoudige, maar smakelijke Tinto del Toro, met lagering op Amerikaans eiken en aroma’s van geconcentreerd fruit en met een zachte tanninestructuur.

Hiermee eindigt ons bezoek aan Toro en reizen we verder naar Zamora, waar ons, naast wijnbezoeken, onder meer een chocolade-workshop te wachten staat. Over de regionale producten tijdens deze persreis lees je in het derde en laatste deel in de serie ‘Rutas del Vino’ in Zamora. Maar eerst straks deel 2 over Zamora.

Wil je dat niet missen?

Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

Meer over de wijnregio TORO op deze website met bezoeken aan de topwijnhuizen Numanthia, Teso La Monja en garage-winery Quinola lees je hier

wineroutesofspain.com/en/home-en/

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline

#caroline