Een nieuw boek over rosé is verschenen! ‘Rosés of Southern France’ is het nieuwste boek van rosé expert en Master of Wine Elizabeth Gabay, dat zij samen schreef met haar zoon, wijnschrijver en inmiddels ook rosé expert Ben Bernheim.
De focus van het boek ligt, zoals de titel al verklapt, op de rosé’s uit Zuid-Frankrijk. Zuid-Franse rosé wordt vaak gezien als de benchmark voor een zomerse rosé. Wie denkt er immers bij een rosé uit de Provence niet aan een bleekroze rosé waarvan je bij voorkeur geniet aan de rand van het zwembad of in je luie strandstoel?
Met dit boek willen de schrijvers duidelijk maken dat rosé een volwaardige wijn is. Dat het niet een wijn is die zomaar ‘hupsakee’ in de wijnkelder wordt gefabriceerd. Dat er sprake is van terroir, van regionale verschillen. Dat er verschillen zijn in complexiteit en kwaliteit en dat sommige rosé’s heel mooi kunnen ouderen. En dat… doen ze op een heel begrijpelijke en lekker lezende wijze.
WHAT? & HOW?
In het eerste deel ‘WHAT? & HOW? passeren talloze interessante zaken de revue. Wat is zijn de verschillende terroirs in Zuid-Frankrijk waar de druiven voor de rosé wijnen groeien. Welke bodemsoorten vind je er? En wat kun je daarvan terugzien en -proeven in de wijn?
Uitgebreid wordt stilgestaan bij hoe rosé wordt gemaakt. En dan hebben we het niet alleen over wat er gebeurt in de wijnkelder, maar ook in de wijngaard. Want daar spelen, behalve het terroir, ook veel andere zaken mee. Denk maar eens aan een droog of juist nat jaar; aan het tijdstip waarop de druiven worden geplukt; of de druiven in één gang of in meerdere worden geoogst en ga zo maar door. En ook in de wijnkelder zijn de keuzes reuze. Denk alleen maar eens aan de keuze van opvoeding: gebruik je als wijnmaker roestvrijstalen tanks, eiken vaten, cement of zelfs amphora’s? En als je kiest voor eiken: welke soort eiken kies je dan? En waarvoor?
Een belangrijk deel gaat in op de druivenrassen die voor Zuid-Franse rosé’s worden gebruikt en de vocabulaire die wordt gebruikt als je een rosé wilt omschrijven. Hoe noem je een donkere roze kleur, hoe een lichte en alles er tussenin? Welke aroma’s en smaken kun je tegenkomen in een glas rosé.
Top of the Pyramid
Voordat de deep-dive in de verschillende regio’s wordt genomen leren we nog even wie de grote (en kleinere) spelers op de rosé-markt zijn en hoe groot de AOP’s en IGP’s zijn we op de etiketten kunnen aantreffen. En in de ‘Top of the Pyramid’ worden wijnen van als Garrus van Château d’Esclans en Clos du Temple van Gérard Bertrand met prijzen van over de honderd euro onder de loep genomen. Deze categorie wijnen is echter niet alleen duurder: het zijn vaak de ‘flagships’ die nieuw onderzoek en experimentele wijnbereiding showcasen en daarmee topkwaliteit wijnen voortbrengen.
Zuid-Franse rosé regio’s
In deel twee wordt uitgebreid ingegaan op de verschillende Zuid-Franse regio’s: de Provence, de Rhône Vallei en de Languedoc. Elke regio is weer onderverdeeld in subregio’s waarvan de specifieke wijngaarden, de wijnhuizen, de terroirs en nog veel meer wordt besproken. E.e.a. begeleid door foto’s waardoor je zomaar naar het zuiden van Frankrijk af wilt reizen.
Rosé vintages
Deel drie tenslotte is gewijd aan de vintages van rosé. Is de manier van wijn maken van invloed op het bewaarpotentieel van rosé wijn? Kan rosé ouderen? Vintage rapporten die teruggaan van 2021 tot 1976 (!) moeten daar duidelijkheid in brengen.
Na het lezen van dit boek zul je van deze woorden van de schrijvers overtuigd zijn:
“Rosé is not a style of wine, it is a whole category in its own right,
composed of many styles that each deserve attention”
NB: het boek is geschreven in de Engelse taal en te koop via amazon.com
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of volg Anne-Wies op Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie