Het restaurant van Hilton Rotterdam heeft een nieuwe naam : “ROOTS, regional & seasonal cuisine”. De naam Roots koos chef Stephan Nijst uit een groot aantal inzendingen die waren ingestuurd naar aanleiding van een wedstrijd onder Rotterdammers om een naam te bedenken voor het nieuwe restaurant in het iconische stadshotel.  

logoRoots

De gedachte achter ‘roots’

De winnaars worden beloond met een volledig verzorgd diner aan de Chef’s Table in het nieuwe restaurant. Daarnaast krijgen zij een overnachting voor twee personen in de presidentiele suite van het Hilton aangeboden. De gedachte achter ‘roots’ had volgens de winnende inzenders te maken met het feit dat je door het gebruik van seizoensproducten letterlijk terug gaat naar de wortels van het koken. Maar ook omdat Rotterdam een stad is waar de mensen recht voor z’n raap zijn, alsof je hun roots kunt zien. En dat in een stad waar meer dan 170 nationaliteiten wonen, iedereen wel een beetje geworteld is in de stad.

RootsNaam Roots raam

Foto: Timothy VP Photography

Alle seizoenen voelbaar

Veel seizoensproducten, daar werkt chef Stephan Nijst mee in zijn nieuwe restaurant. Dat is voor hem niet nieuw, hij doet dat al jaren! Maar in Roots, het nieuwe restaurant van Hilton Rotterdam, gaat hij een paar stappen verder. De seizoenswisseling moet tot in de finesses merkbaar zijn in het restaurant. De belichting, de inrichting, de muziek, het tafelgerei en zelfs de kleding van de bediening is afgestemd op het jaargetijde van het moment. In de zomer zal de beleving dan ook totaal anders zijn dan in de herfst. Het maakt dineren bij Hilton een experience die al begint bij het moment van binnenkomst. Spannend!

restaurantrootsJAnBartelsman

Foto: Jan Bartelsman

Spektakel aan tafel

hilton klei ROOTSUiteraard zullen het vooral de gerechten van de creatieve chef-kok Stephan Nijst zijn die de gasten zullen verrassen. Een aantal gerechten zorgt zelfs voor waar spektakel. Denk aan een Noordzee coquille geserveerd op Maasstenen, waar aan tafel een bouillon van zeewier over droog-ijs omheen wordt geschonken, zodat het gerecht in een wolk van frisse zeelucht wordt gehuld. Wow! Of de signature-dish van het restaurant: ‘Dry aged rib eye’. Deze rib eye, afkomstig van Hollands weiderund, wordt door de chef zelf drie weken gerijpt in een speciale droogkast. Daarna wordt hij ingepakt in hooi en bananenblad, om vervolgens met klei omhuld in de oven te garen. Aan tafel wordt de klei ter plekke stukgeslagen en de rib eye getrancheerd. Dat moet er spectaculair uitzien!

Roots: bij voorkeur lokaal

Stephan werkt graag met regionale producten. Liefst uit eigen tuin. Maar dat laatste is lastig aan het Weena. Daarom werkt hij samen met een aantal vaste leveranciers uit de regio. Vlees, kaas, brood, groente en zelfs bier en gin zijn hier allemaal te vinden. Zo schenkt Roots Rotterdams Pelgrim bier en Bobby’s Gin uit Schiedam. “Ik werk met leveranciers die ons concept begrijpen en erover meedenken. Dat biedt mij tijd om me volledig op het koken te richten”, zo vertelt Stephen. De regionale producten worden zo nodig aangevuld met zaken die in Rotterdam en omgeving niet te vinden zijn, zoals asperges, lamsoor en vis. Maar ook daarvoor kiest de chef zoveel mogelijk voor Nederlandse producten. “Nederland biedt de prachtigste producten en is daarin zelfs vooruitstrevend te noemen. Je hoeft echt niet ver te zoeken naar iets moois.”

Hilton gerechtje Bartelsman ROOTS

Foto: Jan Bartelsman

Daarmee zijn wij het eens. Ik heb Roots nog niet mogen ervaren, maar ik ga snel eens een kijkje nemen. Én de proef op de som! Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Laat je me weten wat jouw ervaringen zijn?
Deel die hieronder of via facebook of twitter met de hashtag: #AWrootsrotterdam

(P.s.: Het restaurant is overigens niet in de plaats gekomen van restaurant Joelia, zoals je zou kunnen denken. Dat bestaat gelukkig ook nog!)

Meer op de website van Hilton Rotterdam

Fotocredits uitgelichte foto: Timothy VP Photography