Cluboenologique.com publiceerde het Rosé Report 2023 door Elizabeth Gabay MW, met haar proefnotities en scores van ruim 220 internationale rosés die de diversiteit en snel toenemende kwaliteit uit de wereld van rosé wijn aantonen.

Rosé wijn is populair geworden de laatste 20 jaar, met de Provence als voorloper op het gebied van ontwikkeling, onderzoek en marketing.

Premium rosé

De toename van de kwaliteit wereldwijd, met schone, frisse, fruitige rosés die overal verkrijgbaar zijn, en een stevig gevestigde marktsector hebben producenten aangemoedigd om te overwegen een premium rosé aan hun assortiment toe te voegen, hoewel het de vraag is of ‘premium’ het juiste woord is om te gebruiken.

“We besloten dat het de hoogste tijd was om dit idee verder te onderzoeken door het Rosé Report 2023 samen te stellen, waarin we ruim 550 wijnen van over de hele wereld proeven. Met zeer uiteenlopende herkomsten, variëteiten en stijlen hebben we een 10-puntensysteem bedacht, dat wijnbouw, vinificatie, verpakking, historische tradities en prijs omvatte, zodat we ‘premium‘ als een aparte categorie rosé konden definiëren. De prijsdefinitie was beperkt gezien het mondiale bereik.”

Provençaalse stijl domineert

Hoewel de technische kwaliteit is toegenomen, geloven velen nog steeds dat rosé geen grotere complexiteit of leeftijdswaardigheid kan bereiken. Nu de Provençaalse stijl de markt domineert, is er een moedige producent nodig om de trend te trotseren. Het nemen van risico’s had een van de categorieën kunnen zijn. De leidende rol van de Provence heeft ertoe geleid dat rosés in ‘Provençaalse stijl’ worden gezien als de sleutel tot succes, wat ertoe heeft geleid dat velen hun traditionele stijlen hebben opgegeven. Kleuren variërend van lichtrood tot ;blanc-de-noir; wit zijn geen indicatie van kwaliteit of stijl: langdurig schilcontact voor gris-variëteiten zorgt voor structuur, terwijl donkere variëteiten kleur geven zonder tannines. Het niet verkopen op kleur kan echter een veelbetekenend teken zijn dat de wijn premium is: een fenomenale 30% van de wijnen die meer dan 90 punten scoorden, zat in donkere flessen.

Top 10 rosés

De Hacienda López de Haro Gran Reserva Rosado 2012 uit Rioja kreeg de hoogste score. In de top tien zelfs 3 rosés uit Rioja, naast 1 uit Lombardia, 1 uit Castilla y Léon, 1 uit Oostenrijks Weinviertel, 1 uit Essex, 1 uit de Rhônestreek en 2 uit de Provence.

Het volledige (Engelstalige) rapport vind je op de website cluboenologique.com

Bron: cluboenologique.com

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of  Facebook