Bij de slager zie ik iets wat ik nog niet ken: runderlapjes van ‘Palmesteyn Boeuf Blonde‘. Het blijkt een uit Frankrijk geïmporteerd koetje te zijn dat hier in de Betuwe op een natuurlijke manier leeft en voor zijn nageslacht zorgt. En voor heerlijk mals en sappig vlees dus. Ik ben benieuwd! En welke wijn is lekker bij runderlapjes als je ze stooft in Tripel bier?

Runderlapjes van Boeuf Blonde

Twee runderlapjes (ik koos voor sucadelapjes) van zo’n 250 gram haalde ik door een mengsel van bloem met wat zout, peper en tijmblaadjes. Ik braadde een in stukjes gesneden ui zachtjes in wat roomboter in de koekenpan. Minuutje of vijf. Twee flesjes tripel bier (dat is een beetje zoetig, elk donker bier kan ook) en vier eetlepels ketjap manis belandden in de slowcooker en die ging op ‘hoog’. De uitjes uit de pan, beetje boter erin en toen braadde ik de twee runderlapjes op hoog vuur even aan. Het bier begon te borrelen en de uitjes en het vlees gingen erbij en de slowcooker op ‘automatisch’. ‘Low’ was ook een optie. En dan maar wachten. Of eigenlijk niet wachten, maar een uurtje of 3-4 genieten van de heerlijke braadgeuren. Als je geen slowcooker hebt doe je alles hetzelfde, maar dan lees je ‘braadpan‘ waar ik slowcooker zeg. En zet je het vuur niet te hoog.


runderlapjes Boeuf Blonde in Westmalle Tripel bier

Runderlapjes, de ‘finishing touch’

Tegen ‘etenstijd’ haalde ik zoveel mogelijk jus uit de slowcooker (zonder dat de runderlapjes te droog kwamen te staan) en liet dat inkoken tot een dikkere jus. Ik  kookte wat rijst en roerbakte intussen wat snippers ui, gevolgd door in reepjes gesneden spitskool en plakjes knoflook in een wok. Klein scheutje ketjap erbij en een soeplepel van de jus van de runderlapjes.

Welke wijn bij runderlapjes in tripel bier 

Bij de runderlapjes in tripel bier drinken we vanavond de Pinot Gris van Wijndomein De Wijngaardsberg in Ulestraten, vlakbij Maastricht. Dat domein had ik pas bezocht en ik ben zeer onder de indruk van de wijnen die Jules Nijst maakt. Niet alleen deze fris-droge zacht kruidige witte wijn, maar ook zijn Pinot Noir is een aanrader! En… de runderlapjes waren inderdaad super mals!

runderlapjes in tripel bier en pinot gris wijngaardsberg

Runderlapjes in tripel bier en Pinot Gris…eet smakelijk!

Geen enkel recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!