Nu in de Amsterdamse Gashouder door de corona-maatregelen het wijnfestival en het champagnefestival geen doorgang konden vinden, zaten de organisatoren rond de tafel met de vraag, wat nu? Zo is het idee ontstaan om een fantastische restaurantervaring te creëren aan ronde tafels in de ronde Gashouder. Jennifer Jernberg* was bij de persintroductie.

Rond de Tafel

Tot en met 31 augustus koken vijf sterrenkoks onder de noemer ‘Rond de Tafel’ de sterren van de hemel in de Gashouder van Amsterdam. Om de week kookt er een andere sterrenchef met een eigen menu en wijnen van wereldklasse. Vijf topchefs aangesloten bij Les Patrons Cuisiniers verzorgen de lunches en de diners. Erik van Loo (Parkheuvel), Egon van Hoof (restaurant Mos), Wilco Berends (restaurant De Nederlanden), Richard van Oostenbrugge (restaurant 212) en Soenil Bahadour (De Lindenhof) zullen de komende weken hier hun signature menu’s koken, ieder met een eigen wijnarrangement in samenwerking met wijnimporteur Delta Wines.

Welkom bij Rond de Tafel

Voor Anne-Wies.NL vertrek ik op een zonnige middag naar Amsterdam voor een 4-gangen Rond de Tafel lunch met bijpassende wijnen. Aangekomen bij de Gashouder ligt de rode loper al klaar en ik meld mij samen met mijn gezelschap aan. De industriële gashouder is omgetoverd in een chique decor met overal ronde fraai gedekte tafels, die op ruim 1,5 meter afstand van elkaar staan. In het midden staat centraal een professionele, wederom ronde keuken met daarboven een immense kroonluchter van 6 bij 5 meter. Ik heb meteen even gevraagd hoe ze die daar nu weer gekregen hebben. De kroonluchter is te huur en komt in delen aan en wordt ter plekke in elkaar gezet.

Rond de tafel entourage

Champagne De Venoge

We beginnen de lunch met een fijn glas champagne:  ‘De Venoge Princes’, afkomstig van Pallas wijnen dat deel uitmaakt van Delta Wines. De champagne wordt geschonken in een coupe. Een coupe ziet er heel chique uit maar is eigenlijk niet geschikt voor champagne omdat de belletjes dan snel verdwijnen. Gelukkig ben ik geen langzame drinker dus heb ik er weinig last van. De fles van ‘De Venoge’ heeft een bijzondere vorm met een verhaal. Het champagnehuis had nauwe banden met de koninklijke familie die de champagne altijd decanteerde omdat ze geen droesem in hun glas wilde. Daarom heeft het champagnehuis speciaal voor de koninklijke familie een fles ontwikkeld in de vorm van een decanteerkaraf. Bij de champagne wordt een amuse van haring met wodka geserveerd. Mijn gezelschap is geen liefhebber van haring en vertelt dat ze het al talrijke keren heeft geprobeerd. “Vooruit, het is een klein hapje” en ze eet het op. Ze vindt het lekker! Weer een ervaring rijker.

Rond de tafel champagne Princes

Rond de Tafel met Erik van Loo

Daarna beginnen wij met de 4-gangen lunch. Vandaag wordt dit bereid onder leiding van Erik van Loo met een arrangement met wijnen uit Duitsland. Iedere chef heeft een eigen wijnarrangement gekozen. De andere vier chefs kozen wijnen uit Chili/Argentinië (Richard van Oostenbrugge), Portugal (Egon van Hoof) Zuid-Afrika (Soenhil Bahadour) en Italië (Wilco Berends). Bij de wijnarrangementen heb je de keuze uit verschillende categorieën: AOC, Premier Cru, Grand Cru, Champagne en Alcohol vrij.

Koks werkend aan de krab

De eerste gang bestaat uit krab met grapefruit, munt, koolrabi en witte miso. Erbij drinken wij een rosé van spätburgunder van wijngoed Wittmann. Een delicate frisse wijn die goed samen gaat met het knapperige frisse gerechtje met grapefruit.

De tweede gang bestaat uit ravioli met bresse kip, nieroogkreeftjes, bospaddenstoelen en kreeftencrèmesaus. Erbij drinken we een volle gerijpte blend van chardonnay, weiss- en grauburgunder van Weingut Eymann uit Pfalz. Een bijzonder geslaagde wijnspijs combinatie.

Als derde gerecht genieten we van gepocheerde kalfshaas met gnocchi van Parmezaan en groene asperges met erbij een licht gekoelde Pinot Noir bij van Weingut Franz Keller.

We sluiten af met een een savarin met vanille ijs en een krokantje. Dit wordt begeleid door een Beerenauslese van Moselland. Deze wijn wordt gemaakt van de laat geoogste druiven, de huxelrebe en bacchus. Door de juiste klimaatomstandigheden zijn de druiven aangetast door de edele rotting Botrytis. De druiven bevatten hierdoor een hoge concentratie suiker. Het resultaat is een zoete dessertwijn met voldoende zuren om het spannend te houden. Met aroma’s van honing en abrikoos smaakt dit heerlijk bij een dessert.

Wij hebben genoten van een heerlijke lunch en hoewel de gashouder een enorme ruimte is, is het gelukt om het om te toveren tot een sfeervolle dining. Je zit ver van elkaar af, maar dat heb je nu eenmaal in de 1,5 meter samenleving.

Ook reserveren? Check de website van Rond de Tafel.

*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!

🍷🍇🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#jennifer