De cocktail Rossini is een vrolijke fruitige voorjaarscocktail. Een andere naam voor deze bruisende cocktail is Bellini Rosso, en die verklapt meteen de oorsprong.
De Rossini of Bellini Rosso is namelijk een variant op de bekende cocktail Bellini. De Bellini werd voor het eerst geschonken in Harry’s Bar in Venetië, ergens tussen 1934 en 1948. De bedenker, Giuseppe Cipriani, vernoemde de cocktail naar de Venetiaanse schilder Giovanni Bellini omdat de oranje kleur hem aan een van zijn schilderijen deed denken. De Bellini is een mix van gepureerde perzik en prosecco.
De Rossini is dus een variant met verse aardbeien. Ingrid maakte deze cocktail wat zoeter en heeft een beetje aardbeiensiroop toegevoegd. Als je dat niet hebt, neem dan gewone suikersiroop. En voor een mooie zoet-zuur balans en wat meer diepgang voeg je dan weer een scheutje citroensap toe, en dat maakt de cocktail lekker fris-fruitig. Overigens is de siroop zeker een aanrader als je geen super rijpe en zoete aardbeien kunt vinden!
Ingrediënten
(1 cocktail)
- 4-6 verse aardbeien (houd ½ aardbei achter voor de garnering)
- 10 ml aardbeiensiroop of suikersiroop
- 10 ml citroensap
- 100 ml prosecco
- IJsblokjes
Bereiding
- Verwijder het kroontje van de aardbeien en snijd ze doormidden.
- Pureer de aardbeien en voeg de siroop en het citroensap toe. Roer goed door.
- Doe de ijsblokjes in een shaker of mengbeker.
- Giet daar voorzichtig de prosecco bij. Roer met een barlepel of lange lepel om. Doe dat voorzichtig, want je wilt niet alle bubbels verliezen!
- Giet via een strainer of fijne zeef in een champagneflûte. Garneer met een halve aardbei.
0%-variant
Liever een 0%-variant? Virgin Rossini of Virgin Bellini Rosso, zeg maar. Ook dat kan. In plaats van prosecco kun je de Valencia Orange Tonic Water van Fentiman’s nemen. Supercombi! Lekker fris en fruitig.
- Verwijder het kroontje van de aardbeien en snijd ze doormidden.
- Pureer de aardbeien met een scheutje aardbeiensiroop en citroensap.
- Doe de ijsblokjes in een shaker of mengbeker.
- Giet daar voorzichtig Fentiman’s Valencia Orange Tonic Water bij. Roer met een barlepel of lange lepel voorzichtig om, want je wilt niet alle koolzuur verliezen.
- Giet via een strainer of fijne zeef in een champagneflûte. Garneer met een halve aardbei.
Dit cocktail recept is van Ingrid Larmoyeur. Ingrid is vinoloog, liquorist en wijndocent. Op Vinissima publiceert ze wereldse recepten met wijn-tips, cocktails en smakelijke wijnverhalen over vergeten druifjes. Bij het Wijninstituut geeft ze wijncursussen en workshops. Lees hier de recepten van Ingrid.
#Ingrid
Geef een reactie