Rotterdam heeft er sinds vorig jaar een bijzonder fijne plek bij in de vorm van restaurant Rotonde. Dit restaurant, te vinden aan de Goudsesingel, wordt gerund door drie heren die Marloes Veerkamp* en haar vriend kennen vanuit de Utrechtse horeca. Jord en Niek hebben bij Héron gewerkt en Roy bij the Village, misschien wel de beste koffiezaak van Utrecht. Nu zijn ze bezig Rotterdam voor zich te winnen. En met succes.

Bij rotonde kan je, naast gewoon aan tafel, ook plaatsnemen aan de bar die je een directe kijk in de keuken geeft waar chef Jord zichtbaar relaxed staat te koken. Omdat er bij Rotonde op open vuur gekookt wordt, zijn dit sowieso de beste plaatsen.

Dat open vuur wordt in de uiterste lengte en breedte benut. Of er nu bijna iets direct in de vlammen ligt of alleen gerookt wordt, alle gerechten hebben dit fornuis gezien.

KEUKEN rotonde

Rotonde: variatie aan smaken

Dat levert mooie en pure smaken op. Bij Rotonde geen poespas maar what you see is what you get. Dat deze directe benadering uitermate spannend  kan zijn en een flinke variatie aan smaken oplevert, hebben we met veel plezier kunnen proeven. De op het vuur afgemaakte aardappeltjes met radijs, bessenwier en kwark (mijn favoriet van de avond) zijn boterachtig, rond, rijk zonder zwaar te worden. De prei die flink geschroeid van het vuur komt wordt afgemaakt met paprika en vegetarische xo-saus. Het gerecht geeft een stomp en laat wederom zien dat prei een onderschatte groente is.

Hoewel dit onze twee favorieten van de avond zijn, was het bijzonder lastig om die favorieten te kiezen. Sowieso heb ik niets gegeten wat ik niet nog eens zou bestellen. Het is lange geleden dat een avond zo’n enorme schot in de roos was. Het fijne is dat, ondanks dat vuur in ieder gerecht een rol speelt, je nergens het idee hebt dat je zit te barbecueën.

Toetje toe

Bij het nagerecht loop ik tegen het probleem aan dat mijn maag helaas te klein is om ze alle drie te proeven. We besluiten de tofu met bramen, wier en pompoenpit olie te bestellen. Ik geef toe, dit gerecht vind je óf helemaal niets óf helemaal geweldig. Wij zitten duidelijk in het laatste team. Wat bijna vreemd is. Het dessert is een tikje muf, wat korrelig en heeft een tikje weeïge smaak. En toch zou ik er zo nog drie op willen eten (als ik niet al bommetje vol zou zitten).

Gerecht bord restaurant rotonde rotterdam

Natuurwijnen en huisgemaakte sappen

Ook de wijnen en andere dranken die geschonken worden, zijn ontdaan van poespas. Vind hier veel natuurwijnen van makers door heel Europa. Birk kan je prima adviseren wat er het beste past. Birk is ook degene die het merendeel van de alcoholvrije dranken zelf maakt. Bij Rotonde drink je geen simpel appelsapje maar geniet je van huisgemaakte kombucha, hibiscus-sojasap of tonic met knolselderij. Als je je afvraagt of dat werkt; ja! Maar nog beter is het om lekker zelf te gaan proeven.

Door het lekkere eten, de gezelligheid die het open vuur geeft en het enthousiasme waarmee het personeel kookt en de bedient, is het thuis komen bij restaurant Rotonde. Dat levert een uitermate fijne avond uit op.

Restaurant Rotonde
Goudsesingel 230 Rotterdam
https://restaurantrotonde.nl/

*Balancerend tussen borstvoeding en Beaujolais schrijft Marloes Veerkamp over wijn en weinig tot geen alcohol. Op haar Instagram account  @wijnenweinig schrijft ze stukjes over alles wat ze hierover proeft, leert en ontdekt. Lees hier de artikelen van Marloes.

Inspiratie voor hun gerechten vinden de mannen van Rotonde onder meer in dit boek:

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedInofFacebook

#Marloes