Als je aan Roemenië denkt, denk je waarschijnlijk niet direct aan wijn. Grote kans dat eerst de tot verbeelding sprekende graaf Dracula in je gedachte schiet. Of het autoritaire regime dat dictator Ceaușescu in Roemenië voerde. Maar weet je dat Roemenië behoort tot de 5 Europese landen met het grootste wijngaardoppervlak? Dat Roemenië 5e van Europa is qua productie van wijndruiven en 6e qua productie wijn? En dat de kwaliteit ervan jaar na jaar toeneemt? Lees maar even mee…
Roemenië is groot. Met haar 240.000 km² is Roemenië ongeveer 6 keer zo groot als Nederland. Met een inwoneraantal van rond de 19.5 miljoen (vergelijk: Nederland, 17.5 miljoen) is er veel ruimte voor natuur en landbouw. Wijnbouw vind je dan ook terug in het hele land. Maar hoe komt het dat wij in Nederland nog maar zo weinig weten van Roemenië? En zeker niet als wijnland?
Culturele invloeden, een stukje geschiedenis
Daarvoor moeten we een stukje terug in de geschiedenis. Roemenië is in de loop der eeuwen overheerst en doorkruist door verschillende machthebbers en volkeren. Om te beginnen werd in de 1e-2e eeuw na Chr. het oorspronkelijke rijk Dacië overheerst door de Romeinen. Daar komt ook de naam Roemenië vandaan. Vervolgens trokken diverse nomadenstammen (o.a. de Goten, Hunnen en Magyaren) door het land.
Saksen en Hongaren
In de 12e eeuw begonnen Saksen het westelijk deel van Roemenië te bevolken. Op verzoek van de koning van Hongarije vestigden zij zich in Transsylvanië om het gebied te koloniseren en daarmee de Hongaarse grenzen te versterken. Ook stelde de koning een groep Hongaren aan als grensbewakers. Deze Hongaarse etnische groep is bekend onder de naam Szeklers. Afstammelingen van beide groepen bewonen nog steeds een groot deel van Transsylvanië en culturele invloeden zijn er dan ook volop aanwezig.
Het Ottomaanse rijk
Van de 14-19e eeuw kwamen de de Ottomanen aan de macht in grote delen van Roemenië, met name in het oosten en zuiden. In 1877 verklaarde het Roemeense parlement zich onafhankelijk van het Ottomaanse rijk. Ook Turkse invloeden vind je dus terug in Roemenië, met name in de taal en gastronomie. Denk aan het gebruik van paprika’s, kruiden als komijn en het vullen van koolbladeren (lahana sarmasi – Turks – sarmale – Roemeens).
USSR en Ceausescu
Vanaf 1945 was Roemenië deel van de Sovjet-Unie, in 1955 sloot het zich aan bij het Warschau-Pact. In 1967 kwam de dictator Nicolae Ceausescu aan de macht. Na ruim twintig jaar kwam er een einde aan de dictatuur van Ceausescu toen hij werd afgezet in 1989. Na de val van de Sovjet-Unie heeft het land de banden met West-Europa aangehaald, maar de hernieuwde economie kwam maar heel langzaam op gang.
Come-back van Roemenië als wijnland
Het communistische tijdperk (1947-1989) heeft een grote stempel gedrukt op het leven van de Roemeense inwoners en daarmee ook op de wijnindustrie. De wijnproductie in Roemenië gaat al meer dan 6.000 jaar terug en is daarmee feitelijk een van de oudste wijnproducerende landen ter wereld. Roemeense wijnen waren van goede kwaliteit tot het communistische regime begon.
Kwantiteit voor kwaliteit
In die periode werd de wijnproductie genationaliseerd en waren boeren verplicht zich aan te sluiten bij staatscoöperaties. Slechts een zeer kleine wijngaard met een maximale grootte van 0,25 hectare mochten ze voor eigen doeleinden gebruiken. Destijds lag de focus in de wijnindustrie meer op kwantiteit dan op kwaliteit. Dit verminderde de kwaliteit en daarmee het imago van Roemeense wijnen. De goede wijnen werden bewaard voor de export om zo aan buitenlandse valuta te komen. Sommige wijnen waren bij de kelderdeur alleen verkrijgbaar voor bevoorrechte personen op aanbeveling van de partijsecretaris, of voor degenen die een kennis hadden in de wijnmakerij. De meeste wijnen waren halfzoet en bestemd voor export naar de USSR.
Een langzame start
Vanaf de jaren negentig, na de val van Ceausescu, veranderde dit allemaal toen de eigendommen werden teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaren, en dus ook hun wijngaarden. Ondanks dat buitenlandse investeerders de Roemeense wijnscene betreden, kwam de hernieuwde impuls en vernieuwing van de wijnindustrie traag op gang. Het was moeilijk om de oorspronkelijke eigendommen te verifiëren van de verschillende eigendommen die in het communistische tijdperk waren samengevoegd, en de nieuwe eigenaren beschikten vaak niet over de middelen om te herbeplanten en opnieuw op te bouwen.
Europese Unie
Een doorbraak kwam in 2007 toen Roemenië lid werd van de Europese Unie en de wijnmakers toegang kregen tot EU-fondsen. Vanaf dat moment mochten niet alleen Roemenen, maar ook buitenlanders eigendommen bezitten in Roemenië, wat investeerders uit het buitenland aantrok. De buitenlandse investeerders namen niet alleen geld, maar ook knowhow en technologie mee. Zo werd er onder meer geïnvesteerd in moderne apparatuur en wijngaarden werden herplant met betere klonen. Jonge Roemeense wijnmakers bleven niet langer in het buitenland, maar kwamen thuis om daar het geleerde in de praktijk te brengen. Langzaamaan komt nu ook het wijntoerisme op gang, wat de bekendheid van Roemeense wijnen positief beïnvloedt.
Diversiteit in microclimaten en bodems
Overal zijn heuvels en bergen te vinden met als belangrijkste bergketen de Karpaten waarvan de hoogste berg, de Moldoveanu, 2.455 meter meet. Door het heuvelachtige landschap, de rivieren (met als belangrijkste de Olt en de Donau) en de ligging aan de Zwarte Zee is er een grote diversiteit aan microklimaten te vinden. Ook de bodems zijn zeer divers, variërend van zand en klei tot fossiele, alluviale, vulkanische en kalk- en ijzerhoudende bodems.
De 8 Roemeense wijnregio’s
Roemenië kent 8 wijnregio’s, verspreid over het hele land. In het westen zijn dat Crisana en Maramures en Banat. Centraal in het land en omsloten door de Karpaten de wijnregio Transsylvanië. In het zuiden Oltenië en Muntenië en de Donau Terrassen. In het Noord-Oosten de wijnregio Moldova (niet te verwarren met de ernaast gelegen Republiek Moldavië) en Dobrogea. De laatste officiële wijnregio heet: ‘Zand en andere gunstige gronden in het zuiden‘ en bestaat uit wijngaarden die liggen versnipperd en verspreid over het zuidelijk deel van Roemenië.
De komende weken bespreek ik op deze website stuk voor stuk de diverse regio’s en de wijnen die er vandaan komen. Wil je dat niet missen….
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Meer leren over Roemenië en Roemeense wijnen? Volg ook romanian.wines op instagram
Check hier alle delen in de serie Wijnland Roemenië.
#WijnlandRoemenië
Geef een reactie